ТУРЦИЯ - БОДРУМ, Хотел Samara

*****
Хотелът е разположен в райско кътче на егейското крайбрежие, върху голяма зелена територия. Отлично хранене, добро обслужване, много спортни дейности. Прекрасно място за почивка с деца.
ALL INCLUSIVE
На брега
на морето
Настаняване с 2 деца
За семейства с деца


  • Програма
  • Обща информация за Турция
  • Полезно е да знаете
Разположение: Хотелът е разположен на 27 км от летището и на 8 км от центъра на гр. Бодрум, на 4 км от селището Торба, на брега на морето. Построен през 1995 г., с обща площ от 70 000 м2, последно реновиран през 2010 год. Състои се от една основна сграда, два 2-етажни корпуса и седем 2-етажни бунгала, с общо 250 стаи.
В стаята: вана/душ, сешоар, централен или индивидуален климатик, телевизор, телефон, мини-бар (при настаняване разхладителни напитки - безплатно, зарежда се само вода- безплатно), сейф (безплатно), подова настилка – мокет и теракот, балкон или тераса (не навсякъде), почистване на стаята – ежедневно, смяна на спалното бельо - 2 пъти седмично, room service (платено).
В хотела: основен ресторант, вегетарианско меню, диетично меню, ресторант a-la-carte (турски/рибен, по предварителна заявка, 1 посещение - безплатно), 6 бара, открит басейн, закрит басейн (с подгряване), лекарски кабинет, кино, фризьорски салон, търговска част, пералня, 3 конферентни зали.
Безплатни: турска баня, сауна, джакузи, фитнес, аеробика, аквааеробика,  плажен волейбол, баскетбол, мини футбол, мини голф, скуош, 2 тенис корта със синтетично покритие (през деня), тенис на маса, дартс, боче, билярд, уиндсърфинг (с лиценз), безмоторни водни спортове, анимационна програма, дискотека (вход), безжичен интернет (в лоби, в бара и на плажа).
Платени: масаж, тенис ракети и топки под наем, атари, видеоигри, уроци по гмуркане, моторни водни спортове, интернет кафе
За децата: детски басейна, детска площадка, детска водна пързалка, мини-клуб (4-12 год.), детегледачка (платено).
Плаж: собствен, пясъчен. Платформа. На басейна и на плажа: чадъри, шезлонги, матраци - безплатно. Плажни кърпи: безплатно.
 

Страна: Република Турция

Територия: 780576 кв.км, дължина на границите 2627 км, брегова ивица 7200 км.

Население: 70.2 млн.д.

Столица: Анкара

Религия: Ислям

География: Турция е разположена на два континента - Европа и Азия. Границата между тях минава през проливите Босфор, Дарданели и Мраморно море. Основната част от страната се намира в Азия - това е Мала Азия и Анадола. Европейската част на Турция се нарича Източна Тракия или Румелия и съставлява 3% от територията на страната. Бреговете на Турция се мият от четири морета: Черно, Мраморно, Егейско и Средиземно.

Климат: На територията на Турция има две климатични зони. Централната част на страната се характеризира с континентален климат, а крайбрежията на Мраморно, Средиземно и Егейско със субтропичен климат. Слънчево и топло от ранна есен до късна пролет, тук климата позволява най-дългия плажен сезон в Европа.

Език: турски (официален). В големите туристически центрове говорят също английски, немски и руски.

Етнически групи: турци 80%, кюрди 17%, гърци, араби, грузинци, арменци, евреи.

Плътност: Средната плътност на населението е около 85 д. на кв.км. Най-висока е в Истанбул и прибрежните райони. 60% от населението на страната живее в градовете. Ежегодния прираст на населението е около 1,57%.

Средна продължителност на живот: 68г. за мъжете, 72г. за жените.

Местна валута: Турска лира (1,15 лири за 1$)

Празници:

1 януари (Нова Година)

23 април (Ден на независимостта)

19 май (Ден на младостта)

30 август (Ден на победата)

29 октомври (Ден на Републиката)

10 ноември (Ден в памет на Ататюрk)

Рамазан (празник завършващ месеца на постите)

Курбан (празник на жертвоприношение)

История: През 660г. пр.н.е. дорииците основават град и го наричат Византия в чест на своя цар Визант. През 326 г. н.е. император Константин І избира Византия за столица на Римската империя и през 330 г. дава името си Константинопол. Огромен разцвет града достига при император Юстиян І, когато Византийската империя се простира от Средиземно море до Кавказ и от Алпите до Египет. През 1204 г. кръстоносците разоряват Константинопол, а през 1453 г. града е завзет от султан Фатих Мехмед и обявен за столица на Османската империя, като е наречен Истанбул. През 16 век великата империя се простира от Алжир до Басра и от Будапеща до Мека. По-късно през 1878 г. руската войска, а през 1912 г. войската на обединените балкански държави, достигат до вратите на града, но не успяват да го щурмуват. В края на І-та Световна война Истанбул е окупиран от англичани и французи. На 29.Х.1923 г. новия президент на Турция Мустафа Кемал обявява малката Анкара за столица на Турция. Мустафа Кемал прилага множество усилия, за да направи от Турция съвременна държава. Той провежда много реформи: Въвежда Латинската азбука; Григорианския календар; дава право на глас на жените и те почват да играят голяма роля в икономическия и обществен живот на страната и т.н. Заради приноса си към Турската република Мустафа Кемал е наречен „Баща на Турците” или „Ататюрк”. Благодарение на него, републиката за кратко време прави гигантска крачка от средновековието в ХХ век.

Основни забележителности: Истанбул: Църквата Св.София, Синята Джамия, Двореца Топкапъ, Двореца Долмабахче, Египетския пазар, Кулата Галата и др. Анталия: стария квартал Калеичи, античните градове Фаселис и Олимпус, Крепостта на селджуките в Алания, Червената кула, Пещерата Далматаш. Археологически важни места са: Троя, Бергама, Ефес, Дидим, Аспендос, Афродисия, Перге и др.

Традиционна кухня: Турската кухня е истински празник за стомаха. Тя е толкова разнообразна, че напълно ще оправдае изискванията както на вегетарианеца, така и на привържениците на здравословно хранене, а също на любителите на обилното и разнообразно хапване.

 

Съвети за туристите

Визови изисквания: Българските граждани могат да посещават Турция без визи

Хранене: Храненето в хотелите може да бъде /полу пансион - закуска и вечеря/, /пълен пансион - закуска, обяд и вечеря/ и /всичко включено - закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря, разхладителни напитки, алкохол местно производство, разнообразни закуски, които се сервират през целия ден/. В зависимост от избрания от Вас хотел полу пансиона или пълния пансион могат да бъдат на шведска маса или с фиксирано меню по смесена схема /например - закуска на шведска маса, а вечеря - фиксирано меню/

Във всички хотели като правило се предлага както европейска, така и национална кухня. Препоръчваме Ви в първите дни на престоя си да бъдете по-внимателни с местната кухня, тъй като тя е доста пикантна и тежка.

Внасянето на храни и напитки в хотела е забранено.

Митнически ограничения: Pизрешено е да се внасят:предмети за лично ползване, два фотоапарата, радио, видеокамера и др. Телевизори, DVD, бижута и други ценности е необоримо да се декларират. Разрешено е да се внася до 5 литра алкохол и подаръци на стойност не повече от 200$. Турски лири могат да се внасят в неограничени количества, но се изнасят не повече от еквивалента им в 1000$. Чуждестранна валута също може да се внася без ограничение. Тя може да се обменя във всички банки и обменни бюра в хотелите.

Време: един час напред от средноевропейското време.

Екскурзии: Представителите на туристическите фирми ще ви запознаят с обща информация за възможните екскурзии и условията за тяхното провеждане. Не Ви съветваме да се доверявате на съмнителните екскурзоводи, които ще Ви заговорят на улицата, защото такива услуги са свързани по-често с проблеми от колкото с удоволствия.

Работно време: Банките са отворени в делнични дни от 08:30 до 12:00 и от 13:00 до 17:00. Магазините обикновено са отворени от 09:00 до 18:00. Почти всички магазини са затворени в неделя. В курортните центрове магазините работят до късно вечерта, без почивни дни.

Транспорт: Съветваме Ви да ползвате маршрутки. В Турция те се наричат /долмуш/. Маршрутките минават в близост до хотелите, както и маршрутите им включват най-популярните места, които трябва да се посетят. Цените са доста умерени, а интервалите през които минават достатъчно чести. Почти във всеки хотел има стоянка за такси или може да се извика по телефона. Също така може да се поръча автомобил под наем в хотела или чрез представител на туристическата фирма. Ограниченията за града са 50 км/ч, а извън него 90 км/ч

Бакшиш: На пиколото в хотела се дава бакшиш около 1$, на сервитьорите - 10% от стойността на консумацията, на таксиметровите шофьори не е прието да се дава.

Телефон: Можете да звъните от телефона на хотела, с телефонна карта от автоматите или да ползвате роуминга на собственият Ви GSM. Кода на България е 00359, след което ако избирате стационарен номер /например София е 2 /xxx xx xx/, за GSM - кода на оператора и номера /пример Мобилтел - 00359888 xx xx xx/

Автомобили под наем: Наемането на кола дава несравнима свобода на предвижване. Най-ниската възрастова граница при която е позволено наемането на малолитражна кола е 19 г.., по-голяма кола - 24г., скъпа - 27г. От вас се изисква да предоставите паспорт или негово ксерокопие, шофьорска книжка (минимум едногодишен стаж), и или надеждна кредитна карта. Като правило в резервоара на колата има толкова бензин, колкото да стигнете до най-близката бензиностанция. Ако по някаква случайност колата, която ще вземете под наем пострада при някаква авария или по някаква друга причина, в никакъв случай не я местете до пристигането на полиция и задължително поискайте да ви дадат kaza raporu - протокол за аварии.

Валута: Турска лира. В обръщение са банкнотите (паундове) от 1, 5, 10, 20, 50, 100 лири. Можете да обмените валута в обменните бюра и в банките. Банките обикновено са отворени в делнични дни от 8:30 до 17 часа. Почивката е от 12 до 13:30.

Питейна вода: Консумацията на бутилирана вода е задължителна.

Покупки: Не си купувайте украшения и скъпоценни камъни от хора на улицата - най-вероятно ще станете жертва на измама. Гарантирано качество се предлага само в ювелирните фабрики и солидните магазини. Евтините изделия от кожа, памук, украшенията от злато, оникс и мед, са направили Турция една от най-привлекателните страни за пазар. Освен това, нефиксираните цени на стоките позволяват на туристите да се пазарят с продавачите. Магазините обикновено работят от 9:30 до 19 часа. Почивката е от 13 до 14 часа. Почивен ден - неделя. Покритият базар в Истанбул работи от 8 до 19 часа всеки ден, освен в неделя.

Електричество: 220 V.Почивки в Бодрум със собствен транспорт – Лято 2022
 
15% отстъпка от цените в таблицата за резервации до 28.02.2022
10% отстъпка от цените в таблицата за резервации до 30.04.2022
Типове настаняване на база
All Inclusive Plus 24h
28.04-11.05
01.10-31.10
12.05-31.05 01.06-24.06 25.06-08.07
01.09-16.09
09.07-31.08 17.09-30.09
Стаи бунгало            
Двама възрастни 116 € 134 € 180 € 214 € 272 € 156 €
Трима възрастни 154 € 175 € 244 € 288 € 365 € 211 €
Единично настаняване 88 € 102 € 138 € 160 € 203 € 120 €
Дете 0-7 г. с двама възрастни Безплатно Безплатно Безплатно Безплатно Безплатно Безплатно
Двама възрастни + дете 7-13 г 143 € 162 € 226 € 267 € 338 € 195 €
Стандартни стаи градина            
Двама възрастни 116 € 134 € 180 € 214 € 272 € 156 €
Трима възрастни 154 € 175 € 244 € 288 € 365 € 211 €
Единично настаняване 88 € 102 € 138 € 160 € 203 € 120 €
Дете 0-7 г. с двама възрастни Безплатно Безплатно Безплатно Безплатно Безплатно Безплатно
Двама възрастни + дете 7-13 г 143 € 162 € 226 € 267 € 338 € 195 €
Двама възрастни + 2 деца 0-7 г 115 € 133 € 180 € 213 € 271 € 156 €
Двама възрастни + 2 деца 0-7/7-13 г 143 € 162 € 226 € 267 € 338 € 195 €
Двама възрастни + 2 деца 7-13 г 168 € 195 € 271 € 320 € 406 € 234 €
Трима възрастни + дете 0-7 г. 154 € 175 € 244 € 288 € 365 € 211 €
Трима възрастни + дете 7-13 г. 180 € 208 € 289 € 341 € 433 € 250 €
Четирима възрастни 191 € 221 € 307 € 363 € 460 € 266 €
Стандартни стаи море            
Двама възрастни 124 € 141 € 189 € 222 € 279 € 167 €
Трима възрастни 163 € 187 € 255 € 300 € 377 € 226 €
Единично настаняване 95 € 109 € 144 € 167 € 210 € 129 €
Дете 0-7 г. с двама възрастни Безплатно Безплатно Безплатно Безплатно Безплатно Безплатно
Двама възрастни + дете 7-13 г 154 € 173 € 237 € 278 € 349 € 209 €
Двама възрастни + 2 деца 0-7 г 124 € 141 € 189 € 222 € 279 € 167 €
Двама възрастни + 2 деца 0-7/7-13 г 154 € 173 € 237 € 278 € 349 € 209 €
Двама възрастни + 2 деца 7-13 г 182 € 208 € 284 € 333 € 419 € 251 €
Трима възрастни + дете 0-7 г. 163 € 187 € 255 € 300 € 377 € 226 €
Трима възрастни + дете 7-13 г. 194 € 222 € 303 € 356 € 447 € 268 €
Мини апартаменти            
Двама възрастни 215 € 241 € 323 € 373 € 465 € 284 €
Трима възрастни 215 € 241 € 323 € 373 € 465 € 284 €
Четирима възрастни 265 € 297 € 399 € 460 € 574 € 350 €
Дете 0-13 г. с двама възрастни Безплатно Безплатно Безплатно Безплатно Безплатно Безплатно
Двама възрастни + 2 деца 0-7/0-13 г 215 € 241 € 323 € 373 € 465 € 284 €
Двама възрастни + 2 деца 7-13 г 250 € 281 € 377 € 435 € 543 € 331 €
Трима възрастни + дете 0-7 г. 215 € 241 € 323 € 373 € 465 € 284 €
Трима възрастни + дете 7-13 г. 250 € 281 € 377 € 435 € 543 € 331 €
Посочените в таблицата цени са на стая, на вечер на база all inclusive plus 24h
Пътуването е със собствен транспорт, началната и крайната дати са по Ваш избор

ДАТА ЦЕНА  
01.09.2022 107.00 € Запитване
01.10.2022 58.00 € Запитване
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах