Истанбул

„Ако имахме право на един единствен поглед към света, достатъчно ще е да се взрем в Истанбул“ - Алфонсо де Ламартин.

Истанбул е най-многолюдният град в Турция и неин културен и финансов център.

Бизантиум, Константинопол, Истанбул – имената, които е сменил този град, са все така внушителни, както неговата осанка. Още в древността е бил наричан „Градът на седемте хълма“, защото най-старата му част се простира на седем хълма, върху всеки от които величествено се извисява по една джамия и „Царицата на градовете“ (Vasileousa Polis ("Queen of Cities"), което произтича от значимостта и богатството на града през Средновековието.

Ежедневието в този мегаполис е цветно и бликащо с живот. Лутайки се между Древно-Гръцките, Византийските и Османските паметници на културата, потънали в една непозната култура, времето спира своя ход.

Местоположение

Истанбул е разположен в северозападната част на район Мармара в Турция. Обгражда южната част на Босфора и така се разполага на територията на два континента – Европа и Азия. От европейска страна Турция граничи с България и Гърция, а от азиатска със Сирия, Ирак, Иран, Армения и Грузия. Има излаз на Черно и на Средиземно море.

Истанбул се простира на територия от 1529 кв. км. и е разделен на 25 административни единици. Градът е избран за Европейска столица на културата за 2010г. Историческите площи на територията му присъстват в списъка на Световното Наследство на ЮНЕСКО.

Пътуване 

Туризмът е изключително развит отрасъл в Истанбул. Има няколко начина, чрез които може да организирате пътуване до този величествен град. 

Със самолет

Истанбул има две международни летища. Едното, по-голямото, е разположено на европейска страна ( Atatürk International Airport ) и се намира на 24 км. от центъра на града, а другото ( Sabiha Gökçen International Airport) е върху територията на Азия и е на 20 км от центъра.

С влак

Първата ЖП линия на територията на Истанбул е била създадена през 1883г., за да осъществява връзката между Париж през Варна до Константинопол,. Постепенно се разширява до Букурещ, а влаковете, движещи се по този маршрут, се прочуват с лукса и пищния си ориенталски стил. Маршрутът, по който се движат става известен като Ориент експрес.

Днес в Истанбул се намира терминалът, който свързва Турция с всички европейски страни. Осъществяват се ежедневни директни връзки до Гърция, Букурещ, София, Белград и др. 

С кола

С автомобил може да влезете на територията на страната през международни пътища Е5, Е90 и Международната Европейска магистрала (Trans European Motorway /TEM/). Мостът през Босфора по протежението на Е5 и мостът на Султан Фатих Мехмед (Fatih Sultan Mehmet Bridge) по ТЕМ осъществяват връзката между Европейската и Азиатската част на града.

По море

Морският транспорт е от съществено значение за Истанбул, тъй като реално градът е заобиколен от всякъде с вода. Много жители на града живеят на азиатската страна, но работят на европейска или обратното и прочутите пътнически фериботи осъществяват постоянни трансфери.  

Разбира се, най-предпочитан и сигурен остава подхода през туристическите агенции, тъй като те уреждат всички детайли по пътуването и престоя ви. Цените не са никак високи. Обикновено в тях влиза цената на пътя, нощувката и културен тур из града. През зимните месеци особено актуални са офертите за изкарване на Новогодишните празници там.

Нощувка 

Истанбул предлага много добри условия за настаняване, както на туристите, така и на посетителите по бизнес.

Хотелите в Истанбул са безбройни. Има подходящи за всеки вкус и джоб: от малки пансиони до големи международни вериги хотели.

Забавления 

В Истанбул определено няма да скучаете. Провеждат се постоянно концерти и шоу програми на живо.

За любителите на нощния живот врати отварят клубове, кръчми, ресторанти и таверни с жива музика. През лятото дискотеките се пълнят дотолкова, че се местят на открити площи.

Освен многото кафенета, заведения и клубове, през деня може да посетите галерии, театри и кина. 

Забележителности 

Истанбул има много архитектурно-значими забележителности. През дългата си история градът се е сдобил с репутация на място, където по удивителен начин се преплитат култура с етническо разнообразие и ориенталско звучене. Освен джамиите, се издигат църкви, синагоги, дворци, замъци и внушителни кули.

Има паметници съхранили се през епохите, белязали историята на града до днес.

Древно-Гръцки паметници

- Прочутата Кула на Девицата (Maiden's (Leander's) Tower ), построена през 408 пр.Хр., е един от символите на Истанбул

- Змийската колона (Serpentine Column) 479 пр.Хр.

- Колоната на Константин (the Column of Constantine (Tурски: Çemberlitaş)

Византийски паметници

- Забележителните стени на Константинопол

- Църквата „Hagia Irene“ е най-старата византийска църква в града

- Църквата „Saints Sergius and Bacchus“ (little Hagia Sophia), построена по типичния за онова време класически Римски модел, който следва архитектурния стил с куполи и арки Базилика „Cistern“

- Манастирът „Stoudios“ (İmrahor) е най-старият Византийски монумент, построен през 462г.

- Църквата „Hagia Sophia“, построена между 532 и 537, се счита за шедьовър на Византийската архитектура. Повече от хиляда години е била най-голямата катедрала в света.

- Най-запазеният и несъмнено внушителен исторически паметник от епохата на Византия е постройка, наподобяваща замък с няколко кули и мрежа от подземни Византийски затвори, наречена Затворите на Анемас (the Prisons of Anemas).

- Кулата „Галата“ (Galata Tower)

- Статуята на Тетрарка (Statue of the Tetrarchs) и четирите бронзови конни статуи някога са се разполагали на Хиподрума на Константинопол. 

Османски паметници

- Дворецът „Порфиродженитус“ (the Palace of Porphyrogenitus (Турски: Tekfur Sarayı)

- Дворецът Топкапи (Topkapı Palace)

- Величествени постройки са Джамията на Султана Еюп (Eyüp Sultan Mosque), Джамията на Фатих (Fatih Mosque), The Grand Bazaar, замъкът Седем кули (Yedikule), Замъкът Златната Порта (Porta Aurea)

- Други величествени замъци са: Dolmabahçe Palace, Aynalıkavak Palace (1677-1679)

Джамията „Nuruosmaniye“ (1748-1755) е първата джамия в бароков стил, известна с фонтана си

Джамията „Ortaköy“

- Мостът на Босфора

Красиви примери от съвременното архитектурно майсторство са Camondo Stairs on Bankalar Caddesi (Banks Street), замъкът „Hıdiv Kasrı“ (Khedive Palace) от Азиатската страна на Босфора, Flora Han in Sirkeci, и Frej Apartmanı.

Коледа и Нова Година

Турция е мюсюлманска държава, въпреки че на територията й живеят и католически и еврейски малцинства. Всички обитатели на Турция, въпреки различните религии, които изповядват, живеят в хармония и без проблем.

Мюсюлманите не отбелязват по никакъв начин 24 декември като раждането на Христос. Образът на Христос присъства и в техния Коран, но най-значима фигура за тях е пророка Мохамед.

За сметка на това има дядо Коледа, който раздава подаръци и сладки на децата по улиците, а в някои МОЛ-ове и турски домове има и коледни дръвчета, което е ясен показател, че западният манталитет навлиза все по-осезаемо в пределите на Турция. 

В края на всяка година, Истанбул се облива в празнична светлина. Организират се много партита по случай Новогодишната нощ с концерти, шоу програми и фестивали. Фойерверките са неизменна част по време на обратното броене и в първата минута на Новата година.

Истанбул преплита хубостта на китна природа с пренаситеността на исторически и културни забележителности и модерна инфраструктура. Макар все повече да придобива европейски облик, той винаги ще носи в себе си ориенталското звучене. Но точно в това се крие обаянието му.

 

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах