Кушадасъ

Почивки и хотели в Кушадасъ
ТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Infinity By Yelken Aquapark & ResortsТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Aqua FantasyТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Batihan Beach Resort & SpaТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Pine Bay Holiday ResortТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Sunis Efes Royal PalaceТУРЦИЯ – КУШАДАСЪ, Хотел Aria Claros Beach Resort ТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Richmond Ephesus ResortТУРЦИЯ – КУШАДАСЪ, Хотел Tusan Beach ResortТУРЦИЯ – КУШАДАСЪ, Хотел Atlantique Holiday ClubТУРЦИЯ – КУШАДАСЪ, Хотел Le Bleu Hotel****ТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Korumar Ephesus Beach & Spa ResortТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Ramada Resort Kusadasi & GolfТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Flora Garden EphesusТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Omer Holiday ResortТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Club Maxima BayТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Grand Blue SkyТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Fantasia Hotel De LuxeТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел FaustinaТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Kustur Club Holiday VillageТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Vista Hill HotelТУРЦИЯ – КУШАДАСЪ, Хотел EphesiaТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Sole Hotel Santa Maria****ТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Club Marvy by PalomaТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Akbulut Hotel & SpaТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Charisma*****ТУРЦИЯ – КУШАДАСЪ, Хотел Ephesia Holiday Beach ClubТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Labranda Ephesus PrincessТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Kusadasi Golf & Spa ResortТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Palm Wings Beach Resort & SpaТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Grand BelishТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Pigale Beache***ТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Paloma Pasha ResortTУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Maxima Paradise ResortTУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Euphoria Aegean Resort & SpaТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Adakule*****ТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Grand EfeТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Marti Beach HotelТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Sentinus HotelТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Notion Kesre BeachТУРЦИЯ – КУШАДАСЪ, Хотел Club Solara***ТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Surtel*** ТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Surmeli Efes ТУРЦИЯ - КУШАДАСЪ, Хотел Labranda Lebedos Princess

ЦЕНИ ЗА ПОЧИВКА В КУШАДАСЪ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

Ненапразно през последните 10 години десетки българи избират Кушадасъ за своите почивни дни - все пак по-близо и по-евтино е от Анталия, а около него са разположени местата, където всеки любопитко би искал да стъпи. Древният Ефес, храмът на Артемида и домът на Св. Дева Мария са само на 15 км, а знаменития природен резерват Памуккале - на 250 км. Да не говорим за изненадите, които ви очакват на всяка стъпка в градчето с около 50 хил. жители, което през лятото набъбва тройно, дори четворно. Малък пример за това е импровизирана анкета, правена през миналия юли в центъра на Кушадасъ - оказало се, че само в един ден от най активния сезон там се е чувала реч на 38 националности.

Пътят с луксозен автобус е около 18 часа в зависимост от престоя на двете граници. Когато наближите Чанаккале, вече си мислете за ферибота, който ще ви преведе през Дарданелите и ще ви отнесе в азиатската част на Турция. Времето задължително ще е слънчево и гледката ще ви подготвя за бъдещото приключение. Пристигате в Кушадасъ и естествено, нямате търпение да видите и преживеете всичко, всичко, всичко. Спокойно, има време. Ще ви предложат разнообразна програма за всеки ден. Ако искате само да лежите на плажа - няма лошо, можете да го правите, без никой да ви смущава, но защо бихте толкова път? Затова се заслушайте в предложенията за екскурзии.  

Задължително изберете посоката към Ефес - това е мястото, където историята ще ви поеме на крилете си и ще ви понесе към приказни тайни отпреди хиляди години. Е, някои може да ви каже дълбокомислено „за какво ти е да гледаш камънаци, я по-добре да пием по две три бирички на сянка!", но вие първо попитайте сърцето си. Ако го влече назад във времето, доверете му се.  

Ранна утрин е, хапнали сте и само след половин час сте пред храма на Артемида. Не очаквайте да видите величавостта на едно от чудесата на света, защото от нея е останало скромно количество и само фантазията ви може да сглоби картината отпреди векове. Всичко по-ценно отдавна е в експозициите на прочутите световни музеи, а тук са останали основите и част от гигантска колона. Погледът ви ще открие, че описаната в аналите като божествено красива сграда е била разположена на площ колкото днешно футболно игрище. Храмът е бил построен в чест на сестрата на Аполон - Артемида. Известно е, че богинята е закриляла гениални личности и е помагала на бременни жени. Легендата разказва, че когато през 356 г. храмът бил опожарен от ръката на Херострат, Артемида не могла да му се противопостави, защото в същото време помагала при раждането на Александър Македонски. Именно заради това след години той повелил да бъде възстановен най-големият и най-красив храм в света, чиято височина достигала 25 м. Сградата се крепяла от 127 колони с красиви барелефи. Древните хронисти пишат, че когато човек заставал пред нея, имал усещането, че боговете са слезли, за да я построят. За съжаление само далечните ни предци са имали късмета да го зърнат истински, а сега мястото изглежда по-скоро тъжно и пусто.  

Когато решите да се оттеглите от мислите си за Артемида, ще ви отведат на хълма с дома, в който прекарала последните години от живота си и срещнала смъртта Св. Дева Мария. Той е бил в неизвестност чак до 1891 г., когато поредната археологическа експедиция се натъкнала случайно на неговите следи. След дълги дни на безплодно търсене археолозите спрели да отдъхнат и да пият вода от някакво изворче. Тогава един от тях забелязал, че в храсталаците има странно подредени камъни, приличали на градеж. Точно там сега можете да  потънете в тишината на къщата на Света Богородица, да запалите свещички за покой на мъртвите и за здраве на живите и да отпиете от водите на живителните извори. Трите чучура са наречени за здраве, любов и щастие. А ако отдавна таите съкровена мечта, можете да помолите Св. Дева Мария да помогне за нейното сбъдване, като завържете нещо свое на стената на желанията.  

Спокойни, че Богородица бди и над вас, вече наистина сте на път към Ефес. Древният град бил основан от Андрокъл според предсказанията на древен жрец. Вече 200 години археолозите не спират да го проучват, а Вас ви очаква разходка по дългите 8 км улици и булеварди. Всичко е такова, каквото е създадено от древните ръце. Ще стъпвате по камъни, поставени там преди около 3500 г., ще откриете повеите на културата на гърци, римляни, варвари, османци - това е най-запазеният град, в който е живял Омир. Тук той е написал своята „Илиада", тук са прекарвали дните си знаменити философи и лекари, до ден днешен в Ефес личи мирното съжителство на езичество, християнство и мюсюлманство. Затова градът събира туристи от всякакви етноси и религии.  

Задължително се доверете на опитен гид, за да ви разкаже тайната на всяко кътче от Ефес. С изненада ще откриете, че в древността никои външен човек не можел да припари в града, преди добре да се изкъпе. Водата тук никога не е била проблем, навсякъде са били изградени наземни акведукти, които и днес си стоят необезпокоявани, а баните са били почти свещено място. Хигиената е била издигната в култ от жителите на Ефес, затова и смъртоносните епидемии, опустошили не едно място по света, тук рядко са влизали.

Поглъщайте всяка дума, защото ви предстои дълго време да си спомняте видяното и чутото. И задължително снимайте, за да не се объркат после разказите ви за знаменитите люде, създавали историята на този град. Приседнете в най-големия амфитеатър в Анадола и се опитайте да си представите жестоките гладиаторски битки. Разгледайте украсените с богати мозайки жилища на местната аристокрация, доверете се и когато ви покажат останките от първообраза на днешните банки - и тогава алъшверишът е вървял. И не се усмихвайте, когато със загадъчен жест ви поканят да видите истински тоалетни отпреди три хилядолетия - там жителите водели най-важните си разговори и решавали проблемите на града. Дори публичен дом е имало, а към него ще Ви упъти прототипът на днешната модерна реклама - плоча с издялано човешко стъпало и надпис, който подканя мъжете да потърсят спокойствие при жените, които биха го дали на всеки.  

Пребродили Ефес и отдъхнали ден на плажа, можете да си подарите и екскурзия до Памуккале - място с приказно бели като сняг скали, по които се стича топла минерална вода и оформя красиви малки езерца. Ослепително е, неповторимо е. По-нагоре е басейнът на Клеопатра, където самият император Траян идвал да лекува подаграта си. Сега там е пълно с туристи, а наоколо ги примамват всякакви местни вкусотии и аткрации. По обратния път попитайте за селото с бутилките и се вгледайте по покривите на къщите - там ще откриете най-нестандартния начин един баща да предлага дъщеря си за женене. Ако зърнете бутилка от кока-кола, значи в дома има стройна мома. Ако е от бира - девойчето е по-закръглено, а ако шишето е с дъното нагоре, бъдещата булка е с опак нрав.

Покрай екскурзиите не пропускайте всеки ден да откривате и по някое кътче от Кушадасъ. Отидете до Птичия остров, дал името на града. Там ще зърнете древна крепост, красива екзотична растителност и ята гълъби. Разхождайте се по крайбрежния булевард - гигантските палми и луксозните хотели ще ви създават усещането, че сте на френската ривиера, но само на няколко метра навътре в града ще откривате изненадите на Ориента. Тук до блясъка на луксозен бутик спокойно можете да зърнете магазин за месо, на чиято витрина виси одрано животно. Някои едър, мустакат сладоледаджия може да ви покани да опитате от най-вълшебната ледена сладост. Не го отминавайте, сладоледът му е като навсякъде, но той ще ви покаже смешния си номер с дългата лъжица, която в миг може да грабне купеното и в ръцете би да остане празна вафлена чашка. Не се обиждайте, всичко тук е на шега. В Кушадасъ забавата не спира ден и нощ и затова после се помни дълго.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах