Солун

Солун e втория по големина град в Гърция и един от най-старите в Европа. Той е административен център на Егейска Македония. Простира на 12 км в долина, образувана от ниски хълмове, които преминават в заливче, водещо до  дълбокия залив Thermaikos

Солун е основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Той дава и името на града, наречен в чест на жена Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Името може да се преведе като победа над тесалийците (Θεσσαλοί + Νίκη).

Забележителности:

Архитектурни паметници - средновековна крепост и замък над града, византийски църкви (4-7 в.) с мозайки и фрески - "Свети Георги", "Свети Димитър", "Света София" (палеохристиянските и византийските паметници са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО).

Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула (Λευκός Πύργος). Други по известни са градската крепостна стена, Галериевата арка и др. Градът е добре устроен, с големи площади (Св. София, Аристотелис) и широки булеварди (Александър Велики).

 

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах