Тунис

Тунис е малка, но много гостоприемна и удивително интересна страна, която е считана за една от най-европеизираните арабски страни. Територията на страната заедно с островите е 163610 кв. км., населението е повече от 10 млн. човека. Столицата е град Тунис.

Всички условия необходими за развитие на туризма са налице в Тунис. Многовековната история на тази древна земя, нейния ярък колорит, шумните източни пазари, сгушените в жасминови дървета бели къщички, привличат ш Тунис хиляди туристи от цял свят. Ласкавото Средиземно море, разкошните пясъчни плажове простиращи се на повече от 1300 км., пустинята, живописните гори, както и много добрата инфраструктура за туризъм и отдих, са друг фактор, който прави страната атрактивна за любителите на приключения от цял свят, които знаят, че тук могат да открият разнообразни екскурзионни програми, възможности за практикуване на сърфинг и голф, модерни центрове за таласотерапия и много други.

Тунис – страна с богата история, следите на древни цивилизации можете да откриете в легендарните градове Картаген, Керкуан и Кайруан.

Географско положение

Тунис е разположен по крайбрежието на Северна Африка. Граничи със Средиземно море на север и изток, на запад и югозапад с Алжир, а на югоизток с Либия. По-голямата част от територията на страната е заета от равнини, на една трета от територията са Атласките планини.

Климат

На формирането на климата на тази северно африканска държава, оказват влияние от една страна Средиземно море, а от друга пустинята Сахара. Климатът тук се определя като Средиземноморски, който се характеризира с топло и сухо лято и относително прохладна и влажна зима. Средните летни температури се колебаят между +25 и +32 градуса Целзий, а през зимата от +16 до +19 градуса. Високият туристически сезон в страната продължава от края на април до началото на ноември. Въобще може да се каже, че в страната има добри условия за отдих целогодишно. Остров Джерба, който се намира до южното крайбрежие на Тунис, има свой микроклимат. Той е много зелен, с множество оазиси и източници на питейна вода и е считан за един от най-добрите курорти на Тунис.

Тунис днес

Страната е провъзгласена за президентска република през 1957 година. Първият президент Хабиб Бургиба е бил на власт в продължение на 30 години. Той е провел изключително сериозни реформи особено по отношение на религиозните обичаи. Именно по тази причина днес Тунис е считана за една от най-либералните страни в мюсюлманския свят, което е изключително рядко за страна, в която 98% от населението изповядва исляма. Тук официално е установено равноправието между мъжете и жените и е забранено многоженството. Има дори празник на жената, който се празнува всяка година на 13-ти август. Бургиба се е обявявал официално срещу тежките правила на свещения месец Рамадан, по време на управлението му са консолидирани правата на жените и са въведени строги наказания за насилие срещу жените. Стандарта на живот в страната е доста висок, не само в сравнение с останалите африкански държави, но и в световен мащаб. Туризма се явява най-бързо развиващия се отрасъл на икономиката, като ежегодно страната се посещава от 5 – 6 млн. туристи от различни държави.

Тунис – История

Тунис е страна с богата история и култура на много високо ниво. На територията на съвременната държава се намира знаменития Картаген, основан през 814 г. пр. н. е. от колонизаторите от финикийския град Тир. Картаген е бил столица на огромната държава Западното Средиземноморие. През трети век пр.н.е. държавата Картаген подчинява на себе си Южна Испания, Северна Африка, Западна Сицилия, Сардиния и Корсика. След няколкото войни, които държавата води срещу Римската Империя обаче, тя губи своите завоевания и е разрушена през 146 година пр. н. е.

Валута

Националната валута в страната е тунизийския динар, чийто курс се променя незначително и е приблизително равен на 1 долар. Монетите се наричат милими, в 1 динар има 1000 милима.

Език

Официалният език в страната е арабски. В много сфери масово се употребява френски език, а в туризма е широко разпространен и английския.

Време

Разликата с българското време е минус 1 час.

Религия

98% от населението на страната изповядва исляма. Населението на страната се отличава с изключителна верска търпимост и живеят в мир с представителите на другите религии.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах