Тайланд

Курорти в Тайланд

Обща информация: Кралство Тайланд – или известно още като Сиам – е разположено в Азия. Граничи на запад с Мианмар и Бенгалския залив, на северозапад отново с Мианмар, на североизток с Лаос, на югоизток със залива Сиам и Камбоджа, на юг с Малайзия. Река Chaophraya и нейните притоци пресичат голяма част от територията на страната. На североизток се издига платото Korat с над 300 м на високопланинската равнина. Тази голяма непродородна територия заема почти 1/3 от страната., гористите хълмове на север покриват още една трета. Банкок, столицата на Тайланд се намира в средата на динамичния и модерен растеж на днешните цивилизации. Цветето на Тайланд учудващо запазва своята културна история. Островърхите покриви се извисяват в небето, блещукащят остър връх на Големия Дворец и историческите храмове – Храма на Смарагдовия Буда, храма на Зората и др. откриват пред туриста духа на Средновековното Ориенталско чудо. Сини сапфири и орхидеи, високи планини, чисти реки, екзотични растения и животни ... , всичко това ще ви накара да се усмихвате, а във вас ще остане незабравим спомен за една невероятна ваканция. Страната е популярна с редица известни курорти. Пукет - тук ще откриете всичко, за което някога сте мечтали. Най-големия остров в Тайланд, уникален свят на морски пещери и лагуни, кристално чисти води, пясъчни плажове, тропически джунгли, рзнообразие от корали и разноцветни риби радват окото на тези, които са дошли да се гмуркат. А тези, които искат да се забавляват, плажовете Patong, Kata и Karon предлагат разнообразие от барове, ресторанти и вълнуващ нощен живот. Южно от Бангкок се намира курорта Патая., един от най-известните курорти. В близост е разположен Кох Самет, малък недокоснат остров, до която се достига за около 30 мин с лодка. В непосредствена близост до Бангкок са и набралите през последните години популярност курорти Хуа Хин и Ча Ам. Още по на юг се намира луксозния курорт Кох Самуи, с редица пясъчни ивици и кокосови плантации.

Столица: Бангкок.

Послство на Република България:

Thailand , Bangkok 10110, Embassy of the Republik of Bulgaria

83/24 Wireless Soi 1, Wireless Road
Lumpini, Pathumwan
Bangkok 10 330, Thailand
Tel: (0066 2) 627 38 72; 627 38 73
Fax: (0066 2) 627 38 74

Площ: 513 115 кв.км.

Брой население: 62 милиона, 80% - тайландци, 10% - китайци, 3% - малайци.

Държавна форма: Конституционна Монархия.

Език: Тайландски – в курортите и големите градове се говори английски и немски, по-рядко френски.

Религия: Будизъм - 95 %, 4% - мюсюлмани.

Национални особености: Тайландците се заговарят винаги на малки имена, никога по фамилни, не се поздравяват с ръкостискане, вместо това се поставя ръката на гърдите и се прави поклон. Никога не трябва да докосвате тайландец по главата, тъй като това е царството на душата и за тях най-свещенното място от тялото. При влизането в храм или тайландски дом се събуват обувките. Когато посещавате храмове и други забележителности трябва да сте подходящо облечени – плажното облекло не е прието. Трябва винаги да се отнасяте с респект и уважение към будистките монаси, статуите на Буда и другите религиозни символи. На жените е забранено да се докосват до будистките свещеници, както и да им подават нещо. Тайландците са изключително вежлив и усмихнат народ, затова никога не показвайте яда си и дори при спор се опитвайте да говорите сдържано. Никога не критикувайте двореца и кралското семейство. Смята се за невежливо, когато седите срещу тайландец, да протягате краката си в негова посока. Публичните изрази на любов не са приети между тайландските мъж и жена, най-вече и в присъствие на деца. Дори и при влюбените млади двойки не е нормално да се държат на публично място за ръце. За тайландските мъже също не е нормално публично да флиртуват или ухажват жена, затова пътуващите сами жени не трябва да се притесняват от досадни ухажьори.

Визови и митнически разпоредби: Входяща виза за българи е необходима. Тя се получава от Консулството на Кралство Тайланд в София. Забранен е износа на статуи на буда или фрагменти от статуите. Износ на фигури на Буда и антики се допуска само с разрешение на Департамента по изящни изкуства. Абсолютно е забранен вноса на наркотици и порнографска литература. Разрешен е вноса на 200 броя цигари или 250 гр. табак, както и 1 литър вино или спиртна напитка. Разрешен е износа до 500 Бата, а за внос – не повече от 20 000 Тайландси Бата. Попълва се митническа декларация, но като правило митническата процедура е либерална за добросъвестните туристи. Напълно е забранен вноса на огнестрелно оръжие и наркотици. Наркотиците, дори и в минимално количество водят до дълги години лишаване от свобода.

Часови пояс: Зимно време +5 часа разлика, лятно време +4 часа.

Климат: Тропически – разпределен на три сезона – горещо и сухо от м. Февруари до м. Май /температурите варират между 30-34 градуса, 75% влажност на въздуха/, от м. Юни до м. Октомври е дъждовно, независиво от това с множество слънчеви дни /температурите варират между 27-30 градуса, 85% влажност на въздуха/, от м. Ноември до м. Януари е слънчево и горещо, но може да има и дъждовен ден /температурите варират между 28-34 градуса/.

Валута: Официална валута е Тайландски Бат; 1 Евро = 46,3642 Бата; 1 щатски долар = 35,8529 Бата /последни данни от м. Януари 2007г/. Разрешен е износа до 500 Бата, а за внос – не повече от 20 000 Тайландси Бата.. Можете да внасяте неограничено количество чужда конвертируема валута. Почти навсякъде се приемат кредитните карти Visa,Diners Club, Mastercard, American Express. Можете да обмените пари на рецепцията в хотела, в банка или в официално лицензираните чейндж бюра, които в повечето случаи дават по-изгоден курс. Банките са със следното работно време: от понеделник до петък 08:30 - 09:30 ч. до 15:30 ч. (чейндж бюрата към банките в големите градове и курортните райони работят обаче ежедневно до късно вечер). Внимание: в страната се разпространява фалшива местна валута – само в официално лицензираните чейнд бюра, хотели и банки имате сигурност, че няма да ви пробутат такива банкноти.

Телефонни разговори: Кодът за България е 00359. Ако искате да се обадите у дома набирате след кода на България съответния код на града, като нулата отпред отпада /например за София набирате само 2/ и желания от вас номер. Същото важи и за мобилните телефони. М-Тел има покритие в Тайланд. В случай, че искате да изпратите съобщение по мобилен телефон /за абонатите на Мобилтел/ избирането на кода на страната отпада/, за телефонен разговор набирате кода за нашата страна +359. От България Ви избират само с кода валиден за нашата страна. От телефона на хотела ви препоръчваме да водите кратки разговори. За по-продължителни разговори ви съветваме да използвате телефонните кабини, намиращи се почти във всеки хотел. Информация за необходимите за тях карти можете да получите на рецепцията на хотела.

Шофиране: Българската шофьорска книжка се признава. Задължително е ползването на колан по време на шофиране, както и спазването на ограничениата за скоростта /на магистрала – 120 км/ч, на обикновените шосета – 90 км/ч/. Глобите за нарушение са високи и неизбежни. Абсолютно е забранена употребата на алкохол при шофиране.

Бакшиш: Тъй като и в тази страна обикновените хора печелят малко, то вашият шофьор, екскурзовод, пиколото в хотела, камериерката и келнера ще се радват на малкото финансово внимание от ваша страна. Малкото внимание винаги отваря сърцата! Ресторантите и заведенията включват около 10-15% за обслужване направо в сметката. На таксиметровия шофоьор не е прието да се дава бакшиш, освен ако не ви е помогнал с багажа.

Видеокамери: Не е задължително декларирането им - разрешен е вноса на 1 видеокамера или 1 фотоапарат на човек, както и 5 филмчета. Допълнителните се декларират и обмитяват.

Фото: Можете да снимате всичко, освен изрично забранените обекти, обозначени с табелки (в музеи и др), както и будистките религиозни лица. По принцип тайландците обичат да бъдат снимани, но все пак, ако някой се обърне с гръб към камерата/ обектива не трябва да настоявате.

Пазар: В Тайланд няма фиксирано работно време за магазините, повечето от тях работят и в неделя. Големите магазини работят от 9:00 ч до 21:00 ч, по-малките и до по-късно, в Тайланд може да се купят изключително изгодно златни бижута, както и бижута с рубини и сапфири. Търсени покупки са и антикварните предмети – някои от тях са забранени за износ, но във всеки реномиран антикварен магазин ще ви информират за необходимите условия за износ. В Тайланд можете да закупите изгодно и платове, редица ръчни изработки от дърво, ратанови мебели, дрехи, различни видове аксесоари., кожени изделия. Цените на стоките в магазините са фиксирани, но в по-малките магазини или на базарите можете да търгувате за цената. За да предотвратите възможността да бъдете измамени при покупки молим да съблюдавате следните съвети:

  • Избягвайте да придружавате непознати, които Ви предлагат да ви заведат до магазини с интересни стоки;

  • Обещания, че определена стока можете да препродадете у дома със 100-200% печалба не отговарят на действителността;

  • Правете сравнение на цените в различните магазини;

  • Не се подлъгвайте по прекомерно ниски цени, сериозните търговци на качествени стоки почти никога не правят големи намаления и не изпращат посредници, които да привличат клиенти към магазините им.

Транспорт: Основно средство за придвижване в страната са автобусите и влаковете. Транспортът между по-големите селища се извършва с изгодни в ценово отношение автобуси които обикновено отпътуват от автогарите /там се продават и билетите/. За по-краткотрайни пътувания в курортите се предлагат маршрутни таксита. Такситата изобилстват и са сравнително евтини. Някои от тях обаче нямат брояч и трябва предварително да уговорите цената. Най-атрактивното превозно средство е новия Skytrain в Бангкок, с който можете да направите чудесна обиколка на града. Цената му варира според разстоянието – между 10 и 40 Бата.

Питейна вода: Питейната вода в големите градове и курортите е твърде хлорирана и не се препоръчва за пиене. Навсякаде се предлага бутилирана минерална вода.

Храна и напитки: Студените напитки често разстройват стомаха. Преди всичко през първите дни на вашата почивка избягвайте студените напитки с много лед. В повечето случаи предлаганото кафе по хотелите е експресо и нес. Основни ястия извън хотела струват от 4 Евро нагоре; в хотелските ресторанти от 5 Евро; безалкохолните напитки са между 1,5-2 Евро; бира – около 2 Евро; коктейли – около 3 Евро; вино – около 4 Евро за чаша. Храненето в Тайланд се прави с вилица и лъжица, храната е приготвена така, че не се налага използването на нож.

Облекло: Подберете такова облекло, което да отговаря на температурите по време на вашата ваканция. За посещения и обиколни маршрути вземете удобни обувки в куфара си. В храмове и религиозни центрове се влиза с консервативно облекло, раменете трябва да са покрити, а обувките се събеват на входа. Не е желателно да влизате в тях също така с къса пола или панталонки.

Здравни съвети: Задължителни имунизации не се предписват. Във всеки хотел има лекар на разположение /в определен график или на повикване/. Болници има навсякъде, като отговарят на европейското ниво, дори в най-малките селища има център за спешна медицинска помощ. Най-голямата опасност в Тайланд е възможността да се заразите с вируса на СПИН. Проституцията е силно разпространена в страната, множество туристи посещават Тайланд с цел секс-туризъм. Сексуалните контакти без презерватив застрашават сериозно Вашето здраве. Придържайки се към хигиена при хранене /само преварени течности/ и прилагайки адекватна защита от комари, повечето тропически заразни болести, в това число и разстройства лесно могат да бъдат пизбегнати. Не консумирайте прясно обелените плодове, които масово се предлагат по улицата.

Електрически ток: Напрежението е 220 V.

Сигурност: Тайланд е изключително спокойна и сигурна държава. Както всяка страна по света обаче и тук с развитието на туризма нарасва криминалността. Не се прeпоръчва из града да се носят оригинални документи, само копия от паспорт, както и да не се носят много пари. Препоръчва се да се вземат мерки срещу джебчийството на по-оживените открити пазари, както и по улиците на града, където са най-популярни кражбите с мотори. За да намали риска от обири или кражби Тайландското правителство е създало специална полицейска структура, която се грижи за реда и спокойствието на летуващите. Ще ги видите навсякъде – на плажа, около забележителностите и всички места посещавани често от туристите. Централата на Туристическата полиция се избира с 1699 от Бангкок и 1155 от останалите райони на страната. Световната терористична заплаха съществува и тук. Послеците от разрушителното цунами през м. Декември 2005 г, напълно са заличени. Тайландските власти разработват предупредителна система, за да може трагедия от този род да не се повтаря и жителите и туристите да бъдат предупреждавани навреме при такава опасност. Законите на страната трябва да се спазват стриктно. Всякакви сериозни закононарушения водят до дълги арести и процеси, а възможностите на чуждите посолства за въздействие са ограничени. В последно време чуждестранни туристи в Пукет са станали многократно жертва на местни банди, които в комбина с корумпирани полицейски служители са им „изфабрикували” несъществуващо криминално престъпление, за да ги изнудват в последствие за пари. Съветваме ви при такъв случай незабавно да се свържете с Посолството на Република България и да не се поддавате на шантаж. По никакъв начин не закупувайте предлаганите на определени места наркотици и по никакъв начин не се съгласявайте да взимате малки пакетчета или писма за близки, за да им ги предадете. Ако бъдат намерени наркотици във вас, дори и в най-минималното количество, следват жестоки наказания, задължително придружени от дълги години лишаване от свобода. При особенно тежки нарушения свързани с наркотици ви заплашва смъртно наказание. Изключително строго се наказва блудство с малолетни. Сексуални контакти с малолетни, под 18 години, е наказуемо, дори и с тяхното съгласие. Задължително проверявайте възрастта на сексуалния партньор/ка, като изисквате документа за самоличност. Въпреки това не разсчитайте много на това, тъй като документите могат да бъдат фалшиви. Най-добре е да внимавате с кого и как влизате в контакт. Внимавайте пред кого и къде критикувате кралското семейство – обида на кралското семейство е едно от особенно тежките престъпления в Тайланд. Задължително е да носите със себе си винаги своя задграничен паспорт – в Тайланд често се извършват проверки на документи и липсата му у вас може да доведе до доста неприятности, копие на паспорта ще свърши същата работа стига да сте копирали и тайландската виза в него. При проворка в нощни барове и дискотеки понякога се правят уринови проби, за да се провери за наличност на наркотици. Лица под 20 години имат възбрана да влизат в нощни клубове, барове и дискотеки, а също така и в салоните за масаж. За лица под 18 години има вечерен час – 22:00 ч. вечер, ако след този час бъдат заловени без родители, веднага ги арестуват. На същите им се забранява напълно употребата на алкохол и това също се наказва сериозно.

Тероризъм: Световната заплаха от терористични актове съществува вече в цял свят. Особенно силна е в Близкия и Далечен Изток и частично в Европа и САЩ. Извън това съществува и в страни, където от години има политически разногласия. Като основни цели на терористите са: религиозни центрове, центрове където се събират множество хора, държавни учреждения, транспортни учреждения /летища, гари и т.н/, понякога туристически обекти. Спокойно може да се каже, че вече почти не съществува напълно сигурна страна. Като обща препоръка за всички пътуващи, съветваме да се информирате за съществуващите рискове в страната за която пътувате, да избягвате големите струпвания на хора и най-вече политически демонстрации, да бъдете бдителни и ако видите неохраняван багаж, незабавно да съобщите на властите. Да съдействате по всякакъв начин и да не влизате в конфронтация със силите на реда – те са там за Вашата безопасност.

Информация за терористична опасност за Тайланд: На 31.12.06 г. и 01.01.07 г. бяха извършени бомбени атентати в столицата Бангкок, леко ранени бяха и няколко чуждустранни туриста. Следващи атентати не могат да бъдат изключени. Обикновено цели на терористите са военни обекти или учреждения, затова избягвайте да се задържате в близост до такива.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах