Мексико

Курорти в Мексико

Обща информация:

На север граничи със САЩ, на северозапад със Залива Калифорния, на запад с Тихия океан, на юг с Гватемала и Белизе, както и Мексиканският залив и Карибско море. На юг Мексико заема по голямата част от Централноамериканският ръкав. Пейзажът е изключително разнообразен – от пустини и джунгли до планински райони. По голямата част от страната се състои от голямо и високо около 1000-2500 м планинско плато, като от Тихия и Атлантическият океан го делят Sierra Madre Occidental и Sierra Madre Oriental. Северната част на платото, заемащо около 40% от общата територия на Мексико, е неплодородно и рядко населено. В южната част на платото преминава вулканична планинска верига, която се разпростира от Sierra Volcanica на запад през долината на Мексико до Veracruz на Източния бряг. Тук се извисяват високи върхове, от които някои като например високият 5700 м Pico de Orizaba, са все още действащи вулкани. Тук живее и над 50% от населението на страната. Малко по на юг по склоновете и равнините на Tehuantepec е разпространено земеделието. Изтока и полуостров Юкатан са равнинни, 75% от годишните валежи падат в този район. На северозападния бряг, срещу полуостров Baja California, на югозападния бряг Baha de Campeche, както и при полуостров Юкатан има множество лагуни. Най-известният курортен район е Акапулко, разположен в залива Акапулко. Града се простира на 16 км около залива. Морето е спокойно и в почти целия залив можете да се къпете и плувате спокойно. По голямо вълнение и вятър ще срещнете на плажната ивица La-Condesa, която предлага отлични възможности за сърф. В близост до центъра са двете плажни ивици Playa Caleta и Playa Caletilla, които са обляни в слънчева светлина до обяд, следобяд по слънчева е плажната ивица Playa Hornos. В непосредствена близост се намира необитаваният остров Roqueta. Зад Акапулко се издига планината Sierra Madre. Не по-малко известни са Козумел, Канкун и Isla Mujeres, основни съставни части на полуостров Юкатан. Дългият почти 22 км Канкун Бийч е свързан с континента с два моста.

Столица: Мексико Сити.

Посолство на Република България:

Mexico C.D.F., Mexico, Embajada de la Republica de Bulgaria, Paseo de la Reforma 1990

Col. Lomas de Chapultepec, CP 11000, México, D.F

Тел.: 0052 55 5596 3283; 0052 55 5596 3295

Площ: 1 972 550 кв.км.

Брой население: 105 149 950 милиона жители.

Държавна форма: Президентска Федерална Република

Език: Испански, като разговорният е наситен с думи от езика на ацтеките, освен това има около 80 различни индиянски езика, най-разпространените са Nhuatl, Maya и Mixteco, в курортите и големите градове се говори немски и английски.

Религия: 89% римокатолици

Визови и митнически разпоредби: Не се изисква виза от български граждани, притежатели на обикновен, дипломатически и служебен паспорт, при влизане и престой до 90 дни в страната. Няма специални изисквания и ограничения за внос и обмяна на валута.. Задграничния паспорт за пътуване трябва да бъде валиден поне 6 месеца от дата на връщане. Безмитно можете да внесете 400 цигари, 50 пури или 250 гр табак, 3 литра алкохол, парфюм за лично ползване, 1 фотоапарат или камера, до 12 филма или касети за камера, подаръци на стойност до 300 $. Напълно е забранен вноса на хранителни продукти, които не са консервирани, както и консервирано свинско месо. Напълно е забранен вноса на наркотици, оръжие, както и износа на антикварни предмети, корали и кактуси.

Часови пояс: В Мексико е необходимо да върнете часовника с 8 часа назад спрямо българското време, както през зимата така и през лятото..

Климат: Три климатични зони – в крайбрежните райони, в равнината в Северно Мексико и на полуостров Юкатан цари тропически климат. Умерен е климатът в районите с надморска височина от 800 до 2000 м, където температурите падат рязко особено нощем. В планините при надморска височина над 2000 м е хладно и температурите не се покачват повече от 15 градуса. Валежите са различни според различните региони.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах