Хърватия

Малка страна за голяма почивка. В Европа Хърватия има статут на известен курорт. Все повече и повече европейци (особено немци, а те знаят къде може да отдъхнат най добре) избират тази забележителна страна за ваканцията си.
Защо е толкова любима на туристите? Причините са много и все убедителни.
Общопризнато е, че в Хърватия е най-чистото море. Няколко години поред ЮНЕСКО присъжда на страната Син флаг за най-чиста средиземноморска акватория. Прозрачността на морската вода достига 50 м.
Климатът, по оценка на медицински специалисти, е един от най-подходящите за лятна почивка. Средногодишното количество слънчеви часове достига 2600; средната температура на морето в летния период е 25 - 27°С.
Хърватия е китна и живописна страна. Красотата на земите й е описана в книгите на много писатели, запечатана в картините на известни художници. „Боговете искали да прославят творението си и в последния ден от сълзи, звезди и морски дихания са сътворили Корнати” – написал Бърнард Шоу. Удивителни планински пейзажи се редуват с чисти слънчеви плажове, драматични скални брегове с пасторални старинни замъци, гъсти гори с просторни поля – всичко това е Хърватия. Понастоящем 7,5% от територията и влиза в състава на националните паркове и защитени територии като се планира увеличаване на тази стойност. В екологичен аспект Хърватия е истинска перла в центъра на Европа.  
Тези, които се стремят към уединение и искат по време на отпуската си напълно да се разтоварят и да забравят за всекидневната суета, трудно биха намерили за тази цел по-добро място от Хърватия. От нейните 1185 острова заселени са само 66, така че винаги ще се намери някой, който предлага уединени заливи и сапфирено море. Освен изобилие от морски води Хърватия има своите термални и минерални извори. СПА туризмът е развит, както в континенталната част, така и по морското крайбрежие.
Любителите на екскурзии и забележителности също няма да скучаят. Хърватия е богата, както на архитектурни паметници, така и на природни красоти. Тук много градове са основани още през античността или средновековието. Дубровник, Сплит, Пореч…Тези изумителни селища са съхранени във вида си от XVI-XVII в. А по отношение на природата, Хърватия е истински рекордьор по национални паркове, седем на брой. Плитвичките езера са една от емблематичните прелести на страната. Друга е архипелагът Бриони. Състои се от 2 големи и 12 малки островчета, където посещението на антични паметници може да се съчетае с наблюдение на редки растения и животни.
Като се говори за Хърватска, следва да се отбележат радушните местни жители и богатството на националните традиции. Навсякъде ще Ви посрещнат с усмивка и ще Ви накарат да се почувствате най-желан гост. А великолепната хърватска кухня ще намери път към сърцето и на най-претенциозния гурман. Тук най-добрите видове риби и морски продукти се готвят съвсем пресни. А знаменитите трюфели не се внасят, а се събират от горите на Истрия.
Почивките в Хърватия стават все по-популярни и сред българите. Важен фактор се явява нейната достъпност. Обслужването в курортите на Хърватия е съвсем прилично, а цените са европейски, но в по-ниските нива.
Веднъж посетили Хърватия туристите се връщат, за да се насладят на пълната гама от вкусове, цветове, аромати, да избягат от всекидневието и да получат маса нови ярки впечатления.

Региони и курорти на Хърватска. Столица – Загреб.
Страната има три основни курортни зони:
Полуостров Истрия – Умаг, Новиград, Пореч, Върсар, Ровин, Пула, Медулин, Рабац, Опария, Ловран, островите Бриони и Крък (последният строго погледната не се отнася към Истрия, но се намира в непосредствено съседство).
Средна Далмация – Водице, Шибеник, Примощен, Трогир, Сплит, Брела, Башка Вода, Макарска, Тучепи, Подгора, островите Брач и Хвар.
Южна Далмация – Дубровник, островите Колочеп, Ластово, Корчула и Млет, Млини, Неум Плат, Слано и Цавтат.
Планински курорти – Слеме и Платак.
Климат – по крайбрежието цари средиземноморски климат с горещо и много сухо лято (температурата на въздуха е между 25 – 29 °C и влажна топла зима 9-15°C. Жегата лесно се понася благодарение на сухия въздух, морския бриз и изобилната зеленина на крайбрежието. Ваканционния сезон продължава от началото на май до средата на октомври.
Транспорт – вътрешни самолетни полети на Croatia Airlines летят от Загреб до Дубровник, Риека, Сплит, Задар и Пула. Влаковете са комфортни и се движат по разписание. Железопътната мрежа свързва всички по-големи градове на страната с изключение на Дубровник (до него може да се стигне с влак до Сплит и от там с автобус). По популярните линии (Загреб – Сплит; Загреб – Осиек) се движат скоростни експреси. Билетите купени от касите на железопътните гари са по-евтини от аналогичните, придобити от кондуктора във влака.
Мрежата на автобусния транспорт също е доста обширна, обслужва се с редовни превози и цената не е висока. Такситата е прието да се поръчват по телефона, колите идват за 10-15 мин. Заплащането се отчита от апарат и като цяло не е особено евтино удоволствие. Континенталната част и многочислените острови се свързват с фериботи, също така работят и водни таксита.
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах