Куба

Курорти в Куба

Страната е разположена на островите Куба, Хувентуа (бивш Пинос) и още много малки острови, повечето от които незаселени.

Когато в края на ХV век Христофор Колумб открил този остров, писал в дневника си: „Куба е земята, по-прекрасна от която човешките очи не са виждали”.

И само няколко години след пътешествието на Колумб Испания устройва експедиция за покоряването на Куба. Близо 400 години Куба е под испанско робство. Масово всенародно въстание против испанската тирания, ръководено от негъра генерал Монкадо, поета-революционер Хосе Марти и мулата Мосес, завършва с победа (1895-1898 г.).В името на “независимостта” и “спокойствието” на Куба от 1899 до 1902 г. САЩ окупират страната и създават своя военноморска база в провинцията Ориенте – Гуантанамо. Но подлостта и коварността задълго не измамват народа. Скоро започват остри сблъсквания между кубинските патриоти и американските нашественици.

За да разберем всъщност защо Куба е привличала вниманието на нашествениците и защо още от времето на откриването на острова до 1959 г. той е почти в непрекъснато робство, трябва да разгледаме неговата природа.

Крайбрежието на Куба е много красиво. Врязаните в сушата заливи, както и вдадените в морето полуострови, носове и коси го правят твърде разнообразно. На места бреговете са ниски и уютни, покрити с пясъчни плажове, на други – блатливи, а на трети – стръмни, скалисти, в които вълните се разбиват с невъобразим трясък. Островът е само на 180 км разстояние от САЩ.

Официално име – Република Куба

Население – 11 822 800 души

Столица – Хавана

Език – испански

Валута – кубинско песо

Религия – католици, други

Площ – 110 860 кв. км.

Ландшафт - В по-голямата си част Куба е равнинна. Планините и са разположени почти по периферията и не са много високи, затова 90% от територията и може да се обработва. Покрай южния бряг в провинцията Ориенте се издига младонагънатата, обрасла с хубави гори, Сиера Маестра. Дълга е около 250 км и широка около 30 км. Състои се от няколко планински вериги с най-висок връх Пико Реал дел Туркино – 1960 м. Възвишенията и планините заемат около 1/3 от територията. Най-висока планинска система е Сиера Маестра с вр. Туркино (2 005 м).

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах