Израел

Израел може да се похвали с напълно заслужена целогодишна популярност – едни отиват там, за да се гмурнат в древната история, други – за да лекуват разстроените си нерви в целебните води на Мъртво море (да се гмуркат обаче няма да успеят, водата е прекалено плътна заради солта), трети – за да легнат на операционните маси на най-добрите лекари, четвърти – за да се потопят в Червено море, а пети – да разпуснат на плажа без да правят нищо. Да не забравяме младежите, нерядко те се отправят към Израел и за да се впуснат в луд нощен живот.
Региони на Израел
Тел Авив се шляе, Ерусалим се моли, Хайфа работи. Това на кратко е всичко, което е необходимо да се знае, за това как е устроен Израел. Това е много разнолика, но доста компактна страна и в рамките на една седмица може да се обходи цялата.
Градовете на Израел
Ерусалим е най-древния град на Близкия Изток. Той е свещено място за християни, юдеи и мюсюлмани. Тук ежедневно идват вярващи поклонници от цял свят, за да се докоснат до светите места. В Ерусалим се намират главните символи на Израел – храма „Свето възкресение” („Гроб господен”) и Стената на плача. Този град с многовековна история е интересен не само на вярващите: той обединява в себе си множество различни култури и съхранява безценни исторически паметници, включвайки древни крепостни стени и археологически разкопки.
Развлекателната столица на страната – Тел Авив – първоначално е бил еврейския квартал към  пристанището Яфа, с времето са се обединили. Съвременен Тел Авив е един от най-добрите приморски градове в света (според класация на National Geographic). Оживени крайбрежни улици, десетки плажове, небостъргачи, най-модни ресторанти, клубове и нощен живот до зори. Тук са най-добрите концертни зали и галерии.
Град Назарет се счита за свещен, тъй като е построен на мястото, където според легендата Дева Мария узнава от Архангел Михаил, че ще стане майка и тук ражда младенеца Исус. В Назарет има много красиви църкви, в това число църквата Архангел Гавраил, национален парк и реплики на тази римска чаша, в която Христос е превърнал водата във вино.
Хайфа е най-голямото пристанище и делови център на Израел. Той се отличава от другите градове, с това че е по-европейски, по-малко религиозен (доколкото е възможно в тази страна), тук даже работят в събота. Главната забележителност на Хайфа е библейската планина Кармел, на чиито склонове се намира града.
Плажни курорти на Израел
Израел се мие от две морета без да броим Мъртво. Това са Червено и Средиземно. Най-популярните плажни курорти на Средиземно море са Тел Авив, Нетания и Херцлия. Цялото крайбрежие е пясъчно, практически навсякъде има шезлонги, чадъри и заведения. Частните плажове са рядкост, такива могат да си позволят само най-скъпите хотели.
Плажовете на Тел Авив се обитават главно от младежи. Има много барове, дискотеки, пяна партита и конкурси за мокра фланелка. Херцлия е респектиращ курорт, предназначен за по-състоятелни туристи. Тук са луксозните хотели и ресторанти, а атмосферата е омиротворяваща. Също така тихо и спокойно, но много по-евтино е в Нетания. Това е отлично място за семейна почивка с деца.
Ейлат е курорт на Червено море. За пълноценна плажна почивка не е съвсем подходящ, тъй като морето при влизане е каменисто и неудобно, а на места е само потон. Някакви особени забележителности тук няма, но затова пък условията за гмуркане и водни спортове са идеални, още повече, че е целогодишен курорт.
Лечебни курорти на Израел
Цялото крайбрежие на Мъртво море може да се определи като лечебния курорт на Израел. Водата му е богата на соли и микроелементи и успешно лекува всякакви кожни заболявания. В Тиберия текат горещи извори, наситени практически с цялата менделеева таблица, които повлияват редица болести.
Климат
Въпреки малката територия, климатът на Израел е много различен – от умерен до тропически, с голямо количество слънчеви дни. От ноември до май продължава дъждовния зимен сезон, през останалото време – сухия летен. Обилни дъждове падат на север и в централните части на страната, на юг почти не вали.
На крайбрежието лятото е влажно, а зимата мека. През цялата година има къде да се почива. През лятото хората се къпят в Средиземно море и Галилейското езеро, а през зимата – в Мъртво и Червено. Тук най-горещите месеци са юни, юли и август. Средната температура на въздуха и водата през това време е 30 и 38°C.
Визи
В страната се влиза с обикновен международен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на първоначалното влизане в Израел.
Между България и Израел има безвизов режим. Българските граждани могат да пребивават в страната без виза до деветдесет дни в рамките на всеки шест месеца.
Влизане в страната
Обстановката в страната е традиционно неспокойна, затова преминаването през паспортен контрол на международните летища на Израел е процес повече или по-малко продължителен и обстоятелствен.
На границата бъдете готови да представите обратен билет с фиксирани дати, хотелска резервация или покана, доказателства за финансова състоятелност (банкови карти или налични пари, банкови извлечения не са задължителни). Трябва да бъдете готови да отговаряте на различни въпроси, дали имате роднини в Израел, къде възнамерявате да ходите на екскурзии, с кого сте дошли. В Бен Гурион могат да Ви питат например „Колко сексуални партньори сте имали?”. Колкото по-бързо и спокойно отговорите, толкова по-бързо ще преминете проверката. Като цяло това е нормална практика, нервите са не само безсмислени, но могат да бъдат опасни, да предизвикат подозрение и целия процес да продължи много дълго.
Ако в паспорта си имате печати от арабски държави, бъдете готови за по-внимателна гранична проверка. За разлика от някои арабски държави, Израел не забранява категорично достъпът на такива туристи в страната, но подозрението към тях е относително по-голямо.
Израелците са свикнали на проверки и ги възприемат спокойно. Всичко това е за тяхната собствена безопасност. Времето, което трябва да предвидите за паспортен контрол, е минимум час-час и половина повече от обичайното. Оптималния вариант е да се отиде на летището не по-късно от 3-4 часа преди полета.
Парична система
Израелската парична единица е шекел (ILS), в 1 шекел има 100 агорот. Актуалният курс е 1 EUR = 4,2 - 4,3 ILS.
Валута може да се обменя във всяка банка или в някой от многочислените обменни бюра Последните като правило не вземат комисионна, изключение са тези по летищата, където комисионната може да достигне до 10%. Ако обменът на валута е наложителен веднага след кацането, е по-изгодно да се ползва банкомат.
Болшинството банки през първата половина на деня работят от 08:30 до 12:00 (от неделя до четвъртък) и от 16:00 до 18:00 (в неделя, вторник и четвъртък). В деня преди основни еврейски празници банките работят от 08:30 до 12:00.
Кредитни карти на всички водещи платежни системи (Visa, Mastercard, American Express) се приемат практически навсякъде, включително по пазарите. В хотелите и големите магазини има възможност да се плаща с долари, но рестото може да бъде в шекели.
Транспорт
В Израел е удобно да се пътува с влакове. Те са начесто (например, от Тел Авив до Ерусалим са 8-9 пъти на ден), разписанието се съблюдава точно, скоростта е висока. Единственият минус е, че в страната има само една главна линия с няколко разклонения. Влаковете са много комфортни и климатизирани. Билет в една посока по маршрута Тел Авив – Ерусалим струва около 20 ILS, пенсионери и студенти ползват намаления, а децата до 5 години се возят безплатно. Глобата за нередовен пътник е стойността на 4 билета. Контрольорите са често явление. По страната може да се пътешества и с автобуси, но по време на религиозните празници, а също от петък вечер до събота вечер те не вървят. Единствената възможност за транспорт до близки и съседни градове са маршрутките. Те са по-нарядко от автобусите и са по-скъпи, но при всички случаи по-евтини от такси.
Различните райони на Израел се обслужват от различни автобусни компании, които обаче не са се договорили за единна тарифа, т.е. заплащането към различни превозвачи не може да се извършва с една карта. Всички автобуси са комфортни и климатизирани, стойността им е приблизителна на тази на железопътния транспорт. Влаковете обаче са по-бързи, удобни и много често маршрутите по-живописни.
Четвъртък вечер и неделя сутрин е трудно човек без специални навици и умения да се набута в автобус или влак. Тогава войниците на израелската армия ги пускат в домашен отпуск.
Междуградските автобуси са единственото средство да се стигне до палестинските територии. С брониран автобус ще Ви откарат до границата, а по-нататък ще се наложи да се придвижите самостоятелно. На автостоп не може да се разчита – това е забранено със закон. Най-простият и безопасен начин да се стигне до Витлеем или Йерихон е да се хване палестински автобус от Източен Ерусалим
Градски транспорт
Основен обществен транспорт са автобусите. Стойността е около 7 ILS и е различна в различите градове. Билети се продават от автомати на спирките или от водачите.
Единствения град в Израел, в който се движат трамваи е Ерусалим. Те са бронирани, подобно на автобусите, курсиращи в палестинската автономия. Цената е както при автобусен превоз. Билети се купуват от автоматите на спирките. Метро има само в Хайфа. Това е една кратка линия, съединяваща Горен и Долен град, има малко спирки.
По време на шабат обществения транспорт замира. През май 2015 г. светски активисти организират проект под названието „Шабас” (от англ. Shabbat и bus) и сега от петък вечер до събота през нощта по големите градове се движат автобуси. Те обаче са много малко, за да обслужат града, така че по-сигурно е да се разчита на такси. Много популярни са маршрутките. Те са не особено редовни, но се движат до късна нощ и понякога в събота. Струват колкото автобус.
Таксита могат да се вземат от улицата или да се извикат по телефона. Повикването струва 12 ILS и след това 5 ILS за км. Нощем и през почивните дни тарифите се повишават.
В Израел функционират специални туристически таксита, които управляват лицензирани гидове. С тях може да се извърши екскурзия из града или в други райони на страната. Отличават се с емблемата на Министерството на туризма на вратата на колите, която представлява двама човека, носещи огромен грозд.
Наем на автомобили
Наем на автомобили е целесъобразно, ако имате намерение да пътешествате по страната и да се придвижвате между градовете включително събота. Движението в градовете е много трудно – тесни улички, задръствания, ограничения. Лесно е да се вземе автомобил под наем в Израел. За целта трябва да си над 21 години, да имаш шофьорска книжка и кредитна карта. В малка кантора могат да поискат залог, но обикновено за целта замразяват само депозит не по-голям от 4000 ILS. Пътните правила са много строги, всички са задължени да ползват колани, а деца под 4 год. – специални столчета.
На летищата има офиси на Avis, Budjet, Eldan, Sixt, Albar, Hertz и други израелски и международни рент-а-кар фирми. Наемът на икономичен клас автомобил започва от 100 ILS на ден, среден клас – от 150 ILS, джип — от 235 ILS. Цената на бензина е около 6 ILS за 1 л. Паркинги в градовете има малко, в централните райони са платени, струват около 10 ILS на час. Категорично не се препоръчва да се пътува до палестинските територии с кола по наем. Ако нещо се случи с нея, никаква застраховка не е валидна и ще се наложи да плащате щетите. Преди да вземете автомобил, щателно го огледайте за дефекти и повреди, в противен случай впоследствие не може да докажете, че нямате вина за тях. В Израел нерядко дават ударени и понякога даже неизмити от предишния клиент коли. Такива практики се отнасят основно за неголеми фирми.
Комуникации и интернет
Мобилните мрежи покриват практически цялата територия на страната и не са скъпи. Местните оператори винаги имат много предложения за туристите. Една от най-популярните предплатени тарифи е Big Talk от Orange. Стойността на минута разговор започва от 1,20 ILS, а мобилен интернет — от 4 ILS за мегабайт. Сим карта струва средно 50 ILS. Може да се купи от офиси на оператори, супермаркети, вестникарски лавки, пощи и бензиностанции.
Израел традиционно се намира сред първите места по количеството на хора с личен достъп до интернет, така че интернет кафетата практически не могат да се намерят. Безплатен Wi Fi се предлага повсеместно – в хотели, ресторанти, търговски центрове, гари и летища. Безплатен Wi Fi има и на обществените плажове и паркове, само че е понякога включването е трудно поради натоварване. Относно мобилния интернет, на 3G покритие може да се разчита навсякъде, където има телефонна мрежа.
Как да избягваме проблеми
Според еврейската традиция съботата е „шабат” и започва от залеза на слънцето в петък до залез слънце в събота. В този период от време магазините, много ресторанти, кина и други обществени места са затворени. Не работи и обществения транспорт: да се отиде някъде може само с такси или много редки автобуси.
Препоръчва се уважаването на религиозната традиция на този ден и да не се посещават религиозните квартали в градовете. Също така следва да не се пуши на обществени места, това може да бъде възприето като оскърбление.
Мюсюлманските квартали по-добре да се избягват, особено от жените.
Не е прието да се питат полицаите за пътя. Това не им влиза в задълженията, а и имат достатъчно друга работа, за да напътстват заблудени туристи. Понастоящем в Израел е относително спокойно, но по улиците има много полицаи и те са доста строги. Могат да Ви спрат на улицата и да поискат документите Ви за проверка без видими причини. Не проявявайте излишни емоции, не се опитвайте да се шегувате и просто правете това, което се иска от Вас. Местните жители отдавна са свикнали на подобни практики. Ако полицията Ви спре за повече от 20 минути, тя е задължена да обясни причините и да предостави акт за задържане.
Не оставяйте багаж без наблюдение (той ще бъде унищожен по бърза процедура). Не снимайте военни обекти и хора в униформа.
На свой ред, ако забележите безстопанствен багаж или хора, облечени подозрително дебело за сезона, съобщете на полицията.
Телефони за спешни случаи: полиция – 100; бърза помощ – 101; пожарна – 102; справки – 106.
Плажове
Плажовете в Израел са общински и безплатни, но някои луксозни хотели имат затворен частен достъп. Ако има шезлонги и чадъри, за тях е необходимо да заплатите по около 10 ILS на човек. На всички оборудвани плажове спасителите работят до 18:00 часа.
Най-дългите плажове в Израел се намират на Средиземноморското крайбрежие. На тези в района на Тел Авив и Яфа са най-големите дискотеки и партита. Натам се насочват младежи от цялата страна. На 4 км. от Тел Авив се намира малкото градче Бат Ям, което въпреки близостта си до шумната столица е по-подходящо за семейна почивка с деца. Там има плаж с плитчина, оградена с камъни, където дълбочината е до кръста и където е безопасно и за най-малките.
Най-разкошният курорт на Средиземно море е Херцлия. Тук плажът е пясъчен, хотелите – скъпи, ресторантите – луксозни, обстановката – спокойна. Също така безметежно и красиво, но по-евтино е в Тибериас.
Калта на Мъртво море е изключително полезна за кожата, козметика на нейна основа се продава в многото местни магазини. В курорта Ейн Бокек идват главно с лечебна цел и за продължаване на младостта и красотата. Почивката е доста специфична и миризмата също (въздухът силно мирише на сяра), а преди къпане е желателна консултация с лекар. Даже на здрав човек не се препоръчва да се намира в тези наситени води повече от 15 минути и не повече от 40 минути на ден. За да се следи продължителността, по цялото крайбрежие има часовници. С деца на Мъртво море по-добре да не се ходи. Ще им бъде откровено скучно. Като цяло курортът не е ориентиран към тях.
Червено море за разлика от Средиземно става за къпане целогодишно. Плажовете на север при Ейлат са също пясъчни, с много хотели. На юг ходят основно дайвъри. Брегът тук не е особено удобен за къпане – каменисти или с понтон, но подводният свят е интересен и разнообразен.
Шопинг
Работното време на магазини и учреждения е от неделя до четвъртък: 08:30 – 13:00 и 16:00 – 19:00, в петък и деня преди празници: 09:00 – 13:00. Пазарите затварят с настъпването на вечерта. Магазините, принадлежащи на мюсюлмани, не работят в петък, а христианските – в неделя. Разпродажбите са сезонни като в Европа, но най-щедрите са преди големи празници – Песах (март-април) и Сукот (септември-октомври).
Израел се слави с ювелирната си промишленост, особено диаманти и златни украшения. Скъпоценности трябва да се купуват от сертифицирани продавачи, тъй като има много фалшификати. Например, във филиалите на Диамантения пазар за всяко закупено изделие издават паспорт.
Друга запазена марка на Израел е среброто, не само във вид на украшения, но и съдове, свещници и други изделия. Ако цената е прекалено ниска, най-вероятно сребърно е само покритието, а основата е от пластмаса или дърво.
Друг интересен подарък, който може да донесете у дома е козметика на основата на минерали от Мъртво море. Най-известните марки са Ahava, Sea of Spa, Hlavin, Dead Sea Premier. Разпространена е повсеместно, но най-голям избор има непосредствено на Мъртво море. В аптеките може да намерите много по-малко известни, но често доста ефикасни козметични средства. Оглеждайте се за промоции, които са много популярни, от типа 1+1 като купувате един продукт и получавате втория безплатно. Добър избор има и в безмитните магазини на летищата, но са съществено по-скъпи. От лечебниците на Мъртво море може да се купят сериозни лекарствени препарати: кремове и мазила за лечение на екземи, лишеи и пр., но преди покупката си струва да се консултирате с фармацевт.
В Израел може да се купят качествени вина, източни подправки, хумус, нахут, различни ядки, а също така различни религиозни сувенири.
Ако искате да впечатлите някой, може да му подарите изделие от камилска кожа, украшение от ерусалимски или ейлатски камък.
Израелците обичат шопинга, затова всичко свързано с търговията в страната е организирано много добре. Във всеки град, даже и в малките има специален квартал с пешеходни търговски улици и задължително пазар, който си струва да се посети, даже и нищо да не се купи. Това е колоритно и шумно място с магазинчета и сергии, където могат да се намерят сушени плодове, дрехи, бижута, играчки, аксесоари и много, много други. Пазарлъкът тук е приет и желателен. В противен случай не само ще платите двойно, но и ще обидите продавача.
Кухня и ресторанти в Израел
В Израел живеят преселници от различни държави, съответно и кухнята е също много разнообразна. Има всякакви ресторанти – китайски, руски, френски, индийски, марокански и т.н. Менюто е на иврит и на английски. Порциите са големи, но и струват порядъчно.
От местните блюда, в които има традиционно много сухи и свежи подправки, си струва да се пробва „Месо по еврейски” и „Меорав ерушалми” (блюдо от четири вида пилешко месо). От зеленчуковите ястия препоръчителни са различните салати, хумус, фалафел, студена супа от цвекло, картофени кюфтета и пържени тиквички. Местната бира Макаби също съвсем не е лоша на вкус. Най-кашерни са десертите: „Гогол-могол”, печени ябълки, палачинки и сладки с бадеми.
Кашерна кухня
Основните ограничения на кашерната кухня са, че свинското и морските продукти отсъстват напълно. Разрешава се употребата на преживни животни и риби, които имат люспи и плавници. Млечните и месни продукти не се смесват. Месото с кръв е забранено. Всички тези правила, по никакъв начин не правят местната кухня еднообразна. Всички некашерни продукти или храни могат да бъдат открити в арабските магазини или ресторанти.
Ако видите на пътя пекарна, не я подминавайте. Печивата в Израел са просто потресаващи: мини пици, кифлички с риба тон, картофи, спанак, спанак, а за източните сладости няма какво да се говори.
Всички кафета и ресторанти в Израел се делят на кашерни и некашерни. Кашерни могат да бъдат, както рибен ресторант, така и детска сладкарница. Такива има смисъл да се търсят в малките градове, където болшинството жители са религиозни или в нетуристическите квартали на големите градове.
Много популярни са малките кафенета, където освен кафе продават лимонада, печива и сандвичи. Други много разпространени са заведенията, където продават основно хумус. Всички имат своя тайна рецепта за него. Една порция обикновено стига за двама и струва не повече от 30 ILS. От местния фастфуд любими са фалафелите.
Бакшишите в кафенета и ресторанти са стандартни – 10%, понякога са включени в сметката.
Цените зависят от ресторанта и града, но като цяло са доста високи. Например, в Тел Авив обяд с вино за двама струва около 250 ILS, обяд в евтино кафене – 60 ILS, а фалафел в улично кафене —15-20 ILS. За сравнение, обяд в Хайфа би бил с около 50 ILS по-евтин.
Развлечения, екскурзии и забележителности
Израел е родина на три религии и болшинството забележителности са религиозни светини. Покрай това тук има много исторически паметници, морски пейзажи и други природни красоти.
Религиозни и исторически паметници
Израел започва от Йерусалим. Именно оттук се намират главните свещени места. За християните това са Стената на плача, храма „Свето възкресение” („Гроб господен”), Гетсиманската градина, където според легендата Исус се е молил в последната си нощ. Символ на страната за евреите е планината Сион. Наблизо са мюсюлманските светини – джамиите Ал Акса и светилището Купола на скалата. Счита се, че именно на това място пророкът Мохамед среща тримата пророци и се възнася на небето.
Назарет е свещен град за християнския свят, мястото, където е преминало детството на Христос. В него се намира францисканския храм Благовещение, живописната православна църква Архангел Гавраил, националния парк Сепфорис (родния дом на Дева Мария), останки от римски водни резервоари, където според библейските предания, Исус превръща водата във вино. На 8 км. от Назарет е древният юдейски град Ципори с крепост от времето на кръстоносците и многочислени археологически забележителности.
Не по-малко известен е Витлеем. Градът, в който се е родил Исус, лежи на юг от Ерусалим. Неговата основна забележителност е приличащият на крепост храм „Рождество Христово” на площад Manger (означава  ясла), други притегателни за туристите места са пещерата на рождението, пещерата и гроба на Св.Йероним.
Главните забележителности на Акра (Ако) са събрани в стария град. Това са цитаделата, старите крепостни стени, огромната средновековна градска врата, стражевата кула Бурж ал Султан, джамията Ел Джазар, манастирът Св. Франциск, Градът на кръстоносците (цитадела на ордена на Св.Йоан), сградата на турска баня, където се помещава експозицията на Градският музей, керван сарая Ел Умдан, часовниковата кула.
Почти цялата територия на Кесария влиза в едноименния национален парк. Там има немалко интересни обекти: най-древния на територията на Израел театър, развалините на Двореца на рифа, амфитеатъра на цар Ирод, укрепен град-пристанище от арабския период, руините на храмови комплекси.
Други забележителности
В град Хайфа са разположени знаменитите Бахайски градини в Бахайския световен център, наричан 8-ото чудо на света.
Градът на Давид, който се намира недалеч от Ерусалим, би заинтересувал любителите на древността и руините. В този археологически парк и понастоящем се провеждат разкопки.
Нощният живот е най-вълнуващ в Тел Авив. Това е парти центъра на Израел, веселбата започва около 21:00 и не стихва до зори. Болшинството клубове са разположени на крайбрежната на Южен Тел Авив, улица Аленби и пристанището Яфа. А най-възхитителен е изгледът, който се открива от наблюдателната площадка от 49-ия етаж на кулата небостъргач Азриели.
Празници и събития
Практически  всички празници в Израел са религиозни и се отбелязват по лунния календар, така че датите им се менят всяка година.
Най-главният еврейски празник – Шабат – настъпва всеки петък със залеза на слънцето. В събота, седмият ден от седмицата, Творецът решил да отдъхне. Вярващите продължават тази традиция и считат, че зли сили ще накажат онези, който работят в този ден. В съботите са затворени всички магазини и предприятия, не работи и обществения транспорт. В петък вечер домакинята запалва свещи и от този момент е забранено да се върши практически всичко, включително написването на дума, по-дълга от две букви.
Юдейската нова година – Рош а Шана – традиционно се празнува в края на септември – началото на октомври. Този ден се счита за ден на сътворението на света и евреите вярват, че първите 10 дни от нея определят как човек ще я прекара цялата. Затова е прието да се ядат медени ябълки и хала с мед и да се свири на рог, за да бъде през цялата година сладко и весело. Рош а Шана настъпва със залеза на слънцето, затова всички празници започват да се отбелязват от вечерта на предния ден.
Десет дни след Новата година настъпва Йом Кипур – Ден на изкуплението. На този ден е прието хората да се покаят, да постят, да се въздържат от всякакви удоволствия, да се молят и да искат прошка от близките си и Бог. Ползването на транспорт не е прието, така че пътищата през Йом Кипур са практически свободни.
Четири дни след Йом Кипур се отбелязва веселият есенен празник Сукот, който съвпада с узряването на плодовете и края на земеделския цикъл. Отбелязва 40-те години, през които евреите са се скитали в пустинята. Празнува се шумно и радостно. На масата има плодове, зеленчуци и орехи като символ на изобилието, домакините приготвят сарми.
Ноември – декември настъпва светлия празник Ханука. Той е свързан със събития с 2000 години давност, когато братята Макавеи повеждат победоносно народа срещу гърците и възстановяват осквернения храм. Според легендата, маслото за светилника, което стигало обикновено за 1 ден, горяло цели 8. Толкова се празнува и Ханука. На масата традиционно има картофени палачинки и понички, а на децата се дават пари.
Най-веселият еврейски празник протича през февруари – март. Това е Пурим. По цялата страна се устройват карнавали, мъжете се преобличат като жени (през останалото време това е строго забранено от религията), навсякъде има песни, танци, вино и угощения. Приятели и роднини си разменят подаръци, черпят се със сладкиши с мак.
Еврейският Великден – Песах, се отбелязва, както навсякъде по света, през март-април. В Израел това е специален ден, който отбелязва изхода на евреите от Египет и освобождението им. Прието е на този ден да се помага на нуждаещите се, да се даряват средства за благотворителност. Предишния ден домовете задължително се почистват.
В средата на май Израел отбелязва един от немногото нерелигиозни, но много важен празник – Денят на независимостта. На 14 май 1948 г. Давид Бен Гурион прочита декларацията за създаване на еврейската държава. От тогава този ден протича много тържествено – с военни паради, концерти и други мероприятия.
Хотелите в Израел
Израелските хотели се класифицират не със звезди, а с клас. Тъй като в страната присъстват много международни вериги, туроператорите сами определят звездите, изхождайки от своята повече или по-малко обективна оценка. По тази причина, избирайки хотел в Израел, за ориентир могат да послужат не звездите му, а списъка на предлаганите услуги и описанието на стаите. Обслужването по хотелите като цяло е много прецизно. Компютрите не забиват, няма дублиране на резервации и пр.
Градските хотели, които операторите определят с 4* като правило са без басейни, за разлика от петзведните. Но и двата вида се радват на просторни стаи. Навсякъде в Израел хранят добре, но в 5*, разбира се, менюто е най-богато.
Цените за настаняване зависят от града. Например, в Тел Авив и Ерусалим ще бъде около 20-25% по-скъпо, отколкото в Хайфа или Нетания.
Престоят в петзвезден хотел в Тел Авив ще струва средно 1000ILS, в 4* — 450 ILS, а добри 3* - 250 ILS на вечер за двама. При настаняване в хотелите в Тел Авив взимат от гостите депозит.
Напрежението в електрическата мрежа е стандартно – 220 V.
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах