Англия

Обединеното кралство се състои от Великобритания – Англия, Уелс и Шотландия – и Северна Ирландия. Техните столици са: Англия: Лондон, Шотландия: Единбург, Уелс: Кардиф, Северна Ирландия: Белфаст.

 

Територия и население

Територията на страната заедно с прилежащата акватория е 152 033 квадратни мили. Населението по данни от средата на 2006 година е около 60.6 милиона, от които в Англия 50 762 900, Уелс 2 965 000, Шотландия 5 116 900 и Северна Ирландия 1 741 600 жители.

Държавно устройство и монархия

Обединеното кралство е конституционна монархия, в която кралят или кралицата Кралица Елизабет II е държавен глава, а избраният министър-председател, в момента Гордън Браун, е ръководител на правителството. Избраният парламент има правомощията да подготвя и приема законите на страната.

Етнически състав, езици, вероизповедания

Огромното мнозинство от жителите на страната са англичани, шотландци, уелсци и северноирландци. Обединеното кралство обаче е изключително разнообразно по етнически състав. Общо етническите малцинствени групи представляват 7.9 процента от британското население.

Двата официални британски езика са английският и уелският. Най-широко разпространен е английският език. В някои части на Шотландия се говори и келтски език.

Повечето са християни, но има и други свободно изповядвани религии, включително будизъм, хиндуизъм, юдаизъм, ислям и сикхизъм.

Икономика

Обединеното кралство е водеща търговска и финансова сила, а Лондонското Сити е един от най-важните световни финансови пазари.

Валута, мерки и теглилки

Британската валута е лирата стерлинг (£)

Исторически Великобритания винаги е използвала своята имперска система от мерни единици, въпреки че в нормативната уредба са прилага метричната система.

Разстоянията и скоростите се измерват в мили и мили в час.

Електроуреди

Електроуредите в Обединеното кралство обикновено са според британския стандарт за щепселите и контактите с три жила. Напрежението е 240 волта променлив ток с честота 50 херца.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах