Италия

Италия – вълшебната приказка, страна-музей под открито небе. 65% от световното културно наследство се намира именно тук. Ежегодно страната се посещава от милиони туристи от целия свят. Съчетанието на почивка в морските курорти на Италия с изключително интересните екскурзионни програми, прекрасната италианска кухня, магазините на световните модни марки и знаменитите дискотеки, правят тази страна една от най-предпочитаните за българските туристи в последните години. Вече няколко години екипът на нашата фирма успешно работи по това направление, като постоянно разширяваме асортимента на нашите предложения, както и качеството на продукта, който предлагаме.

Италия е парламентарна република с президентска форма на управление. Страната се дели на 20 региона и 112 провинции. Член е на ЕС от 01.01.1999 година. Столицата е Рим.

Език: държавния език е италиански. В туристическите центрове разбират още английски и френски.

Време: разлика с българското минус 1 час.

Религия: католицизъм с център Ватикана. Официалната религия се изповядва от 99% от вярващите италианци. Да си смените вярата или да напуснете църквата в Италия е практически невъзможно. Тези религиозни принципи в голямата си част се обуславят от тясната връзка с града – държава Ватикана, който се намира на територията на италианската столица Рим, а така също и от многото съглашения между църквата и държавата. Държавата Ватикана се явява религиозната столица на католиците от целия свят. Ватикана има статус на независима държава от 1929 година. Днес Папата в Рим се явява глава на държавата Ватикана, както и глава на Римо католическата църква. Посещавайки дворците на Ватикана, в резиденцията на Папата и разглеждайки съкровищницата с уникални произведения на изкуството, събрани от Католическата църква в катедралата Свети Петър – нейната главна базилика, човек се докосва до хилядолетната история на християнството. Около катедралата Свети Петър в Рим се намират още около 900 църкви и базилики. По-важните от тях са базиликата Сан Джовани ин Латерано, Сан Паоло фуори ле Мура и Санта Мария Маджоре.

Население: около 58 милиона, 94% от тях са италианци. В страната живеят и представители на местните етнически групи (сицилийци, сардинци, тосканци, калабрийци, лигурийци и др.), а така също и немци, французи и албанци. Около 3 милиона италианци живеят извън страната си.

Валута: Евро = 100 евро цента. Валута можете да обменяте в бюрата за обмен на валута, както и в банките. На летищата в Италия, както и в хотелите по правило курса не е достатъчно изгоден. В страната е изключително разпространено плащането с кредитни карти и пътнически чекове.

Банки: банките работят от понеделник до петък от 08:30 до 16:15 часа.

Телефонна връзка: най-добре е да ползвате телефонните автомати, които са разположени практически на всяка улица. Те се ползват с така наречените “карта телефоника”, които се продават в магазините за цигари. Телефонът за справки, за цяла Италия е 100.

Преди пътуването: За да имате възможност да си изберете хотел, който в най-голяма степен да отговаря на Вашия вкус, Ви съветваме да се обърнете към избраната от Вас туристическа агенция възможно най-рано. Непосредствено преди Вашето пътуване ще получите документите, които ще са Ви необходими: самолетни билети, ваучери за хотела и медицински застраховки.

В хотела: Часът за напускане и настаняване в италианските хотели е 12:00. Не е разрешено да внасяте в тях храна и напитки купени от вън, както и да изнасяте храна от ресторантите на хотела. Формите за заплащане на допълнителната консумация и услуги по време на престоя Ви в различните хотели са различни. Някои от хотелите в деня на пристигането Ви издават карта, данните от която за Вашите допълнителни разходи се внасят в компютър и по този начин при напускането Ви, заплащате окончателната сметка. В други след всяка покупка Ви се издава касова бележка, като отново общата сума от всички бележки се плаща при напускане на хотела. Неудобството тук е че трябва да си пазите всички бележки до последния ден на престоя Ви.

Бакшиши: В ресторантите е прието да се оставя около 5% върху сумата, която имате за плащане. На хотелския персонал се дават по 1 – 2 евро за дребни услуги и носене на багаж. Когато ползвате такси, нормално е да закръглите сметката.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах