Доминикана

Курорти в Доминикана

Обща информация: Разположена в Карибския басейни заема 2/3 от остров Хиспаниола. На запад граничи с Хаити, на север с Атлантическия океан, на юг и изток – с Карибско море. Територията на страната е гориста и хълмиста с плодородни долини и равнини. По бреговете на север, югоизток и изток се разпростират дълги пясъчни плажни ивици, оградени частично от планини. Намиращия се в страната връх Pico Duarte със своите 3 175 м е най-високият на Антилите. Най-популярните курортни райони са: Playa Dorada, в превод “златни пясъци” и едноименното курортно селище; бившото еврейско селище Sosúa, което през последните години се превръща в едно от най-атрактивните места за почивка и не случайно го наричат “Ибиса на Доминиканската Република”; на изток малкото рибарско селце Cabarete с километрично дълги плажове, превърнало се в Мека на любителите на водните спортове – силните ветрове и високите вълни го правят любимо място на сърфистите; Punta Cana – така изглежда рая на земята, кокосови палми, дълги пясъчни плажове, топла кристална морска вода.

Столица: Санто Доминго.

Посолство на Република България:. Няма Послство на Република България. Ако възникне проблем най-близкото Посолство на Република България в съседна държава е това в Куба:

CUBA, LA HABANA,Calle “B” Nr.252 Entrée 11 y 13, Vedado, Cuidad de la Habana 4

Tel: (0053 78) 33-31-25, 33-31-26, 33-31-29

Площ: 48 700 кв.км.

Брой население:  9,1 милиона жители.

Държавна форма: Президентска Република.

Език: Испански – в курортите и големите градове се говори английски и немски, по-рядко френски.

Религия: Католици – 75%, протестанти – 4%.

Национални особености: В Доминиканската Република ще видите множество бедни просещи хора. Това е факт – не защото хората са мързеливи, а просто няма достатъчно работни места. Масовото предлагане на All inclusive по хотелите също допринася за това. Тук не трябва да се чувствате виновни за това, но пък ако заявите една две екскурзии при местни фирми или излезете поне един-два пъти да се разходите извън хотела, със сигурност ще допринесете малко за подобряване на финансовото състояние на поне няколко човека. Някои обаче спекулират с просията. Често да просят се изпращат деца, които получават повече и от бащите си, така в следствие вместо да ги пратят на училище, родителите ги пращат да просят. Как ще се отнесете към просещите хора е лично Ваше решение, но много от тях действително са в нужда. Най-силно влияние върху културата на доминиканците оказва музиката – звуците на меренге ще чуете почти навсякъде. Музиката и танца са важна съставна част от живота им.

Визови и митнически разпоредби: Входяща виза за българи след влизането на България в Европейския съюз, НЕ е необходима. Няма ограничение за внос и износ на чуждестранна конвертируема валута, като износа трябва да отговаря на декларираната при вноса валута. Забранен е вноса и износа на местна валута. Напълно е забранен вноса на наркотици – ако ви хванат, дори и с минимална доза ви очакват високи финансови глоби и затвор, а Доминиканските затвори са далеч от европейското ниво. В самолета ще получите формуляр, който трябва да попълните и да представите на паспортната проверка при влизане в страната. Подобен формуляр попълвате и при напускането й. Безмитно можете да внесете 200 цигари или 50 пури или 250 гр. табак; 1 литър алкохол; 2 литра вино; 500 гр. кафе; 50 гр. парфюм. Забранен е износа на необработено злато, суров кехлибар или ларимар. Напълно е забранен износа на корали и морски охльови.

Часови пояс: Зимно време - 6 часа разлика, лятно време  - 7 часа.

Климат: Тропически – сезонът на ураганите е от м. Юни до м. Ноември, когато се извиват силни ветрове придружени с обилни валежи. Висока влажност на въздуха от м. Май до м. Октомври, по-поносима през останалата част от годината поради морските ветрове.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах