ИТАЛИЯ - ОСТРОВ САРДИНИЯ

Италия, София - Олбия/Сардиния - София
За първи път на българския пазар възможност за посещение на прекрасния остров с директни полети от София. Атрактивни цени, изключително красива природа, слънчево и топло време за почивката, която напълно заслужавате.
 • Програма
 • Обща информация за Италия
 • Полезно е да знаете
1 ден - Пристигане на о.Сардиния

Пристигане на о.Сардиния

Чартърен полет до о-в Сардиния. В периодите до 08.07.2017 и от 26.08 до 07.10.2017 има транзитно кацане в Олбия и престой от 1 час. Трансфер до избрания хотел на южното крайбрежие на острова и настаняване. Нощувка


2 ден - Остров Сардиния

Остров Сардиния

Закуска в хотела. Свободно време. Нощувка.


3 ден - Тарос и плаж Из Арутас

Тарос и плаж Из Арутас

Закуска. Свободно време или възможност за допълнителна екскурзия - Античният град Тарос и ослепителният плаж Из Арутас, цена 45 евро. Тарос е основан от финикийците преди повече от 3000 год. и е бил важен транспортен възел, от където се изнасяли към Африка сол, мед и гранит. През Византийската епоха градът бил сцена на битките между Източната Римска империя и арабските завоеватели. Сардинците, а по-късно и испанците използвали останките от развалините на Тарос за материали при строежа на своите храмове и замъци. За щастие тази участ подминала намиращата се недалеч от античния град църква Св. Йоанна, построена през VI в. – това е най-старият христиански храм в Сардиния. Плажът Из Арутас се простира на няколко километра по бреговата ивица и е прочут с кристално чистото море, чиито цветове са променят от зелено до наситено синьо. Този плаж е известен като „оризовият плаж“, заради дребните кварцови зрънца, наподобяващи оризови, чиито цветове се преливат от розово и зелено до ослепително бяло. Цената включва транспорт с автобус или миниван с климатик, екскурзоводско обслужване на български език и входни билети за Тарос.


4 ден - Каляри и Outlet shopping

Каляри и Outlet shopping

Закуска. Свободно време или възможност за допълнителна екскурзия – Обиколка на Каляри и Outlet Shopping, цена 50 евро. “...Странен и неочакван, съвсем не италиански…” - така описва Каляри известният английски автор Дейвид Лоурънс в книгата си «Морето и Сардиния» преди около век. И днес градът си остава едно изненадващо откритие. Изненадващо този малък провинциален град е по-древен от Великия Рим и когато тук е процъфтявала могъщата цивилизация, финикийците са го наричали «Градът на Бога». За римляните Сардиния била житницата на империята, византийците са строили тук първите християнски църкви... Всеки от многото завоеватели е оставил своя отпечатък в огромната пъстра мозайка на историята и културата на този древен град. По време на пешеходната обиколка се разгледат забележителности като кулата Св. Панкратий, кулата на Слона, Катедралата Св. Мария, Кралския дворец, Седлото на дявола, Бастиона Сан Реми. По време на екскурзията се посещава и аутлет La Corte del Sole. Цената включва транспорт с автобус или миниван с климатик, екскурзоводско обслужване с лицензиран гид на български.


5 ден - Барумини и Резервата Джиари

Барумини и Резервата Джиари

Закуска. Свободно време или възможност за допълнителна екскурзия – Барумини – загадъчните нураги и Резервата Джиари, цена 60 евро. Градовете на древните цивилизации са били разположени по бреговете на Средиземноморието, а в самия център била Сардиния... Днес учените са все по-склонни да приемат, че цивилизацията от острова е имала основна роля в древния свят. Свидетелство за това са нурагите – «пирамидите» на Сардиния. Тяхната тайна, както и на египетските пирамиди, остава неразкрита. Посещение на най-големия комплекс с нураги в Сардиния - Su Nuraxi и музея на нурагската цивилизация Casa Zapata. Следва обиколка из резервата Джиари. Заедно с екскурзовода ще се разходите на територията на резервата, ще научите интересни факти за уникалната екосистема на територията Сардиния. Насладете се на спиращите дъха панорамни гледки към околните долини. Джиари е дом на редки видове животни и растения, например, една от малкото останали популации на диви коне в Европа. Тези мили животни са доста срамежливи, но ако имате късмет, ще можете да ги наблюдавате на водопой около езерата или докато отмарят в сенките на дърветата. Цената включва транспорт с автобус или миниван с климатик, екскурзоводско обслужване на български език, входни билети за Su Nuraxi и резервата Джиари.


6 ден - Алгеро и Пещерата на Нептун

Алгеро и Пещерата на Нептун

Закуска. Свободно време или възможност за допълнителна екскурзия – Малката Барселона – Алгеро и Пещерата на Нептун, цена 85 евро. На Сардиния съществуват самобитни «островчета» на други култури и езици. Един от тях е Алгеро. Жителите на този сардински град говорят каталунски. Те наричат своя град Барселонета («малката Барселона»). Потомците на каталунските переселници и до днес са съхранили своя език и култура. В лазурните води, обгръщащи Алгеро, се добиват червените корали, от които местните занаятчии и бижутери майсторят уникални накити, сувенири, фигурки, кутийки и дори картини, които са чудесен спомен от Кораловата ривиера. Пещерата на Нептун се намира на 25 км от Алгеро и се счита за една от най-красивите на планетата и със сигурност най-живописната в Италия. Тя е достъпна с лодка (по желание - 15 евро на човек) или надолу по дълго стълбище от 675 стъпала, врязани директно в скалата (слизането отнема около 15 мин). Отвътре пещерата изглежда като кралски дворец от подземно царство: хилядолетните сталактити и сталагмити са обединени в странни форми, които превръщат пещерните зали в приказни декори. Една от "композициите" наподобява истински църковен орган. На дъното на пещерата, вместо „под“ се намира едно от най-големите подземни езера в Европа – Lamarmora, дълго над 100 метра. След преминаването през всички зали, може с изкачване да се стигне до терасата на музиката, откъдето се открива гледка към пещерата и езерото. Цената включва транспорт с автобус или миниван с климатик, екскурзоводско обслужване на български език, входни билети за пещерата на Нептун.


7 ден - Вкусовете на Сардиния

Вкусовете на Сардиния

Закуска. Свободно време или възможност за допълнителна екскурзия – Вкусовете на Сардиния, цена 45 евро. Уникална обиколка, по време на която могат да се опитат традиционните специалитети на Сардинската кухня и най-добрите местни вина. Посещава се Долианова, малко, но много живописно градче в близост до Каляри. Един от символите на Сардиния е овчето сирене пекорино! Посещение на малка мандра за производство на сирене пекорино и други видове сирена, където накратко ще ви разкажат за неговото производство. След обиколката, можете да опитате различните сирена и да си купите от всичко, което ви хареса. Следва посещение на винарната в Долианова, разположена на хълмовете Parteolly – един от лозарските райони на Сардиния още от древността. Обиколка на винарските изби и дегустация на най-добрите вина, както и други био-продукти от местните производители: колбаси, сирена, зехтин, мирта ликьор, лимончело, грапа... Всичко това можете да си купите на място. Като завършек на тази "вкусна" обиколка следва обяд в малко селце, в стопанството на сардинско семейство. Ще имате възможност да опитате местни специалитети от Сардинската кухня, както и националния сардински десерт. Цената включва транспорт с автобус или миниван с климатик, екскурзоводско обслужване на български език, дегустация на сардински специалитети, обяд с вкл. напитки.


8 ден - Отпътуване за България

Отпътуване за България

Закуска. Свободно време за разходка и шопинг. Освобождаване на стаите и трансфер до летището. При полета на 08.07.2017 има транзитно кацане в Олбия и престой от 1 час. Излитане за България. Кацане на летище София.


Пакетните цени включват:
 • самолетен билет София – Сардиния – София с чартърен полет на АК „ALK Airlines” /цената не включва кетъринг по време на полетите/
 • пътнически и летищни такси
 • 7 нощувки  на съответния пансион в избрания хотел
 • трансфери летище - хотел – летище
 • медицинска застраховка с покритие 10000 евро (с Assistance)
Пакетните цени не включват:
 • допълнителни  екскурзии по желание /закупуват се на място след пристигане/
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица от 65 до 75 г.: 5 евро за 8 дни; за лица от 75 до 80 г.: 14 евро за 8 дни.
 • горивна такса
Полетно разписание в местни времена:
събота   София - Олбия   10:40 - 11:40
                Олбия - Каляри   12:35 - 13:05
събота   Каляри - София  14:05 - 17:05
Часовата разлика между България и Италия е  -1 час.
Условия за записване:
1. Плащания:
- авансово плащане 50 % от цялата сума за пътуването
- доплащане: до 31 дни преди датата на пътуването
2. Необходими документи:
2.1. Трите имена на латиница по документ за самоличност
2.2. ЕГН на всички пътуващи
2.3. Номер на документа за самоличност и дата на валидност.
3. Анулационни срокове:
3. 1.  Крайният срок, в който потребителят може да се откаже от договора (анулация), без да дължи неустойка е до 31 дни преди датата на пътуването. (с изключение на хотелите Forte Village)
3.2.  При анулация по - малко от 31 дни преди датата на пътуването се дължи неустойка в размер на:
- Ако направената анулация е от 30 до 22 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размера на депозита
- Ако направената анулация е от 21 до 15 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 70%  от цената на пътуването.
- Ако направената анулация е 14 и по-малко дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 100% от цената на пътуването.
4. Анулационни срокове за хотели Forte Village:
4.1. Крайният срок, в който потребителят може да се откаже от договора (анулация), без да дължи неустойка е до 62 дни преди датата на пътуването.
4.2. При анулация по - малко от 31 дни преди датата на пътуването се дължи на неустойка в размер на:
- Ако направената анулация е от 61 до 30 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размера на депозита
- Ако направената анулация е от 29 до 15 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 70%  от цената на пътуването.
- Ако направената анулация е 14 и по-малко дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 100% от цената на пътуването.
Уточнение: Цените на самолетните билети в тези оферти са калкулирани при следните цени на горивата: София: 500 долара на тон; Олбия: 500 долара на тон и при валутен курс 1 Eur = 1,15 USD. Поради постоянно променящите се цени на горивата и валутния курс USD / EUR авиокомпаниите могат да начислят т.нар. горивна такса /fuel surcharge/.
Допълнителна информация:
- Минимален брой участници за осъществяване на пътуването - 80. Срок за уведомление за ненабран мин. брой участници: 10 дни преди датата на отпътуване.
- Промоционалните цени за ранни записвания, ако има такива, са валидни при определени условия, които са описани в съответните ценови оферти. Промоцията за ранни записвания за отделни хотели може да бъде прекратена и преди посочения срок на действие в случай на изчерпване на предвидения за продажба по ранни записвания брой стаи в тези хотели
- Медицинската застраховка е сключена в ''Групама Застраховане'' ЕАД /асистираща компания: EUROCROSS ASSISTANCE/. В случай на заболяване или злополука по време на Вашето пътуване и в случай, че се нуждаете от незабавна лекарска помощ, моля следвайте указанията, които ще намерите приложени в документите във Вашия травелпак - Общи условия по застраховката, за навременното и правилно използване на застраховката при Вашето лечение.
 
 

Италия – вълшебната приказка, страна-музей под открито небе. 65% от световното културно наследство се намира именно тук. Ежегодно страната се посещава от милиони туристи от целия свят. Съчетанието на почивка в морските курорти на Италия с изключително интересните екскурзионни програми, прекрасната италианска кухня, магазините на световните модни марки и знаменитите дискотеки, правят тази страна една от най-предпочитаните за българските туристи в последните години. Вече няколко години екипът на нашата фирма успешно работи по това направление, като постоянно разширяваме асортимента на нашите предложения, както и качеството на продукта, който предлагаме.

Италия е парламентарна република с президентска форма на управление. Страната се дели на 20 региона и 112 провинции. Член е на ЕС от 01.01.1999 година. Столицата е Рим.

Език: държавния език е италиански. В туристическите центрове разбират още английски и френски.

Време: разлика с българското минус 1 час.

Религия: католицизъм с център Ватикана. Официалната религия се изповядва от 99% от вярващите италианци. Да си смените вярата или да напуснете църквата в Италия е практически невъзможно. Тези религиозни принципи в голямата си част се обуславят от тясната връзка с града – държава Ватикана, който се намира на територията на италианската столица Рим, а така също и от многото съглашения между църквата и държавата. Държавата Ватикана се явява религиозната столица на католиците от целия свят. Ватикана има статус на независима държава от 1929 година. Днес Папата в Рим се явява глава на държавата Ватикана, както и глава на Римо католическата църква. Посещавайки дворците на Ватикана, в резиденцията на Папата и разглеждайки съкровищницата с уникални произведения на изкуството, събрани от Католическата църква в катедралата Свети Петър – нейната главна базилика, човек се докосва до хилядолетната история на християнството. Около катедралата Свети Петър в Рим се намират още около 900 църкви и базилики. По-важните от тях са базиликата Сан Джовани ин Латерано, Сан Паоло фуори ле Мура и Санта Мария Маджоре.

Население: около 58 милиона, 94% от тях са италианци. В страната живеят и представители на местните етнически групи (сицилийци, сардинци, тосканци, калабрийци, лигурийци и др.), а така също и немци, французи и албанци. Около 3 милиона италианци живеят извън страната си.

Валута: Евро = 100 евро цента. Валута можете да обменяте в бюрата за обмен на валута, както и в банките. На летищата в Италия, както и в хотелите по правило курса не е достатъчно изгоден. В страната е изключително разпространено плащането с кредитни карти и пътнически чекове.

Банки: банките работят от понеделник до петък от 08:30 до 16:15 часа.

Телефонна връзка: най-добре е да ползвате телефонните автомати, които са разположени практически на всяка улица. Те се ползват с така наречените “карта телефоника”, които се продават в магазините за цигари. Телефонът за справки, за цяла Италия е 100.

Преди пътуването: За да имате възможност да си изберете хотел, който в най-голяма степен да отговаря на Вашия вкус, Ви съветваме да се обърнете към избраната от Вас туристическа агенция възможно най-рано. Непосредствено преди Вашето пътуване ще получите документите, които ще са Ви необходими: самолетни билети, ваучери за хотела и медицински застраховки.

В хотела: Часът за напускане и настаняване в италианските хотели е 12:00. Не е разрешено да внасяте в тях храна и напитки купени от вън, както и да изнасяте храна от ресторантите на хотела. Формите за заплащане на допълнителната консумация и услуги по време на престоя Ви в различните хотели са различни. Някои от хотелите в деня на пристигането Ви издават карта, данните от която за Вашите допълнителни разходи се внасят в компютър и по този начин при напускането Ви, заплащате окончателната сметка. В други след всяка покупка Ви се издава касова бележка, като отново общата сума от всички бележки се плаща при напускане на хотела. Неудобството тук е че трябва да си пазите всички бележки до последния ден на престоя Ви.

Бакшиши: В ресторантите е прието да се оставя около 5% върху сумата, която имате за плащане. На хотелския персонал се дават по 1 – 2 евро за дребни услуги и носене на багаж. Когато ползвате такси, нормално е да закръглите сметката.

-Добре е да знаете, че в повечето райони на Италия не говорят английски, руски, немски или френски езици. Да не можете да се разберете на друг език може да ви се случи на съвсем неочаквани места, включително хотели и ресторанти. Затова ви съветваме да носите със себе си разговорник.

-По време на обедната почивка и богослужения не се разрешава разглеждане на църквите. Също така е забранено влизането в църквите на жени с голи рамена и колена, както и на мъже с къси панталони.

-В Италия все още са приети бакшишите в размер 10% от стойността на услугата, която е предоставена.

-Не забравяйте за знаменитата италианска сиеста. Имайте в предвид, че в следобедните часове до около 16.00 може да не намерите набелязания от вас магазин отворен, или да не попаднете при нужния специалист. Много кафета и ресторанти също почиват между 15.00 и 18.00, затова планирайте обяда си по-рано.

-Магазините, като правило са отворени от 9.00 до 19.00 с голяма обедна почивка (примерно от 13.00 до 6.00ч.). В събота и неделя голяма част от магазините са затворени, въпреки, че в курортните градове магазините работят до късно вечерта и в почивни дни.

-При закупуване на билети за влак, казвайте възрастта на децата си. Ако сте студент кажете и това, тъй като в Италия има добре развита система за намаления при пътуване.

-Ако ви се наложи да вземете такси, не разчитайте, че това ще стане с махане на ръка на улицата – така никой няма да  ви спре. Такситата се взимат от стоянките специално определени за това. Могат да се поръчат и по телефона, но за целта трябва да знаете италиански.

ЕТИКЕТИ
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах