БОДРУМ - ЦВЕТНИ ЕМОЦИИ

Турция, София - Бодрум - София
Посетете любимото място за почивка на елита и бохемите от цял свят! Пъстър пъзел от живописни заливчета, тесни улички, исторически забележителности, бурен нощен живот и още много неща, които си заслужава да откриете сами.
 • Програма
 • Обща информация за Турция
 • Полезно е да знаете
1 ден - Заминаване

Директен чартърен полет София/Терминал 1 - Бодрум на авиокомпания BH Air от 15:00 часа. Пристигане в Бодрум в 16:40 часа. Посрещане и трансфер до избрания хотел. Свободно време. Вечеря и нощувка.


2 ден - Памуккале

Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание срещу допълнително заплащане - Памуккале. В превод Памуккале означава ˝замък от памук˝ - това е едно уникално природно явление, което се намира в Югоизточна Турция. Това чудо на природата няма аналог. Великолепните калциеви каскади ще останат завинаги във вашето съзнание. Ще имате възможност да посетите древния град Хиераполис – неговия некропол, добре съхранения амфитеатър, търговския площад - Агора, храма на Аполон, римските бани и много други забележителности. Тези от Вас, които желаят, ще се къпят в минералния басейн, в който се е къпала последната египетска царица – Клеопатра (срещу такса). Дегустация на вина, разглеждане на изделия от оникс и турски текстил. Вечеря. Нощувка.


3 ден - Острова на Клеопатра

Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание срещу допълнително заплащане - Oстрова на Клеопатра. Ако искате да се къпете в кристално чистите води на Егейско море, да си направите пилинг с уникален пясък и да се пренесете 2000 години назад с историята на една голяма любов, елате с нас. Островът се намира в най-големия турски залив Гьокова.Според легендата той е бил подарен на Клеопатра от Марк Антоний и специално за нея е бил донесен бял пясък от северна Африка...На острова могат да се видят останките от древния град Кадрия – театър, храм на Аполон, базилика, хранилищата на острова. Продължителност: около 10 часа. Препоръчваме ви да си вземете: фотоапарат, камера, джобни пари, бански и хавлия, шапки, слънчеви очила, слънцезащитен крем, комфортни обувки. Вечеря. Нощувка.


4 ден - Ефес

Закуска. Възможност за допълнителна екскурзия до Ефес. Посещение на древния град от времето на Римската империя, където се намира едно от седемте чудеса на света - Храмът на Артемида. Разглеждане на обектите в античния град, действащ театър за 25 хил. души, библиотеката на Целзий. Посещение на Дома на Дева Мария, където може да си вземете от светената вода за любов, здраве и благополучие. Екскурзията е полудневна. Вечеря. Нощувка


5 ден - Остров Кос

Закуска. Възможност за екскурзия до остров Кос. Не пропускайте възможността да посетите страната на слънцето, митовете и легендите и да видите един от най-красивите острови като съчетаете почивката в Бодрум с еднодневно пътешествие до гръцкия остров Кос. Екскурзията започва рано сутринта, като ви взимат от входа на Вашия хотел и Ви закарват до яхтеното пристанище на град Бодрум. От там с бърз Катамаран се отправяте към остров Кос, който е само на 20 минути от Бодрум. След пристигането Ви на острова следва самостоятелна програма, която можете да организирате както желаете. Столицата, в която пристигате е изключително красив град, който изобилства от таверни, магазини, кафенета и барове кой от кой по-хубав. Просто ще се чудите къде да седнете и да хапнете вкусна гръцка кухня. Тук можете да си купите изключително красиви традиционни гръцки сувенири. А цените ще Ви се сторят доста по-ниски от Бодрум, тъй като това е факт. На острова обикалят туристически влакчета, които можете да ползвате, за да разгледате по-подробно. Обиколката е 30 минути за 5 евро. Цялото удоволствие на Кос продължава до 17:30 часа, когато пак за 20 минути се връщате обратно до Бодрум с бързия Катамаран. Чудесна е тази екскурзия, горещо Ви я препоръчваме. В сектора фото-галерии можете да разгледате снимки от последното ни посещение на остров Кос. Нощувка.


6 ден - Далян

Закуска. Възможност за допълнителна екскурзия до Далян. По време на тази екскурзия ще посетите скалните гробници на ликийските царе, останките на античния град Каунос, ще плавате из лабиринтите на долното течение на живописната река Далян, а по - късно ще имате възможност да се изкъпете в басейн с минерална вода, част от древен балнеологичен курорт. След вкусен обяд ще отпътувате с катер към прочутия Плаж на костенурките. Именно там живеят костенурките Карета, едни от най - старите обитатели на планетата. Ще участвате в увлекателен риболов „Сини раци”. Нощувка.


7 ден - Великолепният Бодрум

Закуска. Възможност за допълнителна екскурзия – Великолепният Бодрум. В програмата е включено посещение на Културния център - Тъкане на килими, Портата на Миндос, символът на Бодрум - крепостта на Св. Петър, обяд в най-популярния ресторант Yacht Сlub Marin и увлекателен шопинг в най-големия търговски център Midtown. Нощувка.


8 ден - Отпътуване

Закуска. 12:00 Освобождаване на стаите. Багажът може да бъде оставен в стаята за съхранение на багаж на хотела. Tрансфера до летище Бодрум за полета до София на авиокомпания BH Air. Излитане в 17:30 часа. Пристигане в София в 19:10 часа.


Пакетните цени включват:
 • самолетен билет София - Бодрум - София с чартърен полет на BH Air /цената не включва кетъринг по време на полетите/ с право на чекиран багаж 20 кг. и ръчен багаж до 10 кг. и размери 55х40х23 см.
 • пътнически и летищни такси
 • трансфери летище - хотел - летище
 • 7 нощувки в избран хотел на съответния пансион
 • медицински застраховки с покритие 10000 евро (с Assistance)
Пакетните цени не включват:
 • допълнителни екскурзии по желание /закупуват се на място след пристигане/
 • доплащане за медицинска застраховка за лица от 65 до 75 г. - 5 евро за 8 дни; за лица от 75 до 80 г. - 14 евро за 8 дни
 • горивна такса
Полетно разписание в местни времена (възможна е промяна):
ден сряда   София - Бодрум 15:00 – 16:40
ден сряда   Бодрум - София 17:30 – 19:10
Условия за записване:
1. Плащания:
- авансово плащане 50 % от цялата сума за пътуването
- доплащане: до 31 дни преди датата на пътуването
2. Необходими документи:
2.1. Трите имена на латиница по документ за самоличност
2.2. ЕГН на всички пътуващи
2.3. Номер на документа за самоличност и дата на валидност.
3. Анулационни срокове:
3. 1.  Крайният срок, в който потребителят може да се откаже от договора (анулация), без да дължи неустойка е до 45 дни преди датата на пътуването.
3.2.  При анулация по - малко от 45 дни преди датата на пътуването се дължи неустойка в размер на:
- Ако направената анулация е от 44 до 22 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размера на депозита
- Ако направената анулация е от 21 до 8 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 70%  от цената на пътуването.
- Ако направената анулация е 7 и по-малко дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 100% от цената на пътуването.
Уточнение: Цените на самолетните билети в тези оферти са калкулирани при следните цени на горивата: София: 502 долара на тон; Бодрум: 496 долара на тон и при валутен курс 1 Eur = 1,06 USD. Поради постоянно променящите се цени на горивата и валутния курс USD / EUR авиокомпаниите могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge).
Допълнителна информация:
- Минимален брой участници за осъществяване на пътуването - 100. Срок за уведомление за ненабран мин. брой участници: 20 дни преди датата на отпътуване.
- Промоционалните цени за ранни записвания, ако има такива, са валидни при определени условия, които са описани в съответните ценови оферти. Промоцията за ранни записвания за отделни хотели може да бъде прекратена и преди посочения срок на действие в случай на изчерпване на предвидения за продажба по ранни записвания брой стаи в тези хотели
- Медицинската застраховка е сключена в ''Групама Застраховане'' ЕАД /асистираща компания: EUROCROSS ASSISTANCE/. В случай на заболяване или злополука по време на Вашето пътуване и в случай, че се нуждаете от незабавна лекарска помощ, моля следвайте указанията, които ще намерите приложени в документите във Вашия травелпак - Общи условия по застраховката, за навременното и правилно използване на застраховката при Вашето лечение.

Страна: Република Турция

Територия: 780576 кв.км, дължина на границите 2627 км, брегова ивица 7200 км.

Население: 70.2 млн.д.

Столица: Анкара

Религия: Ислям

География: Турция е разположена на два континента - Европа и Азия. Границата между тях минава през проливите Босфор, Дарданели и Мраморно море. Основната част от страната се намира в Азия - това е Мала Азия и Анадола. Европейската част на Турция се нарича Източна Тракия или Румелия и съставлява 3% от територията на страната. Бреговете на Турция се мият от четири морета: Черно, Мраморно, Егейско и Средиземно.

Климат: На територията на Турция има две климатични зони. Централната част на страната се характеризира с континентален климат, а крайбрежията на Мраморно, Средиземно и Егейско със субтропичен климат. Слънчево и топло от ранна есен до късна пролет, тук климата позволява най-дългия плажен сезон в Европа.

Език: турски (официален). В големите туристически центрове говорят също английски, немски и руски.

Етнически групи: турци 80%, кюрди 17%, гърци, араби, грузинци, арменци, евреи.

Плътност: Средната плътност на населението е около 85 д. на кв.км. Най-висока е в Истанбул и прибрежните райони. 60% от населението на страната живее в градовете. Ежегодния прираст на населението е около 1,57%.

Средна продължителност на живот: 68г. за мъжете, 72г. за жените.

Местна валута: Турска лира (1,15 лири за 1$)

Празници:

1 януари (Нова Година)

23 април (Ден на независимостта)

19 май (Ден на младостта)

30 август (Ден на победата)

29 октомври (Ден на Републиката)

10 ноември (Ден в памет на Ататюрk)

Рамазан (празник завършващ месеца на постите)

Курбан (празник на жертвоприношение)

История: През 660г. пр.н.е. дорииците основават град и го наричат Византия в чест на своя цар Визант. През 326 г. н.е. император Константин І избира Византия за столица на Римската империя и през 330 г. дава името си Константинопол. Огромен разцвет града достига при император Юстиян І, когато Византийската империя се простира от Средиземно море до Кавказ и от Алпите до Египет. През 1204 г. кръстоносците разоряват Константинопол, а през 1453 г. града е завзет от султан Фатих Мехмед и обявен за столица на Османската империя, като е наречен Истанбул. През 16 век великата империя се простира от Алжир до Басра и от Будапеща до Мека. По-късно през 1878 г. руската войска, а през 1912 г. войската на обединените балкански държави, достигат до вратите на града, но не успяват да го щурмуват. В края на І-та Световна война Истанбул е окупиран от англичани и французи. На 29.Х.1923 г. новия президент на Турция Мустафа Кемал обявява малката Анкара за столица на Турция. Мустафа Кемал прилага множество усилия, за да направи от Турция съвременна държава. Той провежда много реформи: Въвежда Латинската азбука; Григорианския календар; дава право на глас на жените и те почват да играят голяма роля в икономическия и обществен живот на страната и т.н. Заради приноса си към Турската република Мустафа Кемал е наречен „Баща на Турците” или „Ататюрк”. Благодарение на него, републиката за кратко време прави гигантска крачка от средновековието в ХХ век.

Основни забележителности: Истанбул: Църквата Св.София, Синята Джамия, Двореца Топкапъ, Двореца Долмабахче, Египетския пазар, Кулата Галата и др. Анталия: стария квартал Калеичи, античните градове Фаселис и Олимпус, Крепостта на селджуките в Алания, Червената кула, Пещерата Далматаш. Археологически важни места са: Троя, Бергама, Ефес, Дидим, Аспендос, Афродисия, Перге и др.

Традиционна кухня: Турската кухня е истински празник за стомаха. Тя е толкова разнообразна, че напълно ще оправдае изискванията както на вегетарианеца, така и на привържениците на здравословно хранене, а също на любителите на обилното и разнообразно хапване.

 

Съвети за туристите

Визови изисквания: Българските граждани могат да посещават Турция без визи

Хранене: Храненето в хотелите може да бъде /полу пансион - закуска и вечеря/, /пълен пансион - закуска, обяд и вечеря/ и /всичко включено - закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря, разхладителни напитки, алкохол местно производство, разнообразни закуски, които се сервират през целия ден/. В зависимост от избрания от Вас хотел полу пансиона или пълния пансион могат да бъдат на шведска маса или с фиксирано меню по смесена схема /например - закуска на шведска маса, а вечеря - фиксирано меню/

Във всички хотели като правило се предлага както европейска, така и национална кухня. Препоръчваме Ви в първите дни на престоя си да бъдете по-внимателни с местната кухня, тъй като тя е доста пикантна и тежка.

Внасянето на храни и напитки в хотела е забранено.

Митнически ограничения: Pизрешено е да се внасят:предмети за лично ползване, два фотоапарата, радио, видеокамера и др. Телевизори, DVD, бижута и други ценности е необоримо да се декларират. Разрешено е да се внася до 5 литра алкохол и подаръци на стойност не повече от 200$. Турски лири могат да се внасят в неограничени количества, но се изнасят не повече от еквивалента им в 1000$. Чуждестранна валута също може да се внася без ограничение. Тя може да се обменя във всички банки и обменни бюра в хотелите.

Време: един час напред от средноевропейското време.

Екскурзии: Представителите на туристическите фирми ще ви запознаят с обща информация за възможните екскурзии и условията за тяхното провеждане. Не Ви съветваме да се доверявате на съмнителните екскурзоводи, които ще Ви заговорят на улицата, защото такива услуги са свързани по-често с проблеми от колкото с удоволствия.

Работно време: Банките са отворени в делнични дни от 08:30 до 12:00 и от 13:00 до 17:00. Магазините обикновено са отворени от 09:00 до 18:00. Почти всички магазини са затворени в неделя. В курортните центрове магазините работят до късно вечерта, без почивни дни.

Транспорт: Съветваме Ви да ползвате маршрутки. В Турция те се наричат /долмуш/. Маршрутките минават в близост до хотелите, както и маршрутите им включват най-популярните места, които трябва да се посетят. Цените са доста умерени, а интервалите през които минават достатъчно чести. Почти във всеки хотел има стоянка за такси или може да се извика по телефона. Също така може да се поръча автомобил под наем в хотела или чрез представител на туристическата фирма. Ограниченията за града са 50 км/ч, а извън него 90 км/ч

Бакшиш: На пиколото в хотела се дава бакшиш около 1$, на сервитьорите - 10% от стойността на консумацията, на таксиметровите шофьори не е прието да се дава.

Телефон: Можете да звъните от телефона на хотела, с телефонна карта от автоматите или да ползвате роуминга на собственият Ви GSM. Кода на България е 00359, след което ако избирате стационарен номер /например София е 2 /xxx xx xx/, за GSM - кода на оператора и номера /пример Мобилтел - 00359888 xx xx xx/

Автомобили под наем: Наемането на кола дава несравнима свобода на предвижване. Най-ниската възрастова граница при която е позволено наемането на малолитражна кола е 19 г.., по-голяма кола - 24г., скъпа - 27г. От вас се изисква да предоставите паспорт или негово ксерокопие, шофьорска книжка (минимум едногодишен стаж), и или надеждна кредитна карта. Като правило в резервоара на колата има толкова бензин, колкото да стигнете до най-близката бензиностанция. Ако по някаква случайност колата, която ще вземете под наем пострада при някаква авария или по някаква друга причина, в никакъв случай не я местете до пристигането на полиция и задължително поискайте да ви дадат kaza raporu - протокол за аварии.

Валута: Турска лира. В обръщение са банкнотите (паундове) от 1, 5, 10, 20, 50, 100 лири. Можете да обмените валута в обменните бюра и в банките. Банките обикновено са отворени в делнични дни от 8:30 до 17 часа. Почивката е от 12 до 13:30.

Питейна вода: Консумацията на бутилирана вода е задължителна.

Покупки: Не си купувайте украшения и скъпоценни камъни от хора на улицата - най-вероятно ще станете жертва на измама. Гарантирано качество се предлага само в ювелирните фабрики и солидните магазини. Евтините изделия от кожа, памук, украшенията от злато, оникс и мед, са направили Турция една от най-привлекателните страни за пазар. Освен това, нефиксираните цени на стоките позволяват на туристите да се пазарят с продавачите. Магазините обикновено работят от 9:30 до 19 часа. Почивката е от 13 до 14 часа. Почивен ден - неделя. Покритият базар в Истанбул работи от 8 до 19 часа всеки ден, освен в неделя.

Електричество: 220 V.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах