ГЪРЦИЯ - ОСТРОВ КРИТ С ПОЛЕТ ОТ СОФИЯ

Гърция, София - Крит - София
Любимия гръцки остров, с директен полет от София, всяка събота в периода 22.05-25.09. Огромен избор на хотели, хубави плажове, традиционен гръцки стил, неповторима атмосфера плюс интересни екскурзии, които се предлагат на място.
 • Програма
 • Обща информация за Гърция
 • Полезно е да знаете
1 ден - Пристигане на о. Крит

Пристигане на о. Крит

Излитане от летище София с директен полет за остров Крит с кацане на летище Ираклион. Посрещане от фирмата партньор и трансфер до избрания хотел. Настаняване. Вечеря. Нощувка.


2 ден - Залива Мирабело

Залива Мирабело

Закуска. Свободно време или възможност за допълнителна екскурзия – Тайните на залива Мирабело – 136 или 147 евро на възрастен (в зависимост от района на отпътуване). Круиз по един от най-красивите заливи на остров Крит. Пътуването е с разкошна двупалубна, премиум клас яхта. Спокойната атмосфера, лазурно море, нежното слънце, водни спортове и плуване в залива. Посещение на древния остров-крепост Спиналонга и запознаване с неговата многовековна история. Екскурзията завършва с разходка в красивото градче Агиос-Николаос. В цената е включен обяд /рибно ястие/ на борда на яхтата, както и неограничена консумация на напитки от бара. Друга допълнителна екскурзия - Риболов „Шлепове пълни с кефал“ – 76 / 93 евро на човек (в зависимост от района на отпътуване). Истинска наслада за запалените рибари. Дървено рибарско корабче 12 м. с отлични принадлежности и капитан - професионален рибар. Специални места за риболов, почивка, плуване. Включва вкусна вечеря от морски дарове и прясна риба, гръцко вино и напитки.


3 ден - о. Санторини

о. Санторини

Закуска. Свободно време или възможност за допълнителна екскурзия: Круиз до о-в Санторини (165 евро на възрастен / 83 евро на дете до 12 год.). Трудно е да се повярва, че в тези слънчеви места може да съществува такава тържествена и сумрачна красота – сякаш човек е попаднал на обратната страна на Луната....Преди около 3500 години, след избухването на вулкан, почти ¾ от острова са изчезнали под водата, а на повърхността са останали само скали от черна застинала лава. А приютилите се върху тези скали белоснежни къщи, сини куполи на църкви и тесни улички напомнят театрални декори. До о-в Санторини се пътува около 2 часа с ферибот, а на самия остров туристите разглеждат градовете Ия и Фира, след което се посещава черния плаж на Камари. Екскурзията е целодневна и връщането в хотела е късно вечерта.


4 ден - Кносос

Кносос

Закуска. Свободно време или възможност за допълнителна екскурзия – Кносос – Ласити – цена от 144/139 евро на възрастен (в зависимост от района на отпътуване). Две от най-популярните дестинации в една екскурзия! Може ли човек да бъде на о–в Крит и да не посети знаменития лабиринт на Минотавъра? Дворецът Кносос, разположен до столицата Ираклион, е един от главните паметници на минойската цивилизация. Това е постройка с изключително сложна архитектура, достигаща височина до 5 нива и прорязана от множество коридори, подземни проходи и стълби. Не е учудващо, че Тезей не е могъл да излезе оттук след победата над чудовището без нишката на Ариадна. Екскурзията продължава с посещение на планинското плато Ласити и карстовата пещера на Зевс, където според легендата се е родил Гръмоотвержецът. В грънчарското селце Психро се произвежда знаменития критския порцелан. Възможност за лично изпробване на грънчарското колело. Следва обяд в традиционна таверна. Програмата завършва с посещение на манастир Богородица Сърдечна, където се намира чудотворна икона, даряваща изцерение и покой. Друга допълнителна екскурзия – Кносос и Анадромес – 65/60/55 евро на възрастен (в зависимост от района на отпътуване). Увлекателна екскурзия, подходяща както за семейства с деца, така и за всички, които се интересуват от митовете на древна Гърция и историята на Минойската цивилизация. Посещение на дворците в Кносос и Ираклион. Уникално шоу, което се провежда в развлекателния център „Анадромес”, разкрива всички тайни на мистериозните минойци, тяхната архитектура и забавление. Има дегустация на Минойската кухня, традиционни напитки, както и музика и танци. Посещение на винарна Инотека, където могат да се пробва и купи критско вино. Вечеря. Нощувка.


5 ден - о. Спиналонга и Агиос Николаос

о. Спиналонга и Агиос Николаос

Закуска. Свободно време за плаж или възможност за екскурзия-круиз до о-в Спиналонга с посещение на град Агиос-Николаос (54 евро на възрастен / 27 евро за дете). Екскурзията започва от пристанището на Елунда – някога малко рибарско селце, а сега луксозен курорт. С корабче туристите прекосяват живописния залив Мирабело и достигат до малкия остров Спиналонга. През 1579 г. венецианците са построили тук непревзимаема крепост, която в течение на векове е защитавала жителите на острова от завоеватели и пиратски набези. По – късно, до средата на XX век, островът е бил колония за прокажени и сега може да се посети останалата от този период църква на лечителя Св. Пантелеймон. След това туристите ги очаква отдих на прекрасния плаж Елунда, къпане и много таверни. А после корабчето ги връща на пристанището, откъдето с автобус те достигат до град Агиос-Николаос с харктерната си архитектура с тесни улички, надвиснали над морето и езерото Вулиазмени с неговата легенда за потънали съкровища. Селището е известно като „гръцкото Сан-Тропе”, заради красотата си и напълно безгрижната си атмосфера. Друга допълнителна екскурзия – До дефилето на ръба на земята – цена от 99 евро на възрастен. Това е един от най-зрелищните маршрути в Крит! Пътешествие с офроуд джип, по време на което се посещава църква, издълбана в скалата и жилището на критски пастири, където да се участва в приготвянето на сирене „мезифра”. Любителите на екстремното могат да се разходят по ръба на пропаст по дефилето на Трипити, където височината достига до 60 метра, а ширината – 3 метра. Кратка спирка в каньона и среща с най-силното ехо в Крит. За финал почивка на див плаж с възможност за плуване в кристално чистите води на Ливийско море и питателен обяд, приготвен в традициите на южен Крит в малка семейна таверна. Вечеря. Нощувка.


6 ден - Самария

Самария

Закуска. Свободно време за плаж или възможност за допълнителна екскурзия – Каньон Самария – с цена от 49/59 евро на възрастен (в зависимост от района на отпътуване). Най-предизвикателната екскурзия по най-дългия каньон в Европа. Само за упорити пътешественици с удобни обувки. Каньонът се спуска от платото Омалос към рибарското селище Агия Румели с денивелация от 1200 м. и дължина 17 км. Маршрутът е добре уреден с табели, чешми и тоалетни. По средата на пътя има почивка в изоставено село, където може да се посети църквата Агия Мария. Следва едно от най-удивителните места по време на екскурзията – Сидеропортес (Железни врати). Това е най-тясната част на пролома и с разперени ръце двете му стени могат да бъдат докоснати. Гледката е импозантна, височината на скалите достига 350 м. На края на маршрута е голямата награда – прохладното Ливийско море и живописният пясъчен плаж Агия Румели. Плаж и прилежащите му удоволствия. Вечеря. Почивка. Друга допълнителна екскурзия – На гости на елините – с цена от 55/61 евро на възрастен (в зависимост от района на отпътуване). Всички гръцки традиции за една вечер! Шумно и весело по критски! Сиртаки! Гарантирано забавна вечер! След разходка из тесните, потънали с цветя улички на живописното село Анополис, потъване в света на гръцкия празник. Разнообразна концертна програма с най-добрите на о-в Крит музиканти, певци и танцьори, вкусна вечеря, критски и гръцки вина. Екскурзията започва в 17:00 часа и продължава до 23:00 часа. Не забравяйте да вземете със себе си топла връхна дреха – критските вечери са прохладни. В цената са вкл. традиционна вечеря и вино. Нощувка.


7 ден - Грамвуса - Балос

Грамвуса - Балос

Закуска. Свободно време за плаж или възможност за допълнителна екскурзия до Грамвуса - Балос – с цена от 36/46 евро на възрастен (в зависимост от района на отпътуване). Увлекателната морска разходка до остров Грамвуса включва изкачване до венецианската крепост, потапяне в атмосферата на морски пирати и съкровища. Следва на почивка на възхитителния плаж Балос, в лагуната с бял пясък, прозрачна вода и малки топли естествени басейни. Точно тук се сливат три морета – Йонийско, Егейско и Ливийско, водите на които се отличават с по 12 различни оттенъка. Говори се, че тук принц Чарлз и лейди Ди са провели медения си месец. Eкскурзията започва в 6:00 (сутринта) и ще продължава до 21:00 часа. Вечеря. Нощувка.


8 ден - Отпътуване за България

Отпътуване за България

Закуска. Свободно време. Освобождаване на стаите до 12:00 часа. Свободно време. Трансфер до летище Ираклион. Директен чартърен полет за София.


Пакетните цени включват:
 • самолетен билет София - Ираклион - София с чартърен полет на Bulgaria Air /цената не включва кетъринг по време на полетите/ с право на чекиран багаж 20 кг. и ръчен багаж до 8 кг. и размери 55х40х23 см.
 • пътнически и летищни такси
 • трансфери летище - хотел - летище
 • 7 нощувки в избран хотел на съответния пансион
 • медицински застраховки с покритие 10000 евро (с Assistance)
Пакетните цени не включват:
 • туристическа такса, която се заплаща директно на хотела (4 евро/стая/нощувка за 5* хотел; 3 евро/стая/нощувка за 4; 1.50 евро/стая/нощувка за 3* хотел)
 • допълнителни екскурзии по желание /закупуват се на място след пристигане/
 • доплащане за медицинска застраховка за лица от 65 до 75 г. - 5 евро за 8 дни; за лица от 75 до 80 г. - 14 евро за 8 дни
 • горивна такса
Полетно разписание в местни времена (възможна е промяна):
 София, Терминал 2 - Ираклион   12:05 – 13:35
 Ираклион, София,Терминал 2     14:25 – 16:05
Условия за записване:
1. Плащания:
- авансово плащане 30 % от цялата сума за пътуването
- доплащане: до 21 дни преди датата на пътуването
2. Необходими документи:
2.1. Трите имена на латиница по документ за самоличност
2.2. ЕГН на всички пътуващи
2.3. Лична карта или международен паспорт с минимум валидност 6 месеца преди датата на екскурзията. За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител се изисква нотариална заверка от единия или двамата родители.
3. Анулационни срокове:
3.1. Такса за прекратяване на договора. Последната е в размер на 25.00 евро на човек /48.90 лева/ и е дължима от страна на ПОТРЕБИТЕЛЯ, ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати договора/анулира пътуването си по своя инициатива до 60 дни преди датата на отпътуване. Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ анулира пътуването си и се презапише за нова дата, то той следва също да заплати към ТУРОПЕРАТОРА таксата от 25.00 евро на човек /48.90 лева/ и съответната неустойка съгласно анулационните срокове. 
3.2. Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати договора/анулира пътуването си:  
3.2.1. от 59 до 30 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на изискуемия депозит, но не по-малко от 10% от общата цена на туристическия пакет;     
3.2.2. от 29 до 17 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 50% от общата цена на туристическия пакет;    
3.2.3. от 16 дни до 49 часа преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 70% от общата цена на туристическия пакет;     
3.2.3. от 48 и по-малко часа преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 100% от общата цена на туристическия пакет.  
3.3. Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати договора/анулира пътуването си поради болест или други лични причини, свързани със самия него, той губи платените на ТУРОПЕРАТОРА суми в съответствие със сроковете на анулация и в посочените размери, респективно дължи заплащане на тези суми, в случай, че не ги е платил.

Уточнение:Цените на самолетните билети в тези оферти са калкулирани при следните цени на горивата: София: 500 долара на тон; Хераклион : 500 долара на тон. Поради постоянно променящите се цени на горивата и валутния курс USD / EUR авиокомпаниите могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge). В такъв случай цената на пътуването ще се промени с фактическата стойност на горивната такса и тя ще е дължима за всички резервации за полета, за които тя се начислява, без значение кога те са направени.
Ако има такова изменение, информация за това ще бъде публикувана 20 дни преди датата на съответния полет, за което клиентите за този полет трябва да бъдат уведомени и те ще могат да заплатят тази горивна такса до 10 дни преди пътуването в агенцията, където са записани (за записвания по-малко от 20 дни преди съответния полет също ще важи обявената горивна такса за този полет, ако има такава).
 
Допълнителна информация:
- Минимален брой участници за осъществяване на пътуването - 40. Срок за уведомление за ненабран мин. брой участници: 10 дни преди датата на отпътуване.
- Промоционалните цени за ранни записвания, ако има такива, са валидни при определени условия, които са описани в съответните ценови оферти. Промоцията за ранни записвания за отделни хотели може да бъде прекратена и преди посочения срок на действие в случай на изчерпване на предвидения за продажба по ранни записвания брой стаи в тези хотели
- Медицинската застраховка е сключена в "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД /асистираща компания: "РЕМЕД АСИСТАНС". В случай на заболяване или злополука по време на Вашето пътуване и в случай, че се нуждаете от незабавна лекарска помощ, моля следвайте указанията, които ще намерите приложени в документите във Вашия травелпак - Общи условия по застраховката, за навременното и правилно използване на застраховката при Вашето лечение.

Нещо за гърците, гръцката музика и гръцката салата………………….

Гърция е благодатна и благословена от боговете страна. Тя има всичко: изумителен климат, уникално културно наследство, неповторима природна красота, развита инфраструктура. Гърция е страната на удивителните контрасти, безкрайно пътешествие във времето, от настоящето в миналото и обратно. В момента, в който стъпите на гръцка земя, веднага попадате в обятията на слънцето. Гърция е най-слънчевото място на средиземноморското крайбрежие. Като картини на умел художник ще Ви се сторят гръцките пейзажи: сини морски заливи, белоснежни рибарски селца, зелени маслинови полета. Не случайно Богът на небето – могъщия Зевс е избрал за свой дом именно тази земя. Гърция е наистина божествено място. Люлката на античната цивилизация, световна културна съкровищница, родина на Олимпийските игри и велики герои.

За да разгледате бегло всички исторически паметници, които са запазени в Гърция, ще са Ви необходими няколко години. Но това, което със сигурност не трябва да пропускате са уникалните паметници на християнската култура и византийското наследство. Старинните православни гръцки манастири са известни като пазители на истинската вяра. Често наричат гръцките острови “острови на мечтите”. Не вярвайте, ако някой Ви каже, че някъде има по-чисто море, по-ярко слънце или по-вкусно вино от Гърция. В Гърция има всичко за отлична почивка: топло море, нежно слънце, безкрайни плажове, природни красоти и исторически забележителности. Ще добавим тук и комфортните хотели, развитата инфраструктура с добри пътища, гостоприемството на местните жители, колоритните народни празници с традиционната гръцка музика и танци, полезната и вкусна храна и вино. Остава Ви само да си изберете маршрут и хотел. Гърция е изключително близо и Ви очаква!

Население:  около 10 милиона – 96% от които са гърци. 97% от вярващите са православни.

Език: официалния език е гръцки. В туристическите райони говорят още английски, немски, френски и италиански.

Климат: субтропически, средиземноморски. Характеризира се със сухо и топло лято, мека и дъждовна зима. Туристическия сезон е от април до октомври.

Валута: Евро. Можете да обменяте валута в обменните пунктове. Разпространено е и приемането на кредитни карти.

Гръцката кухня: Гърците са едни от най-дълго живеещите в Европа хора. Тайната на тяхното дълголетие се крие именно в гръцката кухня: прясна риба, натурален зехтин, червено вино и домашен хляб. Никакъв холестерин, а колко удоволствие. Гръцката кухня съчетава в себе си западните и източните традиции. Главния коз на местните кулинари, са именно рибата и пресните морски дарове. Октоподи, калмари, скариди, раци се приготвят по най-различни начини. Топли, студени, печени, пържени, варени, на скара, осолени или мариновани, като предястие или като основно. Удоволствието да избирате остава за Вас. Трудно е да си представиш трапезата на гърците без любимото им месо. Телешко или свинско няма значение, ще Ви го приготвят така, че след това дълго ще го помните. Не забравяйте да опитате и любимата ни мусака, но в гръцкия ѝ вариант, повярвайте ми заслужава си. Гърците смятат кафето и виното за национални напитки. Световно известни са гръцките вина. Във всяка област на страната и на всеки остров се отглеждат специални сортове, с които местните жители особено се гордеят. Едни от най-предпочитаните типично гръцки напитки са: виното рецина, ликьорът кумкуат, конякът “метакса”, гроздовата ракия, и световно известното “узо”. Гръцките десерти са възпяти от Софокъл още преди хилядолетия. Тях обикновено няма нужда да си ги купувате, любезните собственици на ресторанти винаги ще Ви ги сервират безплатно, ако се нахраните при тях. Навсякъде са различни, кои от кои по-вкусни, изненадата е приятна. Захаросани плодове, малки петифури, домашни торти, крем карамел, баклавички, локум, кисело мляко с мед, шоколадови сладкишчета и това съвсем не са всички вкуснотии. Средната сметка на човек в гръцки ресторант за обяд или вечеря е от порядъка на 15-20 евро.

Шопинг: освен, че е най-близо до България, Гърция предлага и много възможности за изключително изгодно пазаруване, като много българи редовно правят пътувания до там именно с тази цел.

Гръцката кухня

Гърция е южна страна и целогодишно има разнообразни плодове и зеленчуци, наситени с витамини и минерали. Освен това, почти всички ястия на гръцката кухня се готвят с използване на зехтин, доста полезен за нашия организъм.
Националната гръцка кухня се отличава с огромно разнообразие на ястията, които се радват на особена популярност в Европейските страни.
Важно място в храненето на гърците заемат рибата и морските дарове. В Гърция ще намерите огромно разнообразие от ястия с всевъзможни обитатели на морето: скариди, калмари, октоподи, раци, миди, стриди, омари и т.н.
Печената или пържена риба съгласно традицията се сервира с превъзходна заливка от зехтин и лимонов сок.
Съгласно гръцките обичаи, на посетителите на таверни се предоставя възможност (и винаги се приветства) да влязат в кухнята и да посочат рибата или която и да е друга съставка от ястието, което след това ще бъде сготвено според всички желания на клиента. С особен размах се готвят морските дарове в “псаротаверните” (рибни ресторанти), повечето от които обикновено са разположени на морския бряг.
Месото и зеленчуците гърците задушават, като ги овкусяват с най-различни подправки: лук, чесън, магданоз, мента, пипер, винен оцет и др.
Едно от любимите месни ястия е сувлаки (агнешки или свински шишчета) и други месни специалитети, печени на шиш или скара.
Гърците не са големи любители на чорбите и супите, което може да бъде обяснено с горещия субтропически климат на страната. Впрочем, в традиционните гръцки таверни може да се намерят в менюто бульони или супи-пюре. За най-евтина, популярна и обикновена супа се счита “фасолада” - боб чорба, приготвена по традиционна рецепта, както и “факес” - любимата на всички гърци чорба от леща.
Освен това в Гърция с голямо удоволствие се яде пилешка супа с ориз и със застройка от разбито яйце и лимонов сок  (“котосупа ме авголемоно”), както и “врасто” - супа от телешко месо.
Чаят за гърците е доста странна и рядка напитка, за която те се сещат само при настинка.
От горещите напитки гърците предпочитат силното ароматно турско кафе, наричано “гръцко”(“елиникос”), сварено без всякакви добавки. Те го пият на малки глътки, разтягайки удоволствието и го запиват с вода. Във всяко кафене можете да поръчате “вари глико” - силно и сладко кафе, “метрио” - средно, по-слабо и умерено сладко и “скето” - средно силно кафе без захар.
Традиционната гръцка кухня включва и превъзходните сладкарски изделия, чийто аромат изпълва улиците на гръцките градове.
Парадоксално, обаче където и да се намирате, ако се огледате, на всяка улица пред себе си ще видите някаква таверна, закусвалня, кафе, сладкарница или бар.
Впечатлението е, че цяла Гърция е затрупана от масички, а гостоприемните собственици на заведенията чакат с отворени обятия своите посетители само и само те да оценят по достойнство тяхното ненадминато майсторство.
Любимият начин за прекарване на времето е посещение вечерно време на таверните, особено през почивните дни, в компанията на приятели или роднини. Обикновено в таверните цари непринудена, позитивна атмосфера. Най-често се пие бира или узо (гръцка анасонова спиртна напитка) и, разбира се, прочутата рецина (неузряло вино,в което по време на ферментацията е добавена смола от пиния  или бор), която мнозина разреждат с кока-кола. 
Ρесторантите и таверните в Гърция работят от 12:00 до 16:00 часа и от 20:00 часа до полунощ, а някои от тях приемат гости до 2:00 часа през нощта.

Какви са те, гърците?

Мнозина се стремят да посетят страната, съдбата на която е била да стане люлката на европейската цивилизация. И само намирайки се в “страната на героите и боговете”(А.С. Пушкин) можеш да почувстваш цялата дълбочина на изкуството на Древна Елада. То е свързано най-напред с природата, както и с характера на народа - със съвременните гърци, колкото те и да се отличават от далечните си прадеди.
Та какви са те, тези гърци?
Гърците се отличават от другите европейци със своето философско отношение към живота. Мъжете са любвеобилни и при това са европейски шампиони по продължителност на живота. В страната нивото на престъпността е доста ниско, което спомага за здраво отношение към живота. Макар в страната да има голямо количество църкви и манастири, гърците са умерено религиозни. Почти всички ходят на църква, обаче повечето само на Рождество Христово и Великден.
Гърците се гордеят с всичко, свързано с тяхната многовековна история. Те не събарят паметниците, не хулят своето минало, а винаги и във всичко се чувстват потомци на древните елини. Те обичат и умеят да се забавляват. Харесва им да бъдат сред хора, навън, на свежия въздух, за което спомага и климатът на страната.
Никъде в Европа няма такова количество фестивали, празници и почивни дни. По броя на ресторантите, таверните, баровете, дискотеките трудно може да се намери друга подобна страна. Гърците не могат да се откажат и от още едно удоволствие – сиестата: почивка в средата на деня (от 14.00 до 17.00). В тези часове градовете опустяват, магазините затварят. Гърците обядват и след това се отдават на следобеден сън. А от 9 вечерта започва нощният живот, който тук е много разнообразен. Народът се изсипва на улиците и запълва таверните, баровете и гръцките нощни клубове - “бузуки” (увеселителни заведения, където се свири на живо гръцка музика). Всичко това може да продължава до ранни зори.
Добре изразяват националния характер многобройните и разнообразни народни танци (“сиртаки”, “каламатианос”, “кочари” и др.). Едва ли има грък, който да не умее да играе. При това го прави с видимо удоволствие.
Да се поддържат добри отношения с гърците е лесно: необходимо е само да се спазват общоприетите правила на поведението. При посещение на храмовете и манастирите следва да се уважават религиозните чувства на хората и да се следват приетите норми. Необходимото условие за посещение на многобройните църкви и манастири е скромното облекло с покрити рамене. Късите панталони, мини полите и панталоните за жените в тези случаи са недопустими. Обаче не е задължително жените да покриват главите. В някои манастири на туристите се предоставят специални поли, шалвари или халати.
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах