ГЪРЦИЯ - ОСТРОВ РОДОС С ПОЛЕТ ОТ СОЛУН

Гърция, Солун - Родос - Солун
310 слънчеви дни в годината! Възползвайте се от възможността да посетите един от най-бленуваните гръцки острови с директен полет от Солун. Неповторима красота, богато археологическо наследство и прекрасни плажове.
  • Програма
  • Обща информация за Гърция
  • Полезно е да знаете
1 ден - Пристигане на о. Родос

Пристигане на о. Родос

1. Излитане от летище Македония – град Солун в 07:00 часа, с директен полет на авиокомпания Елинеър за остров Родос. Кацане на летището в град Родос в 08:20 часа. Посрещане от представители на агенцията-партньор на острова и трансфер /шатъл/ до избрания курорт и хотел. Настаняване. Вечеря. Нощувка. Полетите от Солун до Родос са във вторник, петък и неделя. Само в ден вторник полетът е рано сутринта. В останалите дни от седмицата, полетите до Родос са вечерни, което означава, че можете да пътувате от България, в деня на полета и не Ви се налага допълнителна нощувка в Солун, за която също можем да Ви съдействаме. Вариантите за пристигане в Солун са два: собствен транспорт или с автобус – редовна линия. Ако изберете по-удобния начин, да пътувате с колата си, имате възможност да я оставите на паркинг, на летището в Солун срещу 3 евро на ден. Паркингът е собственост на нашия гръцки партньор и ние ще Ви съдействаме за това. Ако нямате кола или не шофирате, тази програма е достатъчно удобна и за Вас. Всеки ден, в 08:00 часа сутринта, от София тръгва директен автобус за Солун, който минава и през останалите градове в Югозападна България и пристига в Солун, на автогара Македония около 12:30 часа. На автогарата има багажно отделение, където можете да оставите багажа си и за Вас ще последват няколко приятни часа в прекрасния Солун. Ако изберете да пътувате до Солун с автобус, е подходящо да изберете за полет до Родос петък или неделя, когато полетите са вечерни.


2 ден - Град Родос - перлата на Средиземноморието

Град Родос - перлата на Средиземноморието

Закуска. Свободно време за плаж или самостоятелно разглеждане на острова. Възможност да се включите в допълнителна екскурзия – Град Родос – перлата на Средиземноморието. Родос е един от най-красивите средиземноморски градове с невероятна атмосфера и многовековна история. Опознаването на столицата ще започнем от Акропола с руините на храма на Аполон, Античния стадион и Oраторската школа. След това ще се спуснем по сенчестите улички към крайбрежната Мандраки. Помпозните административни сгради, средновековното пристанище и съвременните бели яхти, кафенетата и малките ресторантчета – всичко това създава неповторима атмосфера и желание да не си тръгвате от това красиво място. Но най-ярко впечатление ще остане у вас обиколката през средновековния град, вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Това е Цитаделата на смелите рицари на Свети Йоан, пазеща спомени за многото обсади и подвизи на нейните защитници. Ще научите увлекателната история на рицарите, ще се разходите по улицата на рицарите, ще посетите Двореца на Великите Магистри след което ще се озовете на оживената търговска улица Сократ. Цена 40 евро за възрастен и 20 евро за дете.


3 ден - Егейски Гранд Тур

Егейски Гранд Тур

Закуска. Свободно време за плаж или възможност за допълнителна екскурзия – Егейски Гранд Тур. Пътуването по западното крайбрежие на острова дава възможност да се докоснете до неговата история, да научите повече за традициите и начина на живот на Родос, както и да опитате местната кухня, вино, мед и зехтин. Пътуването започва с посещение на хълма Филеримос, който е смятан за свещен от древни времена. За да стигнете до върха на хълма, минавате по алея, която символизира пътя на Христос към Голгота. Тук е Храмът на Филиримската Света Богородица и огромния седемнадесет метров кръст с площадка от която се открива прекрасна гледка. После по живописен път, който заобикаля планинските вериги, ще стигнете до връх Атавирос - най-високата точка на острова. На склоновете му се намира традиционното село Ембона, известно със своите винарни. Ще имате възможност да се запознаете с живота и традициите на местните жители, да опитате местни вина, гроздовата ракия "сумата", както и да обядвате в местна таверна. След обяд се насочваме към село Сиана, известно с храма на лечителя Св.Пантелеймон. Селото е известно и с производството на мед, зехтин и домашен конфитюр, които ще може да опитате и да оцените. След това пътят продължава към селцето Монолитос от където се открива живописна гледка към полуразрушена средновековна крепост. Най-ярко впечатление ще остави "целувката на двете морета" - Прасонсиси. Тук пясъкът свързва Родос и остров Прассини и разделя двете морета: тъмносиньото Средиземно море и тюркоазеното Егейско море. Ще имате възможност да плувате, да се разхождате по пясъка, както и да си направите снимки. Цена 65 евро за възрастен и 35 евро за дете.


4 ден - Средиземноморски Гранд Тур

Средиземноморски Гранд Тур

Закуска. Свободно време за плаж или възможност за допълнителна екскурзия – Средиземноморски Гранд Тур. Пътуването до древния град Линдос, който се намира на 55 км от столицата, обхваща източната част на острова. Приближавайки Линдос, ще забележите, че това е може би най-живописното село на острова. Лабиринт от тесни калдъръмени улички, бели каменни къщи на хълмовете, средновековни стени, архитектура и спиращи дъха гледки - всичко това ще направи вашето изкачване до древния Акропол като пътуване назад във времето. Прибавете към това нотки от римската, турската, италианската и венецианска култури, които са повлияли на местния живот и традиции, и ще разберете защо Линдос привлича посетители от всички краища на света. Обиколката на източния бряг на остров Родос включва посещение на място в което се произвежда керамика. След това ще посетите още едно уникално място - Манастира Панагия Цамбика. За известността на този манастир допринася чудотворната икона на Дева Цамбика, която според легендата е закрилница на майчинството.


5 ден - Резерватите на о. Родос

Резерватите на о. Родос

Закуска. Свободно време за плаж или самостоятелно разглеждане на острова. Възможност да се включите в допълнителна екскурзия – Резерватите на о. Родос. Обиколката по резерватите на остров Родос дава възможност да се докоснете до дългата история на острова, както и възможност да опитате местната кухня, вино и зехтин. По време на пътуването ще се запознаете с вътрешната част на острова и с уникалната му природа. Пътуването започва с посещение в резервата "7 Източници". Изворната вода ще Ви даде жизненост и свежест, а за тези, които желаят да се "подмладят" и да премахнат отрицателната енергия, се препоръчва да минат през тунела с дължина от 186 метра. Посетете църквата Свети Нектариус, която е известна със своя благословен източник и църквата Свети Никола Фунтукли от 15-ти век. Изкачвайки се към върха на планината Пророк Илия, ще посетим италианската вила, известна като "Вилата на Мусолини". След това ще посетим най-прохладното място на острова - "Долината на пеперудите", където възрастни и деца могат да се насладят на природата, да се разходят през дефилето, където от дълго време пристигат невероятните насекоми - молци Арлекини. Оказвайки се в западната част на острова, ще може да опитате морски дарове в симпатична таверна край морето.


6 ден - Морска екскурзия до о. Сими

Морска екскурзия до о. Сими

Закуска. Свободно време за плаж или самостоятелно разглеждане на острова. Възможност да се включите в допълнителна екскурзия – Морска екскурзия до о. Сими . Уникална екскурзия, която няма аналог. Пътуването ще остане дълго в паметта ви като най-невероятно и интересно пътуване. Всичко започва от пристанището Аканде, разположено в Родос. Корабът ще пристигне до остров Сими, от където ще можете да се предвижвате из него с удобен микробус. Първата спирка ще е залива Панормитис, където се намира манастирът на Арахангел Михаил. На това свято място се пази чудотворната икона, с образа на Архангела, с размерите на височината на човек. Ще имате възможност да видите вътрешността на острова, ще се насладите на живописните заливи и при желание от Ваша страна ще може да плувате, да направите няколко фото спирки на интересните места и едва след това да се отправите към град Сими. Там ще имате време да се разходите из тесните улички, да се насладите на неокласическата архитектура и да посетите местните магазинчета. За обяд, по желание, ще можете да опитате традиционни деликатеси от морето в една от рибните таверни на брега на морето.


7 ден - Родос

Родос

Закуска. Свободно време за плаж, шопин или самостоятелно разглеждане на забележителностите на острова. Чудесна възможност да се насладите на невероятната природа, кристално чистото море и уникалната атмосфера. Препоръчваме Ви отново да се разходите до столицата на острова, която пленява със своята уникалност, красиви гледки, закътани таверни и множество магазинчета с оригинални сувенири. Ако се чудите какво да си купите от острова, то задължително опитайте местното вино, което е добре познато в Европа. Медът наред със зехтина са специалитети на местните селяни. Нощувка


8 ден - Отпътуване за Солун

Отпътуване за Солун

Закуска. Трансфер до летището и полет до Солун. Полетите от Родос до Солун са във вторник, петък и неделя. Само в ден вторник полетът е сутринта – 09:20 ч. В останалите дни от седмицата, полетите до Родос са вечерни – 21:00 ч.


За да си изберете хотел на остров Родос, моля натиснете ТУК!

Пакетните цени включват:
  • самолетен билет Солун - Родос - Солун
  • пътнически и летищни такси
  • 4 или 7 нощувки на съответната база хранене, в зависимост от хотела, който сте избрали
  • трансфери летище - хотел - летище /шатъл/
 
Пакетните цени не включват:
  • туристическа такса, която се заплаща директно на хотела (4 евро/стая/нощувка за 5* хотел; 3 евро/стая/нощувка за 4; 1.50 евро/стая/нощувка за 3* хотел)
  • допълнителни екскурзии по желание /закупуват се на място след пристигане/
  • транспорт от България до летище Македония - град Солун
 
Полетно разписание в местни времена (възможна е промяна):
вторник  Солун -  Родос   07:00 – 08:10 / Родос  -  Солун    09:20 – 10:40
петък
  Солун -  Родос   18:50 – 20:10 / Родос  -  Солун    21:00 – 22:20
неделя
  Солун -  Родос   18:50 – 20:10 / Родос  -  Солун    21:00 – 22:20
 
Условия за записване:
1. Плащания:
- авансово плащане 50 % от цялата сума за пътуването
- доплащане: до 31 дни преди датата на пътуването
2. Необходими документи: лична карта или задграничен паспорт /за децата/
3. Анулационни срокове:
3. 1.  Крайният срок, в който потребителят може да се откаже от договора (анулация), без да дължи неустойка е до 45 дни преди датата на пътуването.
3.2.  При анулация по - малко от 45 дни преди датата на пътуването се дължи неустойка в размер на:
- Ако направената анулация е от 44 до 22 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размера на депозита
- Ако направената анулация е от 21 до 8 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 70%  от цената на пътуването.
- Ако направената анулация е 7 и по-малко дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 100% от цената на пътуването.
 
Допълнителна информация:
- Минимален брой участници за осъществяване на пътуването - Няма такъв. Можете да пътувате и само двама човека.
- Промоционалните цени за ранни записвания, ако има такива, са валидни при определени условия, които са описани в съответните ценови оферти. Промоцията за ранни записвания за отделни хотели може да бъде прекратена и преди посочения срок на действие в случай на изчерпване на предвидения за продажба по ранни записвания брой стаи в тези хотели
 

 

Нещо за гърците, гръцката музика и гръцката салата………………….

Гърция е благодатна и благословена от боговете страна. Тя има всичко: изумителен климат, уникално културно наследство, неповторима природна красота, развита инфраструктура. Гърция е страната на удивителните контрасти, безкрайно пътешествие във времето, от настоящето в миналото и обратно. В момента, в който стъпите на гръцка земя, веднага попадате в обятията на слънцето. Гърция е най-слънчевото място на средиземноморското крайбрежие. Като картини на умел художник ще Ви се сторят гръцките пейзажи: сини морски заливи, белоснежни рибарски селца, зелени маслинови полета. Не случайно Богът на небето – могъщия Зевс е избрал за свой дом именно тази земя. Гърция е наистина божествено място. Люлката на античната цивилизация, световна културна съкровищница, родина на Олимпийските игри и велики герои.

За да разгледате бегло всички исторически паметници, които са запазени в Гърция, ще са Ви необходими няколко години. Но това, което със сигурност не трябва да пропускате са уникалните паметници на християнската култура и византийското наследство. Старинните православни гръцки манастири са известни като пазители на истинската вяра. Често наричат гръцките острови “острови на мечтите”. Не вярвайте, ако някой Ви каже, че някъде има по-чисто море, по-ярко слънце или по-вкусно вино от Гърция. В Гърция има всичко за отлична почивка: топло море, нежно слънце, безкрайни плажове, природни красоти и исторически забележителности. Ще добавим тук и комфортните хотели, развитата инфраструктура с добри пътища, гостоприемството на местните жители, колоритните народни празници с традиционната гръцка музика и танци, полезната и вкусна храна и вино. Остава Ви само да си изберете маршрут и хотел. Гърция е изключително близо и Ви очаква!

Население:  около 10 милиона – 96% от които са гърци. 97% от вярващите са православни.

Език: официалния език е гръцки. В туристическите райони говорят още английски, немски, френски и италиански.

Климат: субтропически, средиземноморски. Характеризира се със сухо и топло лято, мека и дъждовна зима. Туристическия сезон е от април до октомври.

Валута: Евро. Можете да обменяте валута в обменните пунктове. Разпространено е и приемането на кредитни карти.

Гръцката кухня: Гърците са едни от най-дълго живеещите в Европа хора. Тайната на тяхното дълголетие се крие именно в гръцката кухня: прясна риба, натурален зехтин, червено вино и домашен хляб. Никакъв холестерин, а колко удоволствие. Гръцката кухня съчетава в себе си западните и източните традиции. Главния коз на местните кулинари, са именно рибата и пресните морски дарове. Октоподи, калмари, скариди, раци се приготвят по най-различни начини. Топли, студени, печени, пържени, варени, на скара, осолени или мариновани, като предястие или като основно. Удоволствието да избирате остава за Вас. Трудно е да си представиш трапезата на гърците без любимото им месо. Телешко или свинско няма значение, ще Ви го приготвят така, че след това дълго ще го помните. Не забравяйте да опитате и любимата ни мусака, но в гръцкия ѝ вариант, повярвайте ми заслужава си. Гърците смятат кафето и виното за национални напитки. Световно известни са гръцките вина. Във всяка област на страната и на всеки остров се отглеждат специални сортове, с които местните жители особено се гордеят. Едни от най-предпочитаните типично гръцки напитки са: виното рецина, ликьорът кумкуат, конякът “метакса”, гроздовата ракия, и световно известното “узо”. Гръцките десерти са възпяти от Софокъл още преди хилядолетия. Тях обикновено няма нужда да си ги купувате, любезните собственици на ресторанти винаги ще Ви ги сервират безплатно, ако се нахраните при тях. Навсякъде са различни, кои от кои по-вкусни, изненадата е приятна. Захаросани плодове, малки петифури, домашни торти, крем карамел, баклавички, локум, кисело мляко с мед, шоколадови сладкишчета и това съвсем не са всички вкуснотии. Средната сметка на човек в гръцки ресторант за обяд или вечеря е от порядъка на 15-20 евро.

Шопинг: освен, че е най-близо до България, Гърция предлага и много възможности за изключително изгодно пазаруване, като много българи редовно правят пътувания до там именно с тази цел.

Гръцката кухня

Гърция е южна страна и целогодишно има разнообразни плодове и зеленчуци, наситени с витамини и минерали. Освен това, почти всички ястия на гръцката кухня се готвят с използване на зехтин, доста полезен за нашия организъм.
Националната гръцка кухня се отличава с огромно разнообразие на ястията, които се радват на особена популярност в Европейските страни.
Важно място в храненето на гърците заемат рибата и морските дарове. В Гърция ще намерите огромно разнообразие от ястия с всевъзможни обитатели на морето: скариди, калмари, октоподи, раци, миди, стриди, омари и т.н.
Печената или пържена риба съгласно традицията се сервира с превъзходна заливка от зехтин и лимонов сок.
Съгласно гръцките обичаи, на посетителите на таверни се предоставя възможност (и винаги се приветства) да влязат в кухнята и да посочат рибата или която и да е друга съставка от ястието, което след това ще бъде сготвено според всички желания на клиента. С особен размах се готвят морските дарове в “псаротаверните” (рибни ресторанти), повечето от които обикновено са разположени на морския бряг.
Месото и зеленчуците гърците задушават, като ги овкусяват с най-различни подправки: лук, чесън, магданоз, мента, пипер, винен оцет и др.
Едно от любимите месни ястия е сувлаки (агнешки или свински шишчета) и други месни специалитети, печени на шиш или скара.
Гърците не са големи любители на чорбите и супите, което може да бъде обяснено с горещия субтропически климат на страната. Впрочем, в традиционните гръцки таверни може да се намерят в менюто бульони или супи-пюре. За най-евтина, популярна и обикновена супа се счита “фасолада” - боб чорба, приготвена по традиционна рецепта, както и “факес” - любимата на всички гърци чорба от леща.
Освен това в Гърция с голямо удоволствие се яде пилешка супа с ориз и със застройка от разбито яйце и лимонов сок  (“котосупа ме авголемоно”), както и “врасто” - супа от телешко месо.
Чаят за гърците е доста странна и рядка напитка, за която те се сещат само при настинка.
От горещите напитки гърците предпочитат силното ароматно турско кафе, наричано “гръцко”(“елиникос”), сварено без всякакви добавки. Те го пият на малки глътки, разтягайки удоволствието и го запиват с вода. Във всяко кафене можете да поръчате “вари глико” - силно и сладко кафе, “метрио” - средно, по-слабо и умерено сладко и “скето” - средно силно кафе без захар.
Традиционната гръцка кухня включва и превъзходните сладкарски изделия, чийто аромат изпълва улиците на гръцките градове.
Парадоксално, обаче където и да се намирате, ако се огледате, на всяка улица пред себе си ще видите някаква таверна, закусвалня, кафе, сладкарница или бар.
Впечатлението е, че цяла Гърция е затрупана от масички, а гостоприемните собственици на заведенията чакат с отворени обятия своите посетители само и само те да оценят по достойнство тяхното ненадминато майсторство.
Любимият начин за прекарване на времето е посещение вечерно време на таверните, особено през почивните дни, в компанията на приятели или роднини. Обикновено в таверните цари непринудена, позитивна атмосфера. Най-често се пие бира или узо (гръцка анасонова спиртна напитка) и, разбира се, прочутата рецина (неузряло вино,в което по време на ферментацията е добавена смола от пиния  или бор), която мнозина разреждат с кока-кола. 
Ρесторантите и таверните в Гърция работят от 12:00 до 16:00 часа и от 20:00 часа до полунощ, а някои от тях приемат гости до 2:00 часа през нощта.

Какви са те, гърците?

Мнозина се стремят да посетят страната, съдбата на която е била да стане люлката на европейската цивилизация. И само намирайки се в “страната на героите и боговете”(А.С. Пушкин) можеш да почувстваш цялата дълбочина на изкуството на Древна Елада. То е свързано най-напред с природата, както и с характера на народа - със съвременните гърци, колкото те и да се отличават от далечните си прадеди.
Та какви са те, тези гърци?
Гърците се отличават от другите европейци със своето философско отношение към живота. Мъжете са любвеобилни и при това са европейски шампиони по продължителност на живота. В страната нивото на престъпността е доста ниско, което спомага за здраво отношение към живота. Макар в страната да има голямо количество църкви и манастири, гърците са умерено религиозни. Почти всички ходят на църква, обаче повечето само на Рождество Христово и Великден.
Гърците се гордеят с всичко, свързано с тяхната многовековна история. Те не събарят паметниците, не хулят своето минало, а винаги и във всичко се чувстват потомци на древните елини. Те обичат и умеят да се забавляват. Харесва им да бъдат сред хора, навън, на свежия въздух, за което спомага и климатът на страната.
Никъде в Европа няма такова количество фестивали, празници и почивни дни. По броя на ресторантите, таверните, баровете, дискотеките трудно може да се намери друга подобна страна. Гърците не могат да се откажат и от още едно удоволствие – сиестата: почивка в средата на деня (от 14.00 до 17.00). В тези часове градовете опустяват, магазините затварят. Гърците обядват и след това се отдават на следобеден сън. А от 9 вечерта започва нощният живот, който тук е много разнообразен. Народът се изсипва на улиците и запълва таверните, баровете и гръцките нощни клубове - “бузуки” (увеселителни заведения, където се свири на живо гръцка музика). Всичко това може да продължава до ранни зори.
Добре изразяват националния характер многобройните и разнообразни народни танци (“сиртаки”, “каламатианос”, “кочари” и др.). Едва ли има грък, който да не умее да играе. При това го прави с видимо удоволствие.
Да се поддържат добри отношения с гърците е лесно: необходимо е само да се спазват общоприетите правила на поведението. При посещение на храмовете и манастирите следва да се уважават религиозните чувства на хората и да се следват приетите норми. Необходимото условие за посещение на многобройните църкви и манастири е скромното облекло с покрити рамене. Късите панталони, мини полите и панталоните за жените в тези случаи са недопустими. Обаче не е задължително жените да покриват главите. В някои манастири на туристите се предоставят специални поли, шалвари или халати.
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах