До Турция вече и само с лични карти

01 Август 2022
До Турция вече и само с лични карти
От днес 01.08.2022 българските туристи вече могат да пътуват до Турция и само с лични карти. Проверката става много бързо, като властите предоставят документ, на който пише, че може да останете до 90 дни в страната“. Мярката ще доведе до драстично увеличаване на българските туристи в южната ни съседка. „Интересът е много голям и резервациите за август, септември и октомври нарастват след излизането на новината за премахването на задграничните паспорти“, коментират туроператори.
Задграничните паспорти на българите не се изискват при транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в Турция. Указът на президента Реджеп Тайип Ердоган беше публикуван преди няколко дни, но не беше уточнено от кога влиза в сила. Според решението българите ще могат да влизат в страната само с лична карта.
Посещението на Одрин от българите започва да се увеличава през последните дни. Търговците, които поради липса на клиенти, стояха без работа през изминалите седмици, започнаха да си спомнят старите времена благодарение на активизирането на туристите след решението, посочва турската телевизия НТВ. Телевизионният канал отбелязва още, че по улиците на Одрин буквално "няма къде да се стъпи" от хора, които покриват много от нуждите си в града - от храни до облекло, от домашни потреби до препарати за почистване.
Туристи от България споделят пред телевизията, че са много доволни от решението за пътувания без паспорти, а местни търговци изразяват задоволство от създалото се оживление. Очаква се през следващите дни интензивността на посещенията от България да се засили още повече в Турция.
Турция е голям хит това лято и не спираме програмите и през юли въпреки горещините. Продължаваме и през август, септември и октомври“, посочиха от най-големия български туроператор, който предлага чартърни полети до Турция. Според управителя на туристическа агенция Авентура, г-жа Мариана Петрова, вероятно нивата на българските туристи ще достигнат тези от преди пандемията през 2019 г.
Над 16 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция от началото на тази година, което е със 185,7% повече в сравнение със същия период на предишната година, съобщи днес местното Министерство на туризма. Най-много чуждестранни туристи са пристигнали от Германия, Русия, Великобритания, България и др.
Архив новини
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах