Топ 10 на градовете за туризъм през 2018 г.

03 Ноември 2017
Топ 10 на градовете за туризъм през 2018 г.
За 13-та поредна година сайтът за пътуване и туризъм Lonely Planet събра номинации от стотици хора по света, на базата на които определи топ 10 на градовете, препоръчвани от туристите за пътуване с цел туризъм през 2018 г.
През следващата година в тях предстоят значими културни и исторически събития, прояви, фестивали.
Ще ви очароват с история и архитектура.
 
Вижте кои са те:
 
10. Осло, Норвегия
Дълги  години столицата на Норвегия бе затъмнена от своите скандинавски съседи. Но през 2018 г. Осло ще заблести отново. Кралят и кралицата празнуват 50-ата си годишнина от сватбата и се очакват великолепни и фантастични празненства – обществени прояви, кулинарни и културни събития. Като бонус, забележителната опера в Осло (на снимката) отбелязва 10-ия си рожден ден през 2018 г. с празничен сезон концерти и представления, така че наистина не можете да изберете по-добра година за посещение.
 
9. Гуанахуато, Мексико
Малкият град Гуанахуато в централните планински райони на Мексико надминава големи градове по отношение на местен колорит. Богатството на местната култура и произведения създава визуално зашеметяващ градски пейзаж с богато украсени църкви, красиви площади и цветни къщи, разположени над зелената долина, в която се намира Гуанахуато.
 
8. Сан Хуан, Пуерто Рико
Сан Хуан е място, където старото се среща с новото, където колониалното минало се преплита с възникващата модерна градска среда. Старият град с калдъръмени улици, площади и исторически църкви и крепости е задължително място за посещение. Отвъд стените модерният Сан Хуан е покрит със стенописи, а музеите и галериите са динамична художествена сцена. През последните години са отворени много иновативни ресторанти, с храна направо от фермата.
През септември 2017 г. Пуерто Рико бе разрушена от ураганите, но няма съмнение, че ще възстанови и ще остане очарователното място, което винаги е била.
 
7. Матера, Италия
Къщи, кацнали на скалите, излезли като под четката на майстор художник. Но това е само половината история на Матера: под повърхността се виждат лабиринти от пещерни жилища, църкви и манастири, които датират отпреди 9000 години - превърнали я в един от най-старите живи градове в света. Матера има и много хотели, ресторанти и барове, които да посрещат туристите. А през 2019 г. градът е Европейска столица на културата.
 
6. Антверпен, Белгия
Навремето най-големият град в Северна Европа, днес Антверпен е една от най-добре пазените тайни. Неофициалната столица на Фландрия е пълна с исторически богатства и е дом на световноизвестно изкуство и дизайн, а тази година показва своите културни перли с празник на барока, вдъхновен от най-известния жител на града – Рубенс. Фестивалът Antwerp Baroque 2018 ще покаже фламандски майстори, паради, концерти, улично изкуство, мултимедийни представления и семинари. Градът, особено край старите докове, е прелестна смесица от барове, ресторантчета и архитектурни находки.
 
5. Каохсиунг, Тайван
Голям център за изкуства и културен и музикален комплекс от 100 000 кв. м., с пешеходни алеи и нощен пазар се появиха на пристанищната зона на града. Към него ще има и голям круизен терминал. Каохсиунг се разраства с големи възможности: посетете го, преди целият свят да се е изсипал тук.
 
4. Хамбург, Германия
Завършването на проекта за филхармонията (на снимката) на стойност 790 млн. евро изглежда ще си струва всяка една година забавяне. Стъкленият връх блести като кристални платна, а основата отразява естествената тухла на заобикалящата историческа зона на пристанището. Тук има много какво да видите и множество мероприятия, които да посетите.
 
3. Канбера, Австралия
Пренебрегван често, Канбера има какво да предложи като малък град. На почти всеки ъгъл може да се видят национални съкровища – малки бутици, кокетни ресторантчета. През 2018 г. предстоят и редица исторически чествания на събития от Пръвата световна война.

2. Детройт, САЩ
След като е пренебрегван от десетилетия, Детройт отново е във фокуса. Изоставените сгради на фалиралия преди години град се превръщат една по една в дестилерии, магазини за велосипеди или галерии. Има и нови обществени проекти току-що отворената хокейна и баскетболна арена в центъра, и новата трамвайна линия Qline, която дава лесен достъп до горещи точки на града. Предстоят и още - три нови парка ще бъдат изградени край реката, а на мястото на изоставени паркинги и опустели зони ще бъдат издигнати нови модерни хотели.
 
1. Севиля, Испания
През последните 10 години Севиля се трансформира. Градът е пълен с исторически лаври, а днес иска да съживи своето художествено минало. Метаморфозата не остава незабелязана. Столицата на Андалусия ще бъде домакин на 31-те Европейски филмови награди през 2018 г. Тук са заснети и сцени от хитовия сериал "Игра на троновете".
Архив новини
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах