Гърция отчита най-силния си туристически сезон за последните 10 години

01 Август 2022
Гърция отчита най-силния си туристически сезон за последните 10 години
Туризмът на Гърция е на път да подобри рекорда на най-добрата година – 2019. По данни на Атинската търговска камара, приходите в бранша вече надминават 20 милиарда евро. Някои от островите на южната ни съседка като Крит и голяма част от тези в Егейско море са запълнени на 100%.
Южната ни съседка отбелязва най-силния си туристически сезон. Островите изпреварват по туристи континентална Гърция, като голяма част от хотелите там са пълни до края на август. Привлекателни за туристите са круизите по гръцките острови.
„Преди година круизите бяха един, два, три, сега са 62. С тях туристите обикалят по островите, стигат до северна Африка, Крит и Кипър, и се връщат. Това е несравнимо повишение. Със сигурност през уикендите тук в Солун не се намират места за престой. Заради нуждите вече се строят и нови хотели.“, разказва Параскеви Патулиду – заместник областен управител на Солун.
Най-посещаваните острови са Санторини, Миконос, Крит и Родос. Традиционно българските туристи избират северната част на страната.Освен красивите плажове, българският турист е доволен от обслужването на съседите ни.
„Обслужването е на много високо ниво, хората са изключително любезни, усмихнати, персоналът се държи така, както трябва. Обучен е в сферата на обслужването.“, казва Кремена Йорданова – туристка.
По наблюдения на екскурзовода Кириакос Хаджистефану, този сезон туристическият пъзел на посетителите на Гърция е изненадващ.
„Тази година руснаци и украинци бяха заменени от американци, германци и евреи. Те компенсираха отлива на воюващите страни. Те са платежоспособни. Резултатите в икономиката ни вече са налице.“, разказва Кириакос Хаджистефану – екскурзовод.
Заради рекордно високите нива в туризма, Гърция планира да удължи сезона до 15 ноември.
Архив новини
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах