Гърция отваря ГКПП „Кулата-Промахон“ за туристи в края на май

09 Май 2020
Гърция отваря ГКПП „Кулата-Промахон“ за туристи в края на май
Гърция ще отвори за туристически пътувания един от граничните пунктове с България в края на месец май – „Кулата-Промахон“. Това е записано в представен на правителството доклад от Теодорос Караоглу, заместник-министър на вътрешните работи на Гърция, отговарящ за Македония и Тракия. 4 от 13-те гранични пункта да бъдат отворени в края на Май, за да бъде спасен летният сезон в Северна Гърция, предлага Караоглу, пише „Катимерини“. Това са Кипи – на границата с Турция, Промахон – най-натовареният пункт на границата с България, Евзони – на границата със Северна Македония и Кристалопиги – „вратата“ към Албания. Прилагане на 24-часови здравни мерки на тези пунктове, препоръчва Караоглу. Нови здравни стандарти това лято ще се прилагат както на граничните пунктове, така и в хотелите, ресторантите и плажовете. Хотелиерите ще мерят температурата на служителите си и ще следят стриктно за тяхното здравословно състояние. Менюто в ресторантите няма да бъде на хартиен носител, а ще се вижда от клиентите на телефоните им. Планира се по-голяма дистанция между шезлонгите на плажа, което е голяма радост за планиралите почивка в Гърция през Лято 2020. Медиите в южната съседка посочват резултати от проучване, според което първите туристи, които ще пристигнат, са хората пътуващи със собствен транспорт от страните на Балканския полуостров – България, Македония, Сърбия и Румъния.  Туристическият бранш се надява да спаси сезона именно с гости от съседните държави и обещава обслужване на много високо ниво. Очаква се през юни Гърция и България да отворят и „Маказа“ за масово преминаване на туристи.
Като една от най-предпочитаните туристически дестинации в света, Гърция ще бъде готова да посреща туристи още на 1 юни, с което ще изпревари всички останали страни в Европа.
Балканската държава в момента има един от най-ниските проценти на заразяване с Covid-19. Властите на страната решиха да започнат постепенното отменяне на карантината, като от 4 май се отвориха първите магазини и предприятия, предоставящи услуги, а хотелите ще започнат да функционират на 1 юни. „Сроковете са абсолютно реални, гърците спазват много стриктно всички ограничения, хората отговорно подхождат към въведените забрани, а статистиката показва, че в страната всичко е безопасно“, заяви Александър Цандекиди, генерален директор на Mouzenidis Travel.
В най-туристическите райони – Халкидики, Крит, Родос и Пелопонес – вече няколко последователни седмици не са регистрирали нито един нов случай на зараза. Това дава основание за доста оптимистични прогнози за предстоящия туристически сезон. На първо място, говорим за вътрешен туризъм и от съседните балкански страни. Що се отнася до чартърните полети от Европа, то въпросът е кога другите страни ще отворят своите граници. Сега има няколко сценария за началото на сезона: но най-късно на 01.07, лятото ще е в разгара си и гостите ще се радват на слънцето и морето – най-добрата антивирусна терапия, смятат специалистите в туристическия бранш.
Архив новини
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах