Актуални условия и правила за пътуване до Гърция

21 Април 2021
Актуални условия и правила за пътуване до Гърция

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ на посолството на Република Гърция
Информация относно актуализирани условия за влизане на територията на Република Гърция

Според противоепидемичните мерки в Гърция, влизането в Гърция на граждани на страните-членки на Европейския съюз (вкл. на тези, които имат статут на постоянно пребиваване), на страните-членки на Шенгенското пространство, на Обединеното кралство, на Съединените американски щати, на Обединените арабски емирства, на Сърбия и на Израел е разрешено по въздух или през гранично-контролните пропускателни пунктове Промахон и Нимфеа за лицата, които:
 
а) са дали отрицателен резултат на лабораторно изследване за COVID-19 от вида PCR, което е извършено с проба на назофарингеален или орофарингеален секрет. Изследването трябва да е извършено в рамките на максимум седемдесет и два (72) часа преди пристигането на границата. Необходимо е също така изследването да е извършено в референтна лаборатория в държавата на произход или транзит, която е сертифицирана от компетентен сертификационен орган на съответната държава. Желаещите да влязат на територията на Гърция трябва да представят превод на въпросния тест на английски език, като преводът включва: име и фамилия и номер на личната карта или на паспорта. Отрицателен PCR тест НЕ се изисква за деца до 10 /ненавършени/ години.
 
б) притежават сертификат за имунизация срещу COVID-19 и с двете дози на ваксина, преведен на английски език, който е издаден от компетентен държавен орган според действащото законодателство и при условие, че са изминали четиринадесет (14) дни от завършване на имунизацията. Ваксинационният сертификат трябва да включва име и фамилия, вида на поставената ваксина и броя на поставените дози от ваксината. Той се представя пред компетентните  служители, които извършват медицинската проверка. Сертификатът може да бъде проверен за автентичност от компетентните органи.
 
в) горепосочените лица (притежатели на сертификат за завършена ваксинация или на отрицателен PCR тест) са освободени от задължителната превантивна 7-дневна карантина в Гърция, но са длъжни да спазват извънредните мерки по ограничаване разпространението на COVID-19 по време на престоя си в Гърция.
 
г) Независимо от тяхното гражданство и начин на влизане в Гърция, пътуващите до Гърция са длъжни да представят попълнен електронен PLF (Passenger Locator Form) формуляр. Той може да бъде намерен и попълнен в електронния портал http://travel.gov.gr. Документът съдържа данните за контакт с тях в Гърция, попълва се преди пристигането им в страната, а удостоверение за попълването му се показва на граничния контролно-пропускателен пункт. Удостоверението за попълнен PLF (Passenger Locator Form) формуляр се изпраща автоматично от системата до подателя чрез известие до електронната поща на подателя.
Същото задължение имат и постоянно живеещите в Гърция преди напускането на страната през ГКПП-та на сухоземните граници.
Архив новини
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах