ТУНИС – ХАММАМЕТ, Хотел El Mouradi Hammamet+

****
Това е един от най-големите хотели в курорта Ясмин Хаммамет. Разположен е на брега на морето и предлага на гостите си много възможности за спорт и развлечения. Намира се в близост до тематичния парк Картаж Ленд.

 • Програма
 • Обща информация за Тунис
 • Полезно е да знаете

Построен: 2000 година.

Разположение: На 105 км. от Монастир, на 8 км. от центъра на Хаммамет в курорта Ясмин Хаммамет.

Плаж: обществен пясъчен плаж на 50 м. от хотела, със запазено място за гостите на хотела, чадъри и шезлонги – безплатно на плажа и на басейна. Между хотела и плажа минава път и крайбрежна алея. Плажът е дълъг 600  метра.

В хотела: 4 ресторанта (в това число 1 а-ла-карт), 3 бара, 3 конферентни зали, 2 басейна (открит и закрит), тенис корт с твърдо покритие, център за таласотерапия, салон за красота, SPA център, доктор, асансьори, химическо чистене, поща, бизнес център, интернет кафе (платено).

В стаите: 269 стаи, телевизор със сателит, климатик, мини бар (платен), сейф (безплатен), телефон, баня с душ и сешоар, балкон или тераса, детско легло (по заявка).  

Безплатно: джакузи, дартс, тенис корт, тенис на маса, волейбол, плажен волейбол, аеробика, поле за мини футбол, мини голф, дискотека, дневни и вечерни развлекателни програми.

Платено: фитнес център, сауна, турска баня, масаж, осветление на кортовете при игра вечер, ракети и топки за тенис, билярд, голф, конна езда, дайвинг, водни ски, сърф, парашути, канута, джетове.

За децата: 1 басейн, мини клуб за деца от 5 до 12 години, детегледачка (платено), детско меню и детски столчета в ресторанта, детска площадка, анимация за деца.

Тунис е малка, но много гостоприемна и удивително интересна страна, която е считана за една от най-европеизираните арабски страни. Територията на страната заедно с островите е 163610 кв. км., населението е повече от 10 млн. човека. Столицата е град Тунис.

Всички условия необходими за развитие на туризма са налице в Тунис. Многовековната история на тази древна земя, нейния ярък колорит, шумните източни пазари, сгушените в жасминови дървета бели къщички, привличат ш Тунис хиляди туристи от цял свят. Ласкавото Средиземно море, разкошните пясъчни плажове простиращи се на повече от 1300 км., пустинята, живописните гори, както и много добрата инфраструктура за туризъм и отдих, са друг фактор, който прави страната атрактивна за любителите на приключения от цял свят, които знаят, че тук могат да открият разнообразни екскурзионни програми, възможности за практикуване на сърфинг и голф, модерни центрове за таласотерапия и много други.

Тунис – страна с богата история, следите на древни цивилизации можете да откриете в легендарните градове Картаген, Керкуан и Кайруан.

Географско положение

Тунис е разположен по крайбрежието на Северна Африка. Граничи със Средиземно море на север и изток, на запад и югозапад с Алжир, а на югоизток с Либия. По-голямата част от територията на страната е заета от равнини, на една трета от територията са Атласките планини.

Климат

На формирането на климата на тази северно африканска държава, оказват влияние от една страна Средиземно море, а от друга пустинята Сахара. Климатът тук се определя като Средиземноморски, който се характеризира с топло и сухо лято и относително прохладна и влажна зима. Средните летни температури се колебаят между +25 и +32 градуса Целзий, а през зимата от +16 до +19 градуса. Високият туристически сезон в страната продължава от края на април до началото на ноември. Въобще може да се каже, че в страната има добри условия за отдих целогодишно. Остров Джерба, който се намира до южното крайбрежие на Тунис, има свой микроклимат. Той е много зелен, с множество оазиси и източници на питейна вода и е считан за един от най-добрите курорти на Тунис.

Тунис днес

Страната е провъзгласена за президентска република през 1957 година. Първият президент Хабиб Бургиба е бил на власт в продължение на 30 години. Той е провел изключително сериозни реформи особено по отношение на религиозните обичаи. Именно по тази причина днес Тунис е считана за една от най-либералните страни в мюсюлманския свят, което е изключително рядко за страна, в която 98% от населението изповядва исляма. Тук официално е установено равноправието между мъжете и жените и е забранено многоженството. Има дори празник на жената, който се празнува всяка година на 13-ти август. Бургиба се е обявявал официално срещу тежките правила на свещения месец Рамадан, по време на управлението му са консолидирани правата на жените и са въведени строги наказания за насилие срещу жените. Стандарта на живот в страната е доста висок, не само в сравнение с останалите африкански държави, но и в световен мащаб. Туризма се явява най-бързо развиващия се отрасъл на икономиката, като ежегодно страната се посещава от 5 – 6 млн. туристи от различни държави.

Тунис – История

Тунис е страна с богата история и култура на много високо ниво. На територията на съвременната държава се намира знаменития Картаген, основан през 814 г. пр. н. е. от колонизаторите от финикийския град Тир. Картаген е бил столица на огромната държава Западното Средиземноморие. През трети век пр.н.е. държавата Картаген подчинява на себе си Южна Испания, Северна Африка, Западна Сицилия, Сардиния и Корсика. След няколкото войни, които държавата води срещу Римската Империя обаче, тя губи своите завоевания и е разрушена през 146 година пр. н. е.

Валута

Националната валута в страната е тунизийския динар, чийто курс се променя незначително и е приблизително равен на 1 долар. Монетите се наричат милими, в 1 динар има 1000 милима.

Език

Официалният език в страната е арабски. В много сфери масово се употребява френски език, а в туризма е широко разпространен и английския.

Време

Разликата с българското време е минус 1 час.

Религия

98% от населението на страната изповядва исляма. Населението на страната се отличава с изключителна верска търпимост и живеят в мир с представителите на другите религии.

Пътуване със самолет

В Тунис можете да пристигнете както с редовен полет, така и с някой от многобройните чартърни полети, които се организират ежегодно от България от юни до октомври, за Нова Година и Великденските празници. Стандартните пътувания до страната с чартърен полет са ежеседмични. Почивките са осем дневни със седем нощувки.

Визи

За българските туристи има безвизов режим за влизане в страната. Децата, които не са навършили 18 години в момента на пътуването, които не пътуват с единия или двамата си родители, се нуждаят от нотариално заверена декларация на името на придружителя си.

Вашият екскурзовод

От момента на посрещането Ви на летището и до края на Вашия престой в Тунис, всяка информация, която Ви е необходима можете да получите от Вашия екскурзовод, който ще бъде на ваше разположение през цялото време. Екскурзоводите, които обслужват нашите туристи посещават регулярно хотелите и решават на място всички възникнали проблеми. Във всеки хотел има информационно табло, където са написани часовете на посещение на хотела от екскурзовода, който отговаря за него, както и информация относно часовете на трансферите и допълнителните екскурзии. Нашите високо професионални екскурзоводи ще направят всичко възможно, за да нямате проблеми и да останете само с приятни преживявания от престоя си.

Трансфер

Трансферите могат да бъдат както групови, така и индивидуални (срещу допълнително заплащане). При всички случаи се осъществяват с комфортен транспорт.

Хотели

Изборът на хотели е направен съобразно изискванията и предпочитанията на българските туристи през последните години. Селекцията е направена на база експертна оценка, както и впечатления споделени от нашите клиенти.

Сейф

Парите и документите си е добре да държите в сейфовете на стаите на хотелите, а ако случайно няма такъв, в повечето хотели бихте могли да наемете от рецепцията, което ще Ви струва около 5 динара седмично.

Екскурзии

Открийте за себе си Тунис – тази удивителна страна, където по време на екскурзията ще можете да се потопите в историята на тази древна земя, да се насладите на уникалната й природа и незабравимите гледки на Атласките планини, както и да пътешествате из безкрайната пустиня. Можете да си поръчате както тур с група, така и индивидуален, организиран само за Вас с персонален екскурзовод.

Комбинирани турове

По желание на клиентите се организират комбинирани турове с настаняване в различни хотели и региони, яхт-турове в съчетание с настаняване в предварително избрани хотели.

Индивидуални турове

За всички, които предпочитат индивидуалните пътувания, организираме такива по желана от тях програма. Специалните екскурзионни програми с персонални екскурзоводи, индивидуални трансфери и допълнителни услуги, се изготвят след консултация на клиентите по време на която те заявят своите предпочитания.

Юбилеи и Специални събития

За всички специални моменти във вашия живот, можем да предложим и специално пътуване съобразено със съответното събитие. Сватба, рожден ден, фирмени мероприятия и т.н. цветята, шампанското, фойерверките и приятните изненади, няма да липсват.

Инсентив турове, Конференции и Семинари

Екипът на туристическа агенция Авентура има сериозен опит в работата с корпоративни клиенти – големи търговски организации, банки и държавни учреждения. Ние организираме конференции и семинари, корпоративни мероприятия с различна трудност и продължителност, съгласно предварително зададен от клиентите ни бюджет. Заявките за провеждане на корпоративните мероприятия се разглеждат в най-кратки срокове и на високо професионално ниво.

Гаранция за високото качество на обслужването е предлагането на пълен комплект услуги при организацията на деловите пътувания. Самолетни билети, трансфери, настаняване в подходящи хотели, допълнителни екскурзии, провеждане на тържествени церемонии, ангажиране на конферентни зали с необходимото оборудване и т.н.

Инсентив туровете, които масово се организират в последните години са идеална възможност да повишите квалификацията на персонала си, съчетано с почивка на море. По желание на клиентите в програмата биха могли да бъдат включени още: тематични вечери, конференции, спортни и културни мероприятия, екскурзии, различни награждавания и чествания, гала вечери и приеми. Инсентив туровете се организират обикновено изцяло по програми заявени от клиентите.

 

Обществен транспорт и коли под наем

В Тунис са добре развити автомобилния и автобусния транспорт. Страната е покрита с мрежа от автобусни маршрути чрез които може да се стигне практически до всеки град.

Както в градовете, така и между тях бихте могли да се придвижвате с такси, като този вид транспорт в страната е достатъчно евтин. Има градски и междуградски таксита. Градските са жълти на цвят, а междуградските, така наречените “големи таксита”, работят с апарат. Освен тях има и маршрутни таксита между градовете, стойността на превоза с които се уговаря предварително с шофьорите.

Всеки турист, който е навършил 21 години, може да наеме кола. Максималната скорост в градовете е 50 км/ч., а извън тях 110 км/ч.

Бакшиши

В кафенетата и ресторантите е прието да се оставя бакшиш в размер на 10% от сметката. В случай, че сте доволни от обслужването им, бихте могли да оставите и бакшиш на екскурзовода и шофьора на автобуса на съответната екскурзия – между 3 и 5 динара от човек. На пиколите в хотелите обикновено се полага по половин динар. Да се отблагодарите на камериерката в хотела бихте могли като и дадете парите лично, нормално това са около 5 динара на седмица. При желание от Ваша страна бихте могли също така и да “закръглите” сумата, която плащате на таксиметровите шофьори.

 

Телефонни разговори

Можете да се обаждате както от хотелските си стаи, така и от телефонни автомати със син цвят, които са достатъчно много по улиците на курортите. Разговорите от хотела са естествено доста по-скъпи от колкото от уличните автомати, на които срещу 1 динар бихте могли да проведете международен разговор, а за половин динар вътрешен.

Митнически разпоредби

В Тунис имате право да внесете до 400 цигари, както и до 2 литра алкохолни напитки до 23% или 1 литър по-силен алкохол. Естествено е забранен вноса и износа на всякакви видове национална валута, взривни вещества, оръжие и наркотици. Клиентите, които по време на престоя си са придобили от така наречените предмети от древността – монети, маслени светилници и т.н. биха могли да имат известни трудности при напускането на страната.

Таласотерапия и оздравителни процедури

Таласотерапията или “лечението от морето” с всяка изминала година става все повече и повече популярна в световен мащаб. Положителния й ефект се дължи на целебните свойства на морската вода и продукти. Тунис е известен като една от най-високо развитите страни в света в областта на таласотерапията, като по мнение на специалистите заема второ място в света след Франция. Почти всеки хотел в страната предлага модерен спа център, като услугите в тях са не само за гостите на хотелите, но биха могли да се ползват и от външни хора срещу необходимото заплащане.

Питейна вода

Водата от водопроводната мрежа в Тунис се счита за безопасна, въпреки това Ви препоръчваме да си купувате минерална вода в бутилки.

Електричество

В Тунис напрежението в електрическата мрежа е 220 волта. В хотелите са монтирани също така и евророзетки.

Шопинг

Магазините в курортните центрове са отворени както следва: в низкия сезон между 09:00 и 19:00 часа с обедна почивка между 12:00 и 15:00 часа, а през активния туристически сезон от 08:00 до 20:00 часа отново със същата обедна почивка.

Полезно е да знаете

 • По време на разходки в града, както и на някои от екскурзиите не е добре жените да са прекалено разголени. В същото време на плажа или на басейна можете да се печете и по монокини.

 • В джамиите жените трябва да прикриват с шал раменете си, като ако нямате такъв, можете да го получите на входа на храма.

 • Да фотографирате местното население можете само с тяхно съгласие, което обикновено не е трудно да бъде получено. В музеите може да се снима само срещу допълнително заплащане.

 • Забранено е да се снимат президентския дворец в Картаж, а така също и полицейски и военни обекти.

 • Винаги поздравявайте когато влизате в хотела или в магазин. Това е признак на уважение към работещите там хора.

 • В Тунис има много плантации с портокали и маслини където спокойно можете да си наберете, стига да поискате разрешение от домакините или охраната.

 • Не е добре да пиете на улицата бира или други алкохолни напитки то бутилка.

 • Тунис е държава с много ниско ниво на престъпността.

 • Ако отивате на екскурзия в пустинята или друг тур, който предполага дълго ходене, моля сложете си удобни обувки.