Вашата оценка

Видове настаняване

Видове настаняване, хотели, категории, типове стаи за по-любознателните ни приятели smiley

Класификация на хотелите по категории звезди и други:
1* – Стандартна двойна стая с площ около 8–10 кв.м. В стаята: шкаф или закачалка, стол, умивалник, огледало, по две кърпи на всеки посетител. Ежедневно почистване, смяна на спално бельо на 7-8 дни, смяна на кърпите – на 3-4 дни. Не по малко от две бани на етаж и една тоалетна на 5 стаи.
2* – Същото като в хотел с 1*, но смяна на спалното бельо се извършва на всеки 6 дни. Баня и тоалетна обикновено има към стаята. В хотела трябва да има ресторант или кафе и също да се предлагат варианти за хранене.  
3* – При категория от 3* и повече във всяка стая трябва да има баня и тоалетна, тоалетка, място за багаж, радио и т.н. Площ от 12–15 кв.м. Стаите в болшинството тризвездни хотели, с изключение на най-евтините, предлагат телевизор, климатик. Смяната на спалното бельо се извършва два пъти в седмицата. Кърпите се подменят ежедневно. От тоалетните принадлежности се предлага само сапун. В някои хотели може да предоставят ютия. На територията на хотела се разполагат: охраняем паркинг, басейн (в курортните хотели), ресторант, фризьорски салон, бизнес център, обмяна на валута. Персоналът на хотела е в униформи. Има разделение по служби.
4* – Същото като в хотел с 3*, плюс: мини-бар, индивидуален климатик, телефон, сейф, сешоар, шампоан, душ гел. Площ на стаята не по малко от 15 кв.м. Ежедневна смяна на спалното бельо и кърпите. Предлагат се услуги за пране и гладене (минимално време на поръчка – денонощие). В стаята може да се сервира закуска. Хотелът разполага със салон за красота, спортен център, коли под наем, ТВ зала, музикален салон, игрална и конферентна зала, ресторант, сауна, плувен басейн. В зависимост от цената на хотела, може да предлага и много други екстри, които липсват дори в някои 5* хотели.
5* – Всичко като в хотел с 4*, но на значително по-високо ниво. Площ на стаята - не по-малко от 18 кв.м. Понякога стаята може да разполага с втори санитарен възел и телефон в банята.
Хотелите категории 4*–5* предлагат наличие на апартаменти, няколко асансьора, всевъзможни допълнителни услуги от типа на химическо чистене, сервиране на закуска и късна закуска в стаята, обмен на валута, поръчване на такси, продажба на вестници и сувенири.

Алтернативна класификация в Турция

В Турция са разпространени клубните хотели (Holliday Village):
HV1 – хотел от клубна система първа категория с настаняване в отделни къщички или ниски корпуси. Съответства на категория 4*–5*. Отличава се с хубава анимация, големи озеленени площи (но стаите не са особено големи).
HV2 – хотел от клубна система втора категория, съответства на категория 4-3*.

Алтернативна класификация в Гърция
В Гърция класът на хотелите се обозначава с латински букви и съответства на определени «звезди»:
С – хотел 1–2*,
В – хотел 2–3*,
А – хотел 3–4*,
De Luxe – хотел 4–5*.


Класификация на хотелите в САЩ
Superior Deluxe: скъп ексклузивен хотел, архитектурата на който наподобява дворец. Предлага най-висок стандарт на обслужване, настаняване и удобства, с изискани общи части. Разположен на престижно място.
Deluxe: хотелите от този клас много приличат на Superior Deluxe, но са по-малки и цените са по-демократични. Хотелите от тази категория се препоръчват и на най-взискателни клиенти.
Moderate Deluxe: подобни на предходния клас, но с някои ограничения в обслужването. Например, хотелът може да няма такава луксозна фасада като хотел Deluxe.
Superior First Class: това може да бъде реставриран стар или съвсем съвременен хотел. Стаите и общите помещения са обзаведени стилно и комфортно. Хотелите от този вид обикновено се препоръчват на клиенти от по-висок от средния клас, въпреки че могат да удовлетворят исканията и на по-взискателни клиенти.
First Class: комфортен хотел със стандартни стаи и общи помещения. Може да има луксозна част. Тези хотели най-често се препоръчват на клиенти средна категория или при групови турове.
Limited-Service First Class: качеството е аналогично на First Class, но с ограничения в допълнителните удобства (например, отсъствие на денонощен сервиз по стаите, без обед и вечеря). Закуските обикновено биват в малък ресторант към хотела. Тези хотели са особено популярни при индивидуални командировки.
Moderate First Class: хотел много подобен на First Class, има комфортни, но просто мебелирани стаи и общи помещения. Може да отсъстват някои удобства (например, ресторант). Такива хотели са подходящи са икономични клиенти.
Superior Tourist Class: пансион от сравнително висок клас. Стаите имат всички необходими удобства, мебелирани са скромно, но внимателно (понякога в съответствие със стандартите на First Class). Общите помещения или отсъстват или са много малки на площ. Тези хотели са много подходящи за самостоятелно пътуващи туристи.
Tourist Class: хотели от строго пансионен тип. В стаите има всички необходими удобства. Препоръчват се за клиенти със скромни изисквания към комфорта и обслужването.
Moderate Tourist Class: евтин пансион, често достатъчно стар и в не особено добро състояние. Стаите са с минимални удобства – тоалетна, душ.


Класификация на типовете хотелски стаи, в различните хотели:
Apartment – помещения за настаняване, наподобяващи жилищен апартамент с две или повече стаи, разполагат с място за приготвяне на храна.
Balcony – стаи с балкон.
BDR, BDRM (Bedroom) – стаи със спалня.
Beach view – стаи с изглед към плажа.
Business – големи стаи с техника (компютър, факс и т.д.), пригодени за офис работа.
City view – стаи с изглед към града.
Connected rooms – стаи, свързани с врата, подходящи са за семейства с повече от едно дете.
Corner room – ъглова стая.
De luxe – стаи с по-луксозно обзавеждане.
Dune view – стаи с изглед към пясъчни дюни.
Duplex – двуетажни помещения тип мезонет. Могат да бъдат с врата или без към втория етаж.
Executive suite, suite senior – комфортни стаи, състоящи се от две или повече помещения.
King size bed rooms  –  стаи с едно голямо двойно легло.
Family room – семейни стаи, по-големи от стандартните.
Family studio – семейни стаи с две преходни помещения.
Garden view – стаи с изглед към градина.
Honeymoon room – стаи за младоженци.
Inside view – стаи с изглед към вътрешни части на хотела.
Junior suite – двойни стаи, състоящи се от едно помещение, но с по-голям размер и по-добра планировка.
Land view – стаи с изглед към околността.
Mountain view – стаи с изглед към планина.
Ocean view – стаи с изглед към океан.
Park view – стаи с изглед към парк.
Pool view – стаи с изглед към басейн.
President – най-луксозните стаи, включващи няколко спални, кабинет, две-три бани.
SSV (Side Sea view) – стаи с частичен изглед море.
STD (standart) – стандартни стаи.
Studio – студиа: едностайни помещения, по-големи от стандартните, разполагащи с кухненски бокс.
Suite – стаи (по-големи от стандартните) с всекидневна и спалня, съвременно мебелирани и оборудвани.
Superior – стаи по-големи от стандартните.
SV (Sea view) – стаи с изглед към море.

Типове настаняване, отново в зависимост от конкретния хотел:
1. Dbl (double) - Двойна стая за двама възрастни.
2. Dbl + chd (double plus child) - Двойна стая за двама възрастни и дете/две деца (на допълнителни легла)
3. Dbl + exb (double plus extra bed) - Стандартна двойна стая за настаняване на трима възрастни (на допълнително легло).
4. Exb (extra bed) - Допълнително спално място. В стандартните стаи предоставят само едно допълнително легло.
5. Sng (single) - Единична стая за настаняване на един възрастен.
6. Sng + chd (single plus child) - Стандартна единична стая да един възрастен и дете/две деца (на отделни кревати).
7. Trpl - Тройна стая.
8. Quadruple - Стая за четирима. Разновидност – Quadruple + Ex.b, Стая за четирима с допълнително легло.
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах